DESMONT TUTU, UN HOME A FAVOR DE LES LLIBERTATS DE CATALUNYA

“Desmond Tutu i els neutrals”
(JOSÉ ANTICH )

Deia Desmond Tutu, mort aquest diumenge a Sud-Ă frica a l’edat de 90 anys, que si ets neutral en una situaciĂł d’injustĂ­cia, has escollit el costat de l’opressor. I posava el segĂźent exemple: Si un elefant tĂŠ el peu a la cua d’un ratolĂ­ i li dius que ets neutral, el ratolĂ­ no apreciarĂ  la teva neutralitat. Lluitador incansable, activista pels drets humans i contra l’apartheid, Tutu, company de lluita de Nelson Mandela, sabia bĂŠ què era la neutralitat en aquells durs anys que tot semblava impossible en una Sud-Ă frica on nomĂŠs els blancs tenien dret a l’existència. Distant dels que actuaven com a majordoms del poder, va defensar sempre l’aboliciĂł del règim i no la seva mera reforma.

El premi Nobel de la Pau de 1984, guardonat tambĂŠ amb el Premi Internacional Catalunya el 2014, havia estat aquests Ăşltims anys un ferm defensor del dret dels catalans a decidir el seu futur i va mostrar pĂşblicament el seu suport al referèndum d’independència de l’any 2017 convocat pel llavors president de la Generaltat Carles Puigdemont i avui president a l’exili. Tutu era defensor de moltes causes, sempre al costat de la llibertat i contra la injustĂ­cia. TambĂŠ de la causa catalana.

“No estic interessat a recollir les engrunes de compassiĂł que cauen de la taula d’algĂş que es considera el meu amo. Vull el menĂş complet dels drets”

Com a un dels signants del manifest Deixin votar als catalans que van recolzar el 2014, entre d’altres sis premis Nobel ―Rigoberta MenchĂş, Adolfo PĂŠrez Esquivel, Dario Fo, Ahmed Galai, Jody Williams i el mateix Tutu―, l’arquebisbe de l’esglĂŠsia anglicana es va guanyar rĂ pidament les simpaties d’una part molt important de la societat catalana que fins aquella data, potser, nomĂŠs l’havia conegut com a un sĂ­mbol de la lluita contra l’apartheid a Sud-Ă frica. Desmond Tutu va passar a ser aixĂ­ una de les personalitats internacionals amb la qual l’independentisme sabia que podia comptar en la difusiĂł del seu dret a l’autodeterminaciĂł.

“No estic interessat a recollir les engrunes de compassiĂł que cauen de la taula d’algĂş que es considera el meu amo. Vull el menĂş complet dels drets”, va sentenciar Tutu en un dels moments de la lluita per la fi de l’apartheid a Sud-Ă frica. Molts pobles s’han identificat amb aquesta sensaciĂł de poble oprimit al llarg de la seva història i a la recerca de la seva llibertat. Descansa en pau Desmond Tutu.
Informa:ELNACIONAL.CAT (27-XII-2021)

151 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: