DIA DE LA LLENGUA: EL CATALÀ, DISCRIMINAT PER ESPANYA I EUROPA

“Aquelles lleng√ľes d‚ÄôEuropa…”
¬ęLa discriminaci√≥ del catal√† per part d’Espanya i de la UE s’ha de contemplar i assimilar com una classificaci√≥ dels catalanoparlants com a ciutadans de segona¬Ľ
( ÒSCAR ESCUDER )
Un malt√®s s’adre√ßa a la Uni√≥ Europea per fer una petici√≥ i ho fa en la seva llengua. Un catal√†, si ho vol, ho podr√† fer en castell√†, itali√†, croat, dan√®s o suec, si en sap, per√≤ no ho podr√† fer pas en catal√†. Aquest cap de setmana se celebra el Dia Nacional de les Lleng√ľes Europees, i els parlants de malt√®s, que s√≥n uns 400.000, poden dirigir-se a la Uni√≥ Europea en la seva llengua, per√≤ els 10 milions que parlem catal√† no.

Aquelles lleng√ľes que s√≥n oficials a Europa, 24, per ser-ne precisos, gaudeixen d’una oficialitat que ens exclou als catalanoparlants des de fa anys. Nom√©s 24 s√≥n les lleng√ľes que Europa identifica com a oficials i, nosaltres, seguim essent exclosos d’un reconeixement que infravalora la llengua que parlem, i que va encara molt m√©s enll√†. La nostra identitat ling√ľ√≠stica, els nostres drets com a parlants i ciutadans de la Uni√≥ Europea i la manera en qu√® ens veu i ens coneix la resta del m√≥n es veu afectat per aquest menys teniment institucional incessant.

Per qu√® la 13a llengua m√©s parlada de la Uni√≥ Europea continua sent infravalorada d’aquesta manera? Despr√©s de m√©s de 30 anys de demandes i peticions, el risc d’exclusi√≥ i la realitat de p√®rdua d’una llengua com el catal√† hauria d’alarmar-nos a tots. L’estat espanyol podria presentar la petici√≥ perqu√® el catal√† esdevingu√©s oficial a la Uni√≥ Europea, √©s la manera m√©s f√†cil i r√†pida per fer-ho possible, per√≤ no ho ha fet i no ho far√† perqu√® continuen menyspreant el catal√† i defensant la superioritat ling√ľ√≠stica del castell√†. La discriminaci√≥ a les lleng√ľes minoritzades per part de l’estat espanyol i de la Uni√≥ Europea s’ha de contemplar i assimilar com una classificaci√≥ dels catalanoparlants com a ciutadans de segona. No podem permetre que es perpetu√Į m√©s aquesta situaci√≥.

En el Dia de les Lleng√ľes Europees, els catalans exigim que es reverteixi aquesta situaci√≥, no volem trobar-nos exclosos ni discriminats. El bloqueig pol√≠tic i institucional frena l’aven√ß del catal√† i fa que una llengua parlada per 10 milions de persones i present en quatre pa√Įsos d’Europa segueixi sense els reconeixements legals dignes dels seus parlants.

No hem de caure en l’error de pensar que tot ens queda lluny, el catal√† necessita ser oficial m√©s enll√† de les nostres fronteres i √©s en mans de tots, institucions, organitzacions i ciutadans fer-ho possible. L’emerg√®ncia ling√ľ√≠stica que pateix la nostra llengua demana la implicaci√≥ ferma i constant de cadascun d’aquells que la parlem i la sentim, el catal√† necessita ser defensat, reconegut i valorat i nom√©s exigint el reconeixement que es mereix podrem remuntar la situaci√≥ actual.

Mentre la Uni√≥ Europea continua, per 19√® any consecutiu, celebrant sense els catalanoparlants el Dia Europeu de les Lleng√ľes, nosaltres seguirem treballant per revertir la situaci√≥ i per protegir, promoure i defensar la llengua catalana.
Informa:NACIODIGITAL.CATN(26-9-2020)

180 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: