“DEMANEM A LES PLATAFORMES CONSUMIR CINEMA EN CATAL√Ä FORA DE LA CLANDESTINITAT “

Doblatge en catal√†: “No pot ser que TV3 emeti publicitat de pel¬∑l√≠cules en castell√†”
Entrevista amb el responsable del compte de Twitter que denuncia la manca de catal√† al cinema i a les plataformes tot i l’exist√®ncia de doblatges pagats per la Generalitat
( MARC LARROYA )

“Demanem a les plataformes poder consumir cinema en catal√† fora de la clandestinitat, pagant una quota com tothom”. Aix√≠ es defineix el compte de Twitter @DoblatgeCatala que ja compta amb prop de 22.000 seguidors i que gestiona en Miquel.

En quina situació es troba el doblatge de pel·lícules i sèries en català?

En una situaci√≥ bastant similar a la que s’ha trobat sempre que √©s de residualitat en qu√® pots anar veient s√®ries i pel¬∑l√≠cules doblades a TV3, tot i que cada vegada m√©s dolentes. Al cinema, tenim un percentatge baix√≠ssim de catal√†, en poques sales i amb escasses perspectives de superar la primera setmana. En canvi, les plataformes, s√≥n una gran oportunitat, en el sentit que per primera vegada es poden igualar les condicions entre la versi√≥ catalana i castellana, per√≤ la pres√®ncia del catal√† encara molt escassa i √©s el gran repte a partir d’ara.

Qu√® diries que falla? √Čs un tema de pressupost, d’inversi√≥?

Fallen moltes coses, la inversi√≥ s’ha incrementat per√≤ s’estan posant els diners on no toca. Es doblen moltes pel¬∑l√≠cules de Filmin, que est√† molt b√©, per√≤ t√© una quota molt escassa i films poc comercials. Cal escollir les pel¬∑l√≠cules que es doblaran i centrar-nos en fer les de m√©s √®xit.

Què ha fet malament la Generalitat? Com hauria de revertir la situació el govern actual?

La Generalitat porta bastants anys fent-ho bastant malament. Quan veus que es doblen coses que no veu ning√ļ o com s’ha abandonat als adolescents‚Ķ La quota de mercat dels joves es dona per perduda i no s’ha sabut entendre que amb la desaparici√≥ del 3XL, aqu√≠ hi havia un forat enorme. La Generalitat ha continuat com si no hagu√©s canviat res.

“No podem pretendre que les plataformes amb seu a Amsterdam com Netflix, facin pol√≠tica ling√ľ√≠stica i per tant, les haurem de subvencionar i arribar a acords”

El director de TV3, Vicent Sanchis, va afirmar que calien uns 8 milions per reformular el Canal S√ļper 3. Qu√® en penses?

Hi ha gent que diu que caldria una plataforma de productes en catal√†, per√≤ tindr√≠em els mateixos problemes pressupostaris que t√© TV3 per aconseguir els drets d’emissi√≥, ho veig inviable. Jo seria partidari de doblar per a les plataformes enlloc de gastar els diners per tenir els drets 2-3 anys. En aquest sentit, estic d’acord amb el que va dir en Sanchis, tot i que no amb les formes en les que ho va expressar, per√≤ entenc per qu√® ho deia. No tornar√† l’√®poca de Bola de Drac que vam viure a TV3. No podem pretendre que les plataformes amb seu a Amsterdam com Netflix, facin pol√≠tica ling√ľ√≠stica i per tant, les haurem de subvencionar i arribar a acords.

El problema és que el català no té un Estat que el protegeixi?

√Čs evident. Per√≤ per altra banda, tenim un Ministre de Cultura que √©s en Miquel Iceta que, com a catalanoparlant, alguna sensibilitat m√©s que algun ministre anterior deu tenir i potser √©s una opci√≥ que no s’ha explorat mai. Les productores sempre diuen que els canvis legals o s√≥n dels pa√Įsos o a les comunitats no els hi faran ni cas i potser haur√≠em de plantejar obrir una via entre el Ministre i les plataformes.

L’any 2010 es va aprovar la llei del cinema que determinava que almenys el 50 % de les pel¬∑l√≠cules comercials projectades als cinemes de Catalunya havia de ser en catal√†, una xifra que el TC va deixar al 25 % el 2017. Res de tot aix√≤ est√† passant, per qu√®?

Sempre hi ha hagut una part que no s’ha vist tant que s√≥n les pressions de distribuidores i cinemes que van portar el cas a Europa i per aix√≤ no s’ha anat m√©s enll√†. Per√≤ amb les plataformes s’obre una nova via i aquella retic√®ncia que ten√≠em amb els exhibidors, potser desapareix. En el cas del cine en catal√† per a adolescents, tradicionalment ha tingut poc √®xit pels prejudicis que existeixen. Si de sobte, diem que les pel¬∑l√≠cules d’Avengers no les estrenem al cinema, per√≤ s√≠ a Disney+ en catal√†, potser el consum dels joves comen√ßa a obrir-se.

“Miquel Iceta ens pot demostrar que no cal ser un Estat per complir la Constituci√≥, que diu que cal protegir i tenir cura de les diverses modalitats ling√ľ√≠stiques”

El catàleg espanyol de Disney+ inclou 452 títols en nourec, 448 en danès, 356 en finès, 91 en islandès i nomès 39 en català tot i tenir més parlants que totes les anteriors….

Ells tenen un Estat i nosaltres no‚Ķ potser en Miquel Iceta ens pot demostrar que no cal ser un Estat per complir la Constituci√≥, que diu que cal protegir i tenir cura de les diverses modalitats ling√ľ√≠stiques. La protecci√≥ de les lleng√ľes s’ha deixat en mans de les Comunitats i l’Estat m√©s aviat fa el contrari. Fixeu-vos que volen fer amb la nova Llei de l’Audovisual que a priori hauria de ser un tema f√†cil i que hauria de protegir les lleng√ľes. Si aix√≤ ja costa, tindrem un problema.

Què els diries als que diuen que cal deixar de banda el doblatge i aposten pels subtítols en versió original?

√Čs una cr√≠tica que curiosament apareix quan es parla de doblatge en catal√†. Jo no tinc res en contra de la versi√≥ original, per√≤ si ara deixem de doblar, el doblatge en castell√† continuar√† i la gent seguir√† veient les coses en aquest idioma. El debat √©s tramp√≥s, jo sempre dic que la versi√≥ original sense subt√≠tols √©s la millor si tu entens la llengua. Per√≤ si has de llegir subt√≠tols l’experi√®ncia no ser√† la mateixa. Molta gent consumeix ‘anime’ en japon√®s i no han apr√®s l’idioma. Si volem aprendre idiomes, comencem pel de casa nostra que ho tenim ‘fotut’.

Darrerament s’ha criticat la qualitat dels doblatges que emet TV3. Des de la cadena, expliquen que la CCMA va fer un concurs p√ļblic per licitar les empreses de doblatge i se que se senten satisfets amb els resultats‚Ķ

√Čs cert que hem vist pel¬∑l√≠cules amb doblatges terribles amb molta audi√®ncia. √Čs molt evident que la qualitat ha caigut en picat. Els grans estudis de Barcelona ja no doblen per a TV3 perqu√® ho fan els m√©s econ√≤mics. I aix√≤ √©s grav√≠ssim per la percepci√≥ que comporta perqu√® ser√† vist com una cosa ‘cutre’ que perjudica quan despr√©s la gent ha de seleccionar la llengua al cine o a la plataforma. Estem veient doblatges com el de la s√®rie ‘El Parad√≠s de les senyores’ amb un nivell molt baix i TV3 no calibra b√© el risc que aix√≤ comporta.

“No pot ser que TV3 emeti publicitat de pel¬∑l√≠cules que s’estrenen en catal√†, en castell√†, cosa que ha passat i va contra les bases de les subvencions”

També critiqueu que TV3 faci servir talls en castellà de pel·lícules que tenen versió catalana. Per què passa això?

No pot ser que TV3 emeti publicitat de pel¬∑l√≠cules que s’estrenen en catal√†, en castell√†. Aix√≤ ha passat i va en contra de les bases de les subvencions. √Čs un fet greu i estem deixant que passi, per deixadesa de la Generalitat. S√≠ que √©s veritat que als ‘Telenot√≠cies’ i al S√ļper 3 s’esforcen i ho respecten.

Per qu√® es critica l’emissi√≥ del programa Zona Z√†ping dels divendres a TV3 abans de ‘La Gran Pel.l√≠cula’?

Sempre es diu que no hi ha diners per al 3XL, per√≤ el cert √©s que no hi ha diners perqu√® s’ha de pagar una plantilla exageradament gran que no s’ha posat al dia. Fixeu-vos que tots els programes s√≥n de productores externes com ‘Joc de Cartes’, ‘l’APM?’, el ‘Pol√≤nia’, etc‚Ķ En canvi, el ‘Zona Z√†ping’ el fan treballadors de la cadena que han de justificar el seu sou. No dic que no sigui entretingut, per√≤ seria millor posar-lo els caps de setmana i fer la pel¬∑l√≠cula a les 22h. A les 23h, √©s tard per emetre films que hauran costat molts diners.

Per acabar en positiu, què poden fer els espectadors a nivell individual per ajudar al català?

El valor del canal de Twitter @DoblatgeCatala √©s que de sobte la gent fa pinya en aquest tema. El sentiment de col¬∑lectivitat √©s capa√ß de desencadenar moviments com el 15M o les manifestacions independentistes. Els demano que ens envi√Įn v√≠deos de les seves queixes o demandes i en farem difusi√≥. Per exemple, en el cas d”El Senyors dels Anells’ a Rakuten va funcionar. Quan de sobte tens una petici√≥ amb milers de ‘likes’ i retuits, la petici√≥ t√© molta m√©s for√ßa i aix√≤ no ens costa res fer-ho.

(26-VIII-2021)

73 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: