DIADA NACIONAL VALENCIANA: UN 9 D’OCTUBRE ANTIFEIXISTA I CONTRA LA RECENTRALITZACI√ď

“Diada nacional valenciana. Un 9 d’Octubre antifeixista i contra la recentralitzaci√≥”.
Amb el judici per les agressions feixistes del 2017 encara pendent d’assignaci√≥ de data, la Comissi√≥ 9 d’Octubre, integrada per bona part de les organitzacions progressistes del Pa√≠s Valenci√†, ha convocat aquest dimecres la tradicional manifestaci√≥ vespertina de la diada nacional valenciana a Val√®ncia, la qual tindr√† com a lema ¬ęPa√≠s Valenci√† antifeixista¬Ľ. En un any en el qual la llengua pr√≤pia s’enfronta a l’embat, de moment aturat, de la llei audiovisual espanyola, la mobilitzaci√≥ s’ha convocat contra la recentralitzaci√≥ i per defensar les llibertats democr√†tiques al territori valenci√†.

( MOIS√ČS P√ČREZ )
Arran de les agressions feixistes de 2017 i, especialment, de la resposta popular que va donar-se l’any seg√ľent amb una mobilitzaci√≥ hist√≤rica als carrers de Val√®ncia, la tradicional manifestaci√≥ vespertina convocada per la Comissi√≥ 9 d’Octubre, la qual aixopluga bona part de les organitzacions progressistes valencianes, s’ha convertit en un clam inequ√≠vocament antifeixista. Encara que persisteixen les reivindicacions nacionals i a favor dels drets ling√ľ√≠stics, a poc a poc la lluita a favor de les llibertats democr√†tiques s’ha consolidat com a consigna priorit√†ria. Enguany, precisament, el lema de la marxa √©s ¬ęPa√≠s Valenci√† antifeixista¬Ľ.

¬ęEuropa es troba en un moment de creixent preocupaci√≥ i emerg√®ncia del feixisme. Es tracta d’un feixisme amb una pell diferent de l’existent durant els anys trenta del segle passat, per√≤ que pregona un autoritarisme il¬∑liberal que erosiona les democr√†cies i els drets de les persones. S’ha de recordar que Marine Le Pen, la candidata ultradretana, hauria pogut guanyar les eleccions franceses¬Ľ, ha argumentat Toni Gisbert, portaveu de la Comissi√≥ 9 d’Octubre i secretari d’Acci√≥ Cultural del Pa√≠s Valenci√† sobre una manifestaci√≥ que arrancar√† el pr√≤xim dissabte a les 18 hores des de la pla√ßa Sant Agust√≠ de Val√®ncia, qui ha complementat: ¬ęAl Pa√≠s Valenci√†, afortunadament, aquest feixisme √©s minoritari i marginal. I, per tant, volem reivindicar, en positiu, els drets i les llibertats democr√†tiques en contraposici√≥ al feixisme¬Ľ.

Aquesta reivindicaci√≥, la qual emergeix com a priorit√†ria en la manifestaci√≥, coincideix amb la tasca de ¬ęden√ļncia social¬Ľ que la Comissi√≥ 9 d’Octubre pret√©n desenvolupar quan es fixe el judici de les agressions feixistes durant la manifestaci√≥ vespertina de la diada nacional del Pa√≠s Valenci√† del 2017. Amb la vista oral pendent d’assignaci√≥ de data per part de l’Audi√®ncia Provincial de Val√®ncia, Gisbert ha ressaltat que els 28 ultres processats tenen acusacions de presumptes delictes d’odi, vulneraci√≥ del dret fonamental de llibertat de manifestaci√≥, lesions, coaccions, integraci√≥ de grup criminal. La Fiscalia demana de 3 a 7 anys de pres√≥ per als ultradretans implicats, mentre l’acusaci√≥ particular de la Comissi√≥ 9 d’Octubre sol¬∑licita de 5 a 11 anys de pres√≥. ¬ęConsiderem, com la fiscalia, que existeixen les agreujants d’ab√ļs de superioritat, de discriminaci√≥ ideol√≤gica i, en alguns casos, de reincid√®ncia¬Ľ, ha puntualitzat.

¬ęNosaltres, m√©s enll√† de les penes de pres√≥ o multa que puguen imposar-se, demanem que es garantisca l’exercici dels drets fonamentals i llibertats p√ļbliques¬Ľ, ha ressaltat, per exposar: ¬ęHem sol¬∑licitat per als acusats la pena access√≤ria de prohibici√≥ d’aproximaci√≥ a una dist√†ncia de 300 metres del domicili de les entitats integrants de la Comissi√≥ 9 d’Octubre, aix√≠ com de les manifestacions o actes que convoquem, concretant-se l’esmentada prohibici√≥ en aquells llocs on es celebren els actes i recorregut de les manifestacions que convoquem, per un per√≠ode superior a dos anys al temps de duraci√≥ de la condemna¬Ľ.

Aquesta pena access√≤ria est√† justificada, segons l’acusaci√≥ particular, ¬ęen la gravetat dels fets, ja que parlem de reincid√®ncia en delictes de lesions, at√®s que alguns dels acusats han estat condemnats en altres casos anteriors i, per tant, presenten un perfil violent i reincident¬Ľ. ¬ęTamb√© per l’obligaci√≥ que tenen els poders p√ļblics de garantir la integritat f√≠sica de les persones i tamb√© dels b√©ns immobles, aix√≠ com la necessitat no nom√©s de condemnar de forma clara i dissuas√≤ria l’exercici de la viol√®ncia sin√≥ tamb√© d’a√Įllar socialment els extremistes violents, amb l’objectiu de protegir la democr√†cia i els drets fonamentals¬Ľ, ha afegit.
Subscripció al butlletí

A pesar de l’habitual impunitat de la viol√®ncia ultradretana al Pa√≠s Valenci√†, des de la Comissi√≥ 9 d’octubre s’han mostrat ¬ęoptimistes¬Ľ envers el desenvolupament del judici. ¬ęHi ha vulneraci√≥ de drets fonamentals, estan acusats d’integrar organitzaci√≥ criminal perqu√® no van actuar individualment i molts dels agressors compten amb antecedents. Hi ha suficients motius per a ser optimistes¬Ľ, ha indicat Gisbert, qui n’est√† ¬ęconfiat¬Ľ en el fet que la Delegaci√≥ del Govern espanyol al Pa√≠s Valenci√† garantisca la seguretat amb el seu dispositiu policial. ¬ęHem d’instar tamb√© al Val√®ncia CF perqu√® siga m√©s ferm contra els ultres. Celebrem que prohibisquen l’entrada als violents, per qu√® el Val√®ncia CF √©s patrimoni de tots els valencians. Per√≤ reclamem que elabore un protocol per evitar que les graderies dels estadis tornen a estar ocupades pels violents¬Ľ, ha agregat.

La manifestaci√≥ vespertina del 9 d’Octubre d’enguany, tanmateix, comptar√† amb peticions de car√†cter nacional i a favor d’ampliar els drets ling√ľ√≠stics dels catalanoparlants. ¬ęEns preocupa la persistent negativa a presentar una proposta de finan√ßament just que pose fi a la discriminaci√≥ econ√≤mica que patim el poble valenci√†, la qual cosa afecta el benestar i el nivell de vida del conjunt de valencians i valencianes¬Ľ, ha esmentat com a motivaci√≥ per sortir al carrer, a la qual ha sumat ¬ęla judicialitzaci√≥ de molts dels acords del Consell, particularment pel que fa als drets ling√ľ√≠stics i a l’oficialitat del valenci√†, que √©s constantment rebaixada per sent√®ncies judicials que menyspreen la igualtat ling√ľ√≠stica¬Ľ.

¬ęS’ha produ√Įt una agressi√≥ a l’autogovern del poble valenci√† aprofitant l’emerg√®ncia de la pand√®mia de COVID-19, amb la centralitzaci√≥ de les decisions, tot i que la sanitat √©s una compet√®ncia transferida i, per tant, responsabilitat del Govern valenci√†¬Ľ, ha denunciat com a una de les accions que han caracteritzat aquesta recentralitzaci√≥ que man non troppo experimentada a l’Estat espanyol, per advertir d’un esborrany de llei impregnat per l’emergent nacionalisme espanyol: ¬ęTamb√© ens manifestem per la presentaci√≥ d’un projecte de llei de l’audiovisual, el qual discrimina la llengua catalana i totes les lleng√ľes no castellanes de l’Estat, fins a tal punt que nom√©s ser presentat ha estat retirat pel mateix Govern espanyol, conscient del rebuig que la proposta plantejava¬Ľ.

El Govern espanyol, per√≤, no ha estat l’√ļnic destinatari de les cr√≠tiques de la Comissi√≥ 9 d’Octubre. S’ha assenyalat al Consell i, particularment, al president de la Generalitat Valenciana, el socialista, Ximo Puig, per no firmar el conveni que ratifique i reactive la reciprocitat audiovisual entre TV3 i √Ä Punt. ¬ęHi ha espai radioel√®ctric suficient perqu√®, almenys, es puga veure TV3. No debades, estava reservat per a un segon canal d’√Ä Punt que, de moment, no hi ha capacitat pressupost√†ria per posar-lo en marxa. Per tant, es tracta d’una q√ľesti√≥ de voluntat pol√≠tica. La reciprocitat est√† en mans del president Puig: nom√©s ha de firmar l’acord¬Ľ, ha assegurat.

¬ęEn la mateixa situaci√≥ est√† l’entrada formal a l’Institut Ramon Llull. La conselleria ja est√† treballant i col¬∑laborant amb plena normalitat amb la instituci√≥, fent que a, efectes pr√†ctics, estiga incorporada la Generalitat Valenciana. Per√≤ falta el formalisme al qual es nega Puig¬Ľ, ha retret, mentre ha indicat que ¬ęel PSPV hauria d’estar a la Comissi√≥ 9 d’Octubre¬Ľ. ¬ęT√© la porta oberta d’en√ß√† que va sortir en 2015 amb el canvi de cicle pol√≠tic¬Ľ, ha plantejat. Recentralitzaci√≥, llengua i, especialment, antifeixisme, els clams pels quals la Comissi√≥ 9 d’Octubre anima als valencians a omplir durant la diada nacional valenciana els carrers del cap i casal del Pa√≠s Valenci√†.
Informa:ELTEMPS.CAT (9-X-2021)

138 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: