DESMUNTANT EL RELAT FALS DE C’s: DE L’ADOCTRINAMENT A UN ” MALENT√ąS “

“Desmuntant el relat fals de Cs: de l’adoctrinament a un “malent√®s”.
El model de l’escola catalana est√† sota el punt de mira de Ciutadans, des de Sant Andreu de la Barca a Canet de Mar
(JOEL CARRASCO )

“Ja tenim a Canet un nou circ medi√†tic, la intoxicaci√≥ continua”, assegura l’exportaveu dels mestres perseguits i acusats d’adoctrinament a Sant Andreu de la Barca, Josep Llu√≠s del Alc√°zar. L’institut El Palau, del municipi del Baix Llobregat, va ser el centre de la propaganda i l’ofensiva m√©s aferrissada de l’espanyolisme contra l’escola catalana. L’octubre del 2017, els professors del centre educatiu de Sant Andreu de la Barca, van ser acusats d’adoctrinar els seus alumnes, l’endem√† del refer√®ndum de l’1 d’octubre.

Els mestres de l’inf√†mia

El coordinador de l’Associaci√≥ Espanyola de la Gu√†rdia Civil a Catalunya i pare de dos alumnes del Centre, Bartolom√© Barba, va cuinar el relat contra els professors junt amb la unitat fiscal que t√© el cos policial espanyol. Aquesta unitat fiscal va actuar d’ofici i va remetre els noms de nou professors a la Fiscalia d’odi i discriminaci√≥ per unes suposades actituds adoctrinadores i que atiaven a l’odi contra la policia espanyola. De les aules a la televisi√≥, aix√≠ saltant-se el procediment intern del centre per resoldre conflictes. El fiscal Miguel √Āngel Aguilar quan va rebre tota la informaci√≥ es va dirigir al jutjat de Martorell, poble ve√≠, i va presentar una den√ļncia contra els 9 professors d’El Palau. El fiscal afirmava en l’escrit que els docents eren coneixedors del clima de “menyspreu social” contra al Gu√†rdia Civil i de la “gran polaritzaci√≥” que afectava la societat per les “tensions independentistes”, i els acusava d’humiliar els fills dels agents que estudien al centre.

La campanya medi√†tica contra els professors va ser dur√≠ssima. El periodista Javier Negre va publicar un article que assenyalava amb fotos i noms els 9 professors denunciats i els titllava de “mestres de la inf√†mia”. Hores despr√©s, el llavors l√≠der de Ciutadans, Albert Rivera, va fer unes descarnades incriminacions sobre els docents, donant per fet una sent√®ncia inculpat√≤ria i adjuntant l’article de Negre, on deia: “Els professors separatistes que van assenyalar fills de gu√†rdies civils”. Aquestes paraules van caure com una bomba al municipi del Baix Llobregat, la regidoria de Ciutadans l’ostentava la formaci√≥ taronja. Dos dies m√©s tard la fa√ßana de l’IES El Palau va apar√®ixer pintada amb els noms i cognoms dels professors titllant-los de nazis. Temps despr√©s, la delegaci√≥ del govern espanyol va acollir una cimera presidida per l’exministre d’Interior Juan Ignacio Zoido amb els gu√†rdies civils denunciants. Aix√≠ convertint el cas d’un institut d’un municipi del Baix Llobregat en un afer d’Estat.


Van atemorir a tot el professorat

Llavors es va iniciar “el circ medi√†tic”, com assegura l’exmestre del centre Josep Llu√≠s. “Si jo tinc un problema amb el meu fill el que faig √©s arreglar-lo, no anar a un plat√≥ de televisi√≥”, assegura el portaveu del sindicat de docents USTEC, Ram√≥n Font. No obstant aix√≤, Telecinco i Antena 3 van instal¬∑lar-se a les portes del centre educatiu des d’on el denunciat, Bartolom√© Barba, desbarrava sobre el model de l’escola catalana i assegurava que els seus fills havien estat assenyalats per ser fills d’un gu√†rdia civil. Un exalumne de 4t d’ESO assegura que “en la televisi√≥ sortia el pare de la nostra companya dient falsedats, parlava en nom de la seva filla i jo sabia que tot all√≤ no havia passat”.

La tensi√≥ dins del centre va escalar a nivells mai vistos i alguns alumnes, davant de la por del professorat a ser tamb√© perseguits judicialment, van exhibir banderes espanyoles durant les classes. I incl√ļs, van enganxar multitud de banderes espanyoles a les taquilles o entraven al centre reproduint a tot drap l’himne espanyol. “Hi havia nens que despr√©s de la den√ļncia van comen√ßar a dur banderes espanyoles a classe i els professors no gosaven dir res per por”, lamenta l’Ainhoa, exalumne present llavors a classe. El cas va comportar que una trentena de professors demanessin el trasllat a un altre centre. Entre ells, vuit dels nou professors perseguits per un suposat adoctrinament. “Van atemorir a tot el professorat, ja ning√ļ volia donar-nos classe”, exposa Irene, exalumne de l’institut.

Va ser un malentès

El centre educatiu a poc a poc va anar deixant de ser el centre de tots els focus i un any despr√©s, el 2019, el jutjat d’instrucci√≥ n√ļmero 7 de Martorell va ordenar l’arxivament perqu√® no hi havia suficients indicis per mantenir les causes obertes per delictes d’odi i contra la integritat moral. Tot i aix√≤, vuit dels nou docents encara estan immersos en processos judicials i la majoria han acabat marxant del centre. Ara, quatre anys despr√©s, el regidor de Ciutadans del municipi on el seu l√≠der va assenyalar els mestres, Xavier Pla, assegura que tot all√≤ “va ser un malent√®s” i que “no va haver-hi adoctrinament”. Cal recordar que Pla ja era regidor el 2017 i la cartera d’educaci√≥ ja estava en mans de Ciutadans. Per m√©s sorpresa, el regidor argumenta que “va ser un cas puntual en un moment del context hist√≤ric que vam viure” i que la situaci√≥ va conduir a “magnificar-ho”.

Tamb√© diu que va obrir un espai de di√†leg entre pares denunciants i professors, i que d’aquesta manera va solucionar el conflicte. L’exportaveu dels docents d’El Palau lamenta que les declaracions de Pla arribin ara i ha adre√ßat una carta al regidor Xavier Pla, on li retreu que no hagu√©s fet aquestes declaracions llavors: “Hauria ajudat, com a m√≠nim, a millorar la situaci√≥, i possiblement a obrir aquest espai que ell diu que va haver-hi, i que no va haver-hi; de buscar una soluci√≥ d’un malent√®s que pogu√©s haver passat”. De fet, l’exl√≠der del S√≠ndic de Greuges Rafael Rib√≥ va voler mediar entre les dues parts, gu√†rdia civil i professorat, i va ser durament atacat per la l√≠der de Ciutadans, In√©s Arrimadas, qui va acusar el S√≠ndic de no creure a les fam√≠lies.

Ja tenim a Canet un nou Palau

Tot i aix√≤, Ciutadans no atura l’ofensiva contra el model educatiu de l’escola catalana. La formaci√≥ taronja va registrar aquest nou de desembre un escrit al Defensor del Poble en el qual demana instar el Govern a complir la sent√®ncia del Suprem que fixa un 25% de classes en castell√† a les escoles catalanes. I va emprendre, de nou, un discurs agressiu, com el que a Sant Andreu de la Barca ja es va viure. L’exprofessor del centre del Baix Llobregat assegura que “ja tenim a l’escola de Canet de Mar un nou Palau, amb tot el circ medi√†tic en marxa”, per la sent√®ncia del 25% de les classes en castell√† que, entre d’altres, defensa Ciutadans. L’exportaveu assegura en una carta oberta que ‚Äúla croada‚ÄĚ contra l‚Äôescola catalana “√©s part de l‚ÄôADN‚ÄĚ de Ciutadans. “Van usar l‚ÄôA por ellos i van difamar els mestres” provocant aix√≠ ‚Äúassetjament i pintades‚ÄĚ a les parets de l‚Äôinstitut, explica. Els fets que est√† patint l’escola Tur√≥ del Drac de Canet, s√≥n calcats als que va viure l’IES El Palau: assenyalament p√ļblic, medi√†tic i pintades a les fa√ßanes.

“Va ser clar la instrumentalitzaci√≥ del malent√®s, dins d’un objectiu pol√≠tic que √©s q√ľestionar l’escola catalana”, declara l’exportaveu dels mestres de Sant Andreu de la Barca. “Es van servir del Palau, com ara s’estan servint de Canet i dem√†, pot ser d’un altre”, lamenta l’exprofessor.
Informa:ELNACIONAL.CAT (1-1-2022)

64 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: