“CURSET”, UNA PROPOSTA PER APRENDRE CATALÀ A L’ABAST DE TOTHOM

“CatalĂ  per a tothom ”
Un humorista, una lingĂŒista i una il·lustradora uneixen forces per idear ‘Curset’ (Blackie Books), una proposta per aprendre catalĂ 

( ONA SALVAT )
Si alguna vegada heu entrat en una aula amb la intenciĂł d’ensenyar-hi catalĂ  pot ser que us hagueu topat amb afirmacions com “aixĂČ Ă©s massa difĂ­cil”, preguntes com “per quĂš Ă©s tan complicat?” o, directament, resignaciĂł: “aixĂČ no ho sabrĂ© fer bĂ© mai, per tant per quĂš intentar-ho?”. SĂłn, per suposat, frustracions que poden sorgir aprenent qualsevol cosa, no nomĂ©s llengĂŒes o concretament la catalana. PerĂČ no sĂłn observacions isolades sobre l’estructura de la llengua (que, certament, tĂ© aspectes complexos) sinĂł que es fan en un context lingĂŒĂ­stic concret. Aquesta disposiciĂł a no fer servir el catalĂ  perquĂš fer-ho del tot bĂ© sembla inabastable tĂ© molt a veure amb el rol prescindible que tĂ© la nostra llengua, encara, i malgrat l’esforç de molta gent, en molts entorns, perĂČ tambĂ©, desenganyem-nos, amb precisament aquesta idea que si no parles un catalĂ  perfecte, impol·lut, un ideal de la llengua correcta, llavors no cal que el parlis. Aquesta fama de llengua enrevessada de vegades pot desmotivar a aquells qui l’estan intentant aprendre o millorar, sĂ­, i tant, passa i ho veiem. Ara bĂ©, el que demostren propostes com el Curset Ă©s que no s’ha de triar de cap manera entre una cosa o altra, entre el catalĂ  correcte i el catalĂ  fĂ cil, simpĂ tic, llaminer, que podem intentar tenir-ho tot, que no ha de ser aspirar a massa.

Aquesta trĂ­ada d’humorista-lingĂŒista-il·lustradora, Joan FerrĂșs, MĂ­riam MartĂ­n Lloret i Olga Capdevila, juntament amb Blackie Books, s’han proposat fer un manual vĂ lid per aprendre llengua farcit de lleugeresa i humor, deixant clar que tenir una actitud relaxada tambĂ© Ă©s una manera vĂ lida d’ensenyar llengua i d’ensenyar-la bĂ©. Des del principi del llibre queda clar que busquen donar la possibilitat a qui ho necessiti de millorar el seu catalĂ  sense sentir que hi ha un franctirador planant a prop, sempre alerta per disparar desacreditacions si comet cap error. I aquesta voluntat, per suposat, no comporta proposar un model de llengua poc curĂłs o (que quedi clar!) proper al castellĂ , com de vegades s’entĂ©n (malament) que s’ha de fer per fer el catalĂ  accessible. No va d’aixĂČ.

MĂ­riam MartĂ­n Lloret, la lingĂŒista darrere d’aquesta novetat (i del compte de Twitter de l’Optimot) ens explica que els interessa mĂ©s “que la gent s’entusiasmi amb la llengua i aprengui a travĂ©s d’aquest entusiasme i aquest optimisme que no pas el ser policies de la llengua i donar garrotades a la mĂ­nima a qui s’equivoca”. TambĂ© que, a l’hora de fer els materials lingĂŒĂ­stics del llibre, s’ha apropat a la llengua de manera calmada, planera i sensata, sense fer grans posicionaments lingĂŒĂ­stics i, per suposat, seguint estrictament la normativa. És per aixĂČ que el Curset s’allunya del binomi correcte/incorrecte i tĂ© mĂ©s en compte els registres i l’adequaciĂł, com fa la GramĂ tica catalana (2016), amb un aclariment breu i senzill sobre el tema al principi del llibre.

