DE MADRID A ESTRASBURG: L’ESPANYA RETRÒGADA I AUTÀRQUICA FRANQUISTA

“De Madrid a Estrasburg”
(PILAR RAHOLA )

Són moltes les veus de la jurisprudència, des de Pérez Royo fins a Garzón, que s’han alarmat davant la insòlita decisió de l’Audiència Nacional de tornar a jutjar Otegi, després de la rebregada que ha patit la justícia espanyola per part del Tribunal d’Estrasburg.

Aquesta decisió s’ha conegut el mateix dia en què un jutge prenia la surrealista decisió d’imputar Valtònyc per “delicte d’odi a la Guàrdia Civil”, com si la Guàrdia Civil no fos un cos militar, sinó un col·lectiu vulnerable, que són les víctimes naturals d’aquesta mena de delictes. I, alhora, el dia començava amb l’anada del conseller Bernat Solé al TSJC per la seva imputació com a alcalde durant l’1 d’octubre. En un sol dia, doncs, tres noms propis patien en pròpia pell les urpes d’una justícia espanyola que tras­passa dia a dia els límits de la juris­prudència, en el seu viatge ideològico-polític. Perquè a aquestes alçades no hi ha dubtes que l’alt comanament ­judicial no està fent justícia, sinó ­política. Fa d’oposició parlamentària, de zelador de les essències conser­vadores i de guardià del sant grial ­espanyol. D’aquí que no sorprengui l’objecte de desig: independentistes bascos i catalans, i, pel camí, un atac frontal a les aliances de Pedro Sánchez, just després d’aconseguir l’acord pressupostari.
Volen convertir l’èxit d’Estrasburg en una via per castigar novament

En aquest viatge ideològic cap a posicions ultradretanes, la decisió més aberrant, però també més preocupant, és la de repetir el judici a Arnaldo Otegi. És probable, com deia ahir Jordi Galves a El Nacional, que vunguin Otegi “fora de l’activitat política de la mateixa manera que n’han expulsat Puigdemont i Torra”. Però a banda de l’evident malvolença contra el líder abertzale i de la voluntat d’enviar una bala carregada contra l’aliança pressupostària amb Bildu, també és in­discutible que la cúpula judicial té la vista posada en la més que probable bufetada que rebrà a Estrasburg pel judici contra els líders independentistes, i la decisió actual mostra el camí a seguir. El missatge és doble: a Espanya no l’esmenen a Europa; i es pot diluir la força del Tribunal d’Estrasburg amb nous judicis, encara més lesius. Per exemple, en el cas d’Otegi, no és impensable que, tot i haver vulnerat els seus drets en el primer judici (pel qual va passar sis anys i mig a la presó), li posin una sentència encara més ­dura. És a dir, convertir l’èxit d’Es­trasburg en una via per castigar-lo novament. És una aberració jurídica que va en contra de les garanties europees, però hi ha una Espanya fosca i re­trògrada que sempre ha estat anti­europea, hereva directa de l’autarquia franquista.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (16-12-2020)

485 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: