DESCONFINAMENT: EL RANCI CENTRALISME PROVINCIAL D’ILLA

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que el pla de desconfinament del govern espanyol es basarĂ  en els lĂ­mits territorials de les provĂ­ncies.

AixĂ­, l’Executiu espanyol fa una passa mĂ©s en el procĂ©s centralista que estĂ  aplicant a Espanya des del decret de l’estat d’alarma i ignora completament les comunitats autĂČnomes.

Molts presidents autonĂČmics, entre ells Quim Torra, s’han enfrontat en les Ășltimes setmanes amb el govern espanyol per no permetre’ls decidir sobre el desconfinament al seu propi territori i obligar-los a regir-se per les decisions de la Moncloa.

Ara, lluny d’escoltar les queixes, Illa anuncia que el pla que presentarĂ  demĂ  el president Pedro SĂĄnchez situa cada provĂ­ncia com “la unitat territorial de preferĂšncia” per al procĂ©s de “transiciĂł” del desconfinament. Aquesta proposta ja ha rebut el rebuig del govern catalĂ  i de la consellera de Salut, Alba VergĂ©s.

Un model d’altres temps

Les crĂ­tiques externes per un model de gestiĂł mĂ©s propi de temps passats no han tardat a arribar. La periodista Pilar Rahola ha carregat contra Illa per utilitzar una “divisiĂł territorial sorgida el 1833 com a model d’estat centralitzat”.

Les provĂ­ncies van ser creades aquell any, en Ăšpoca d’Isabel II, pel secretari d’Estat Javier de Burgos amb l’objectiu d’intentar imitar el model centralitzat francĂšs, que s’organitza en departaments.

Pilar Rahola
✔
@RaholaOficial
La provincia, divisiĂł territorial sorgida el 1833 com a model dÂŽestat centralitzat, Ă©s el marc d referĂšncia del ministre q es manifesta amb els de Societat Civil
Queda tot tan clar@salvadorilla :”En la nostra proposta, la provĂ­ncia Ă©s la unitat de referĂšncia del desconfinament”

Informa:ELNACIONAL.CAT (27-4-2020)

255 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: