“CURSET”, UNA PROPOSTA PER APRENDRE CATALĂ A L’ABAST DE TOTHOM

“CatalĂ per a tothom ”
Un humorista, una lingĂŒista i una il·lustradora uneixen forces per idear ‘Curset’ (Blackie Books), una proposta per aprendre catalĂ
( ONA SALVAT )
Si alguna vegada heu entrat en una aula amb la intenciĂł dâensenyar-hi catalĂ pot ser que us hagueu topat amb afirmacions com âaixĂČ Ă©s massa difĂcilâ, preguntes com âper quĂš Ă©s tan complicat?â o, directament, resignaciĂł: âaixĂČ no ho sabrĂ© fer bĂ© mai, per tant per quĂš intentar-ho?â. SĂłn, per suposat, frustracions que poden sorgir aprenent qualsevol cosa, no nomĂ©s llengĂŒes o concretament la catalana. PerĂČ no sĂłn observacions isolades sobre lâestructura de la llengua (que, certament, tĂ© aspectes complexos) sinĂł que es fan en un context lingĂŒĂstic concret. Aquesta disposiciĂł a no fer servir el catalĂ perquĂš fer-ho del tot bĂ© sembla inabastable tĂ© molt a veure amb el rol prescindible que tĂ© la nostra llengua, encara, i malgrat lâesforç de molta gent, en molts entorns, perĂČ tambĂ©, desenganyem-nos, amb precisament aquesta idea que si no parles un catalĂ perfecte, impol·lut, un ideal de la llengua correcta, llavors no cal que el parlis. Aquesta fama de llengua enrevessada de vegades pot desmotivar a aquells qui lâestan intentant aprendre o millorar, sĂ, i tant, passa i ho veiem. Ara bĂ©, el que demostren propostes com el Curset Ă©s que no sâha de triar de cap manera entre una cosa o altra, entre el catalĂ correcte i el catalĂ fĂ cil, simpĂ tic, llaminer, que podem intentar tenir-ho tot, que no ha de ser aspirar a massa.
Aquesta trĂada dâhumorista-lingĂŒista-il·lustradora, Joan FerrĂșs, MĂriam MartĂn Lloret i Olga Capdevila, juntament amb Blackie Books, sâhan proposat fer un manual vĂ lid per aprendre llengua farcit de lleugeresa i humor, deixant clar que tenir una actitud relaxada tambĂ© Ă©s una manera vĂ lida dâensenyar llengua i dâensenyar-la bĂ©. Des del principi del llibre queda clar que busquen donar la possibilitat a qui ho necessiti de millorar el seu catalĂ sense sentir que hi ha un franctirador planant a prop, sempre alerta per disparar desacreditacions si comet cap error. I aquesta voluntat, per suposat, no comporta proposar un model de llengua poc curĂłs o (que quedi clar!) proper al castellĂ , com de vegades sâentĂ©n (malament) que sâha de fer per fer el catalĂ accessible. No va dâaixĂČ.
MĂriam MartĂn Lloret, la lingĂŒista darrere dâaquesta novetat (i del compte de Twitter de lâOptimot) ens explica que els interessa mĂ©s âque la gent sâentusiasmi amb la llengua i aprengui a travĂ©s dâaquest entusiasme i aquest optimisme que no pas el ser policies de la llengua i donar garrotades a la mĂnima a qui sâequivocaâ. TambĂ© que, a lâhora de fer els materials lingĂŒĂstics del llibre, sâha apropat a la llengua de manera calmada, planera i sensata, sense fer grans posicionaments lingĂŒĂstics i, per suposat, seguint estrictament la normativa. Ăs per aixĂČ que el Curset sâallunya del binomi correcte/incorrecte i tĂ© mĂ©s en compte els registres i lâadequaciĂł, com fa la GramĂ tica catalana (2016), amb un aclariment breu i senzill sobre el tema al principi del llibre.
Totes les explicacions sĂłn en un llenguatge planer que permet que lectors sense formaciĂł lingĂŒĂstica les puguin seguir i entendre perfectament (el tĂtol bĂ© promet un âmĂštode de catalĂ per a tothomâ), i estan totes enllaçades per un guiĂł satĂric sobre la catalanitat que lliga tot el llibre, que busca ser un retrat humorĂstic, diu MartĂn Lloret, de âcom somâ. Ăs un tipus dâhumor catalanĂssim, el de riureâns de nosaltres mateixos. Personatges com El cunyat nostrat, la FamĂlia neorural del Montseny o el Matrimoni de jubilats indepes de comarques acompanyen els capĂtols i donen al llibre diverses capes de lectura: sâhi pot trobar una manual bĂ sic i senzill de llengua, personatges caricaturescos i acudits sobre la societat catalana, nombrosos exemples enginyosos, un calçot expert en catalĂ , pĂ gines de vocabulari molt bĂ sic il·lustrat (segurament la part mĂ©s apta per a qui comenci des de zero) i seccions dâexercicis per consolidar els coneixements. El que cadascĂș hi busqui o tot a la vegada. PerquĂš el llibre estĂ ben integrat i aconsegueix ser una sola cosa tot i aquestes capes: no es tracta, com podria ser, dâun seguit de fitxes de lâOptimot amb alguna brometa intercalada, sinĂł dâun conjunt ben lligat.
Precisament per aquesta necessĂ ria consideraciĂł als diferents registres, aquest curset no es limita a ensenyar lâestĂ ndard, sinĂł que inclou vocabulari i variants menys formals que poden ser de molt interĂšs tambĂ© per als aprenents i que sĂłn una part integral de la llengua que, a mĂ©s, tendeix a suscitar molt interĂšs (qui no ha preguntat com es diu alguna paraula malsonant en una llengua estrangera, quan nâha tingut lâoportunitat?). MartĂn Lloret reivindica que el catalĂ tambĂ© el vocabulari dâinsults renecs i sexe, tot i que no sâacostumi a incloure en els manuals mĂ©s tradicionals, que ensenyen nomĂ©s la llengua formal.
Si sou dels que creieu que âla principal funciĂł dels accents Ă©s la de desacreditar pĂșblicament la persona amb la qual esteu discutint a Twitter quan se nâoblidaâ, el Curset us pot servir per assegurar-vos que no us fiqueu de peus a la galleda acusant algĂș de mala ortografia sense saber-ne prou i si en canvi esteu convençuts que âels pronoms febles nomĂ©s sĂłn un exercici capriciĂłs amb quĂš es distreuen vells filĂČlegs, avorrits i decadents, i que nomĂ©s serveixen per fer suspendre exĂ mens als alumnes dâinstitutâ, potser descobriu com en poden ser, dâĂștils, i que no nâhi ha per tant, de la mĂ de La campiona mundial dels pronoms febles.
Dissabte passat, a lâescenari de La Setmana del Llibre en CatalĂ , MĂriam MartĂn Lloret, Pau Vidal, MagĂ Camps i Carme Junyent, en conversa amb Xavier Graset, van parlar del catalĂ , dâaquests llibres que en parlen, del futur de la llengua i de qui depĂšn. El Curset Ă©s un llibre que no tracta aquesta qĂŒestiĂł de manera tan directa com els seus companys de taula aquell dia, perĂČ potser sĂ que Ă©s una petita part de la soluciĂł, o una de les actituds que convĂ© tenir a mĂ si volem (i, per aquĂ, ho volem) que la nostra llengua pervisqui: fomentar lâentusiasme, la diversiĂł, el gaudi que ens pot suposar conĂšixer-la bĂ© per tal dâusar-la bĂ©.
Informa:NUVOL.CAT (19-9-2020)