Totes les explicacions sĂłn en un llenguatge planer que permet que lectors sense formaciĂł lingĂŒĂ­stica les puguin seguir i entendre perfectament (el tĂ­tol bĂ© promet un “mĂštode de catalĂ  per a tothom”), i estan totes enllaçades per un guiĂł satĂ­ric sobre la catalanitat que lliga tot el llibre, que busca ser un retrat humorĂ­stic, diu MartĂ­n Lloret, de “com som”. És un tipus d’humor catalanĂ­ssim, el de riure’ns de nosaltres mateixos. Personatges com El cunyat nostrat, la FamĂ­lia neorural del Montseny o el Matrimoni de jubilats indepes de comarques acompanyen els capĂ­tols i donen al llibre diverses capes de lectura: s’hi pot trobar una manual bĂ sic i senzill de llengua, personatges caricaturescos i acudits sobre la societat catalana, nombrosos exemples enginyosos, un calçot expert en catalĂ , pĂ gines de vocabulari molt bĂ sic il·lustrat (segurament la part mĂ©s apta per a qui comenci des de zero) i seccions d’exercicis per consolidar els coneixements. El que cadascĂș hi busqui o tot a la vegada. PerquĂš el llibre estĂ  ben integrat i aconsegueix ser una sola cosa tot i aquestes capes: no es tracta, com podria ser, d’un seguit de fitxes de l’Optimot amb alguna brometa intercalada, sinĂł d’un conjunt ben lligat.

Precisament per aquesta necessĂ ria consideraciĂł als diferents registres, aquest curset no es limita a ensenyar l’estĂ ndard, sinĂł que inclou vocabulari i variants menys formals que poden ser de molt interĂšs tambĂ© per als aprenents i que sĂłn una part integral de la llengua que, a mĂ©s, tendeix a suscitar molt interĂšs (qui no ha preguntat com es diu alguna paraula malsonant en una llengua estrangera, quan n’ha tingut l’oportunitat?). MartĂ­n Lloret reivindica que el catalĂ  tambĂ© el vocabulari d’insults renecs i sexe, tot i que no s’acostumi a incloure en els manuals mĂ©s tradicionals, que ensenyen nomĂ©s la llengua formal.

Si sou dels que creieu que “la principal funciĂł dels accents Ă©s la de desacreditar pĂșblicament la persona amb la qual esteu discutint a Twitter quan se n’oblida”, el Curset us pot servir per assegurar-vos que no us fiqueu de peus a la galleda acusant algĂș de mala ortografia sense saber-ne prou i si en canvi esteu convençuts que “els pronoms febles nomĂ©s sĂłn un exercici capriciĂłs amb quĂš es distreuen vells filĂČlegs, avorrits i decadents, i que nomĂ©s serveixen per fer suspendre exĂ mens als alumnes d’institut”, potser descobriu com en poden ser, d’Ăștils, i que no n’hi ha per tant, de la mĂ  de La campiona mundial dels pronoms febles.

Dissabte passat, a l’escenari de La Setmana del Llibre en CatalĂ , MĂ­riam MartĂ­n Lloret, Pau Vidal, MagĂ­ Camps i Carme Junyent, en conversa amb Xavier Graset, van parlar del catalĂ , d’aquests llibres que en parlen, del futur de la llengua i de qui depĂšn. El Curset Ă©s un llibre que no tracta aquesta qĂŒestiĂł de manera tan directa com els seus companys de taula aquell dia, perĂČ potser sĂ­ que Ă©s una petita part de la soluciĂł, o una de les actituds que convĂ© tenir a mĂ  si volem (i, per aquĂ­, ho volem) que la nostra llengua pervisqui: fomentar l’entusiasme, la diversiĂł, el gaudi que ens pot suposar conĂšixer-la bĂ© per tal d’usar-la bĂ©.
Informa:NUVOL.CAT (19-9-2020)

257 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: