La Diada de l’Onze de Setembre d’enguany tornarà a l’essència de les mobilitzacions d’abans de la pandèmia. Per això, es convocarà una gran marxa a Barcelona que anirà de la plaça d’Urquinaona fins al Parlament de Catalunya. L’any passat, arran de la covid-19, es va fer una Diada presencial i virtual. Però enguany, l’embranzida en el ritme de vaccinació permeten de tornar presencialment als carrers de la ciutat. La intenció és de reivindicar el referèndum del 2017 amb una doble convocatòria: l’11 de setembre i el primer d’octubre.

On seran les concentracions?

L’Onze de setembre, dissabte, a les cinc de la tarda, la manifestació sortirà de la plaça d’Urquinaona de Barcelona. S’ha triat aquest lloc perquè va ser el punt neuràlgic de les protestes per la sentència contra el primer d’octubre. La manifestació baixarà per la Via Laietana i passarà per davant de la comissaria de la policia espanyola. Després, girarà pel passeig d’Isabel II i continuarà per l’avinguda del Marquès de l’Argentera fins a arribar al parc de la Ciutadella, concretament al passeig dels Til·lers, on es farà l’acte polític.

Com cada any, a les 17.14 la manifestació començarà a avançar direcció al Parlament. La previsió és que a les 18.30 la capçalera hagi arribat al parc de la Ciutadella de Barcelona i pugui començar l’acte polític al passeig dels Til·lers que serà l’epicentre de la Diada i s’hi faran tots els discursos polítics. Hi intervindran l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència.

L’organització ha deixat clar que en tot moment es compliran les mesures sanitàries establertes pel comitè del PROCICAT.

Cal inscripció?

En aquest cas, no caldrà pas inscripció per a participar en la manifestació.

Això sí, l’Assemblea recomana que aquells que vulguin anar a l’espai de concentració previ, entre la plaça d’Urquinaona i la Gran Via, hi vagin a les 16.30, tot i que es mirarà de repartir la gent al llarg del carrer de Pau Claris. Tanmateix, es recomana que els autocars estiguin aparcats a tot estirar a les 16.00.

Recuperar els carrer i revindicar el Primer d’Octubre

L’ANC vol centrar el missatge polític de les manifestacions en la idea de lluita i independència i per a aconseguir-ho vol que la gent recuperi els carrers i reivindiqui el referèndum del Primer d’Octubre. Per això, demana que els tres fronts –popular, institucional i internacional– treballin coordinadament.

En una entrevista a VilaWeb, la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, explica que l’11 de setembre es vol una manifestació reivindicativa amb el missatge polític: “Lluitem i guanyem la independència.” És un missatge, diu, que adrecen col·lectivament al moviment i a les institucions, atès que hi ha un risc enorme de retornar a l’autonomisme si la mobilització s’atura. Explica que la manifestació de l’11-S s’acabarà al parlament per dir-los que hi ha un 52% de la gent que els ha votat perquè facin la independència.

L’esquerra independentista també convoca manifestacions

Les organitzacions que formen part de la Taula de l’Esquerra Independentista –Alerta Solidària, Arran, CUP, COS, Endavant i el SEPC– també convoquen mobilitzacions diverses a Barcelona, Lleida, Reus i Girona durant aquesta Diada 2021. A les dotze del migdia hi ha previstes dues concentracions a la plaça del Vi, de Girona, i a la plaça de la Paeria, a Lleida. Per una altra banda, la manifestació de Barcelona és programada a la plaça d’Urquinaona a partir de les 18.30. També han anunciat una convocatòria al Mercat Central de Reus a les 19.30.

 

Torna La Marxa dels Vigatans

La històrica Marxa dels Vigatans torna. Després d’un 2020 marcat per la pandèmia del coronavirus, l’acte, organitzat per Òmnium Cultural Osona, tornarà a la plaça Major de Vic i enguany tindrà com a lema: “La lluita continua.” Es farà la vigília de la Diada de l’Onze de Setembre d’enguany.

La Marxa dels Vigatans torna amb el lema “La lluita continua” després de l’aturada de 2020

La samarreta de la Diada 2021

La samarreta d’enguany farà visible la doble commemoració de l’Onze de Setembre i del Primer d’Octubre. El lema de la part frontal és “Lluitem i guanyem la independència!”.

De la mateixa manera que l’any passat, i per la impossibilitat material de complir els protocols covid, VilaWeb aquest any tampoc no podrà vendre la samarreta a la Botiga. Es podrà adquirir a les seus de l’ANC i a la web especial de la Diada, i a més locals de què informarà l’Assemblea.

Les convocatòries de l’1, 2 i 3 d’octubre

La novetat d’enguany és que hi haurà més convocatòries a més de la Diada de l’Onze de Setembre. Per a commemorar el Primer d’Octubre, es farà un gran acte a Catalunya Nord –el municipi, vinculat amb l’1-O, s’anunciarà l’agost. D’allà sortirà una columna de vehicles encapçalada per un cotxe carregat d’urnes del referèndum que anirà fins a Figueres, on es farà un concert de clausura.

A més, el primer d’octubre mateix, l’ANC també organitzarà actes a més punts del Principat on la repressió de la Guàrdia Civil i la policia espanyola va ser especialment dura. En aquests actes, hi haurà urnes de l’1-O que s’hauran transportat des de Catalunya Nord.

El 2 d’octubre, l’ANC organitzarà unes quantes marxes simultànies a peu –unes cinc hores de caminada– per a reivindicar el llegat de l’1-O i la independència. La primera marxa sortirà de Sant Julià de Ramis i acabarà a Aiguaviva; la segona anirà de Vinaròs a la Ràpita –amb el suport d’Acció Cultural del País Valencià i la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià–; i la tercera des d’un municipi de la Franja a un de ponent, que encara no s’han concretat.

Finalment, el 3 d’octubre es farà un gran acte polític a Barcelona amb la voluntat que hi participin totes les entitats i organitzacions que van fer possible la vaga del 3-O.

Informa:VILAWEB.CAT (31-VIII-2021)