DEFENSA INCREMENTA EN MÉS DE 500 ELS MILITARS A CATALUNYA DES DE L’1-O

(QUICO SALLÉS )

Les forces armades espanyoles han incrementat la presència de militars a Catalunya amb 522 efectius en els darrers quatre anys. En concret, des de l’any 2017 i el referèndum de l’1 d’octubre hi havia a Catalunya 1.675 membres de l’exèrcit de terra, l’armada i l’exèrcit de l’aire així com les seves branques especialitzades. Ara la xifra s’enfila fins als 2.197. Així ho indica un informe per autonomies lliurat al Congrés al diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu, al qual ha tingut accés El Món.

Les xifres, però, no venen desglossades per unitats ni per armes, per motius de seguretat en tant que és informació reservada. Ara bé, sí que sorprèn la variabilitat de les xifres entre el 2016 i el 2020. De fet, la xifra actual s’acosta més a la de fa cinc anys que no pas la del 2018. En concret, l’any 2016 tenia destinats a Catalunya 2.224 efectius, el 2017 1.675; el 2018, 1.534 i el 2019, 1.610, fins que el 2020 es van incrementar en 522 fins arribar a el nombre de 2.197. És l’increment més destacat de totes les autonomies llevat d’Extremadura, que ha guanyat 900 soldats més en els darrers quatre anys.

Un dels motius d’aquest creixement és l’establiment a Catalunya d’un nou regiment d’infanteria batejat com a Barcelona 63, amb base a la caserna del Bruc. Una unitat que s’enquadrava a l’aleshores denominat batalló d’Infanteria Motoritzada Barcelona II/62, que va canviar el seu nom pel del Catalunya I/63. El regiment va ser operatiu el gener del 2020 i ha estat escollit ja per a diverses missions internacionals. Va ser un canvi provocat per les modificacions orgàniques de les noves estructures de l’exèrcit de terra. De fet, a Catalunya l’exèrcit espanyol hi té la Inspecció General de l’Exèrcit, un dels principals comandaments estatals. Fins i tot, n’hi ha remarquen que és l’única institució d’abast estatal amb seu a Barcelona, el Regiment Barcelona 63, així com la Prefectura la Tercera Subinspecció General de l’Exèrcit Pirenaica.

Pel que fa l’Armada, a Catalunya mantenen operatives dues comandàncies de la poderosa Força d’Acció Marítima, la FAM. Són unitats altament especialitzades que protegeixen els “interessos marítims nacionals i el control dels espais marítims de sobirania i interès nacional”. Així mateix col·laboren amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Pel que fa l’exèrcit de l’aire es manté una base operativa al Prat, a més del comandament a Barcelona, i l’Esquadró de Vigilància Aèrea nº4 (EVA 4) de Roses.
Informa: ELMON.CAT (5-X-2021)

147 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: