DESCONFINAMENT: EL RANCI CENTRALISME PROVINCIAL D’ILLA

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que el pla de desconfinament del govern espanyol es basarà en els límits territorials de les províncies.

Aix√≠, l’Executiu espanyol fa una passa m√©s en el proc√©s centralista que est√† aplicant a Espanya des del decret de l’estat d’alarma i ignora completament les comunitats aut√≤nomes.

Molts presidents auton√≤mics, entre ells Quim Torra, s’han enfrontat en les √ļltimes setmanes amb el govern espanyol per no permetre’ls decidir sobre el desconfinament al seu propi territori i obligar-los a regir-se per les decisions de la Moncloa.

Ara, lluny d’escoltar les queixes, Illa anuncia que el pla que presentar√† dem√† el president Pedro S√°nchez situa cada prov√≠ncia com “la unitat territorial de prefer√®ncia” per al proc√©s de “transici√≥” del desconfinament. Aquesta proposta ja ha rebut el rebuig del govern catal√† i de la consellera de Salut, Alba Verg√©s.

Un model d’altres temps

Les cr√≠tiques externes per un model de gesti√≥ m√©s propi de temps passats no han tardat a arribar. La periodista Pilar Rahola ha carregat contra Illa per utilitzar una “divisi√≥ territorial sorgida el 1833 com a model d’estat centralitzat”.

Les prov√≠ncies van ser creades aquell any, en √®poca d’Isabel II, pel secretari d’Estat Javier de Burgos amb l’objectiu d’intentar imitar el model centralitzat franc√®s, que s’organitza en departaments.

Pilar Rahola
‚úĒ
@RaholaOficial
La provincia, divisi√≥ territorial sorgida el 1833 com a model d¬īestat centralitzat, √©s el marc d refer√®ncia del ministre q es manifesta amb els de Societat Civil
Queda tot tan clar@salvadorilla :”En la nostra proposta, la prov√≠ncia √©s la unitat de refer√®ncia del desconfinament”

Informa:ELNACIONAL.CAT (27-4-2020)

166 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: