DIADA NACIONAL VALENCIANA: UN 9 D’OCTUBRE ANTIFEIXISTA I CONTRA LA RECENTRALITZACIÓ

“Diada nacional valenciana. Un 9 d’Octubre antifeixista i contra la recentralització”.
Amb el judici per les agressions feixistes del 2017 encara pendent d’assignació de data, la Comissió 9 d’Octubre, integrada per bona part de les organitzacions progressistes del País Valencià, ha convocat aquest dimecres la tradicional manifestació vespertina de la diada nacional valenciana a València, la qual tindrà com a lema «País Valencià antifeixista». En un any en el qual la llengua pròpia s’enfronta a l’embat, de moment aturat, de la llei audiovisual espanyola, la mobilització s’ha convocat contra la recentralització i per defensar les llibertats democràtiques al territori valencià.

( MOISÉS PÉREZ )
Arran de les agressions feixistes de 2017 i, especialment, de la resposta popular que va donar-se l’any següent amb una mobilització històrica als carrers de València, la tradicional manifestació vespertina convocada per la Comissió 9 d’Octubre, la qual aixopluga bona part de les organitzacions progressistes valencianes, s’ha convertit en un clam inequívocament antifeixista. Encara que persisteixen les reivindicacions nacionals i a favor dels drets lingüístics, a poc a poc la lluita a favor de les llibertats democràtiques s’ha consolidat com a consigna prioritària. Enguany, precisament, el lema de la marxa és «País Valencià antifeixista».

«Europa es troba en un moment de creixent preocupació i emergència del feixisme. Es tracta d’un feixisme amb una pell diferent de l’existent durant els anys trenta del segle passat, però que pregona un autoritarisme il·liberal que erosiona les democràcies i els drets de les persones. S’ha de recordar que Marine Le Pen, la candidata ultradretana, hauria pogut guanyar les eleccions franceses», ha argumentat Toni Gisbert, portaveu de la Comissió 9 d’Octubre i secretari d’Acció Cultural del País Valencià sobre una manifestació que arrancarà el pròxim dissabte a les 18 hores des de la plaça Sant Agustí de València, qui ha complementat: «Al País Valencià, afortunadament, aquest feixisme és minoritari i marginal. I, per tant, volem reivindicar, en positiu, els drets i les llibertats democràtiques en contraposició al feixisme».

Aquesta reivindicació, la qual emergeix com a prioritària en la manifestació, coincideix amb la tasca de «denúncia social» que la Comissió 9 d’Octubre pretén desenvolupar quan es fixe el judici de les agressions feixistes durant la manifestació vespertina de la diada nacional del País Valencià del 2017. Amb la vista oral pendent d’assignació de data per part de l’Audiència Provincial de València, Gisbert ha ressaltat que els 28 ultres processats tenen acusacions de presumptes delictes d’odi, vulneració del dret fonamental de llibertat de manifestació, lesions, coaccions, integració de grup criminal. La Fiscalia demana de 3 a 7 anys de presó per als ultradretans implicats, mentre l’acusació particular de la Comissió 9 d’Octubre sol·licita de 5 a 11 anys de presó. «Considerem, com la fiscalia, que existeixen les agreujants d’abús de superioritat, de discriminació ideològica i, en alguns casos, de reincidència», ha puntualitzat.

«Nosaltres, més enllà de les penes de presó o multa que puguen imposar-se, demanem que es garantisca l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques», ha ressaltat, per exposar: «Hem sol·licitat per als acusats la pena accessòria de prohibició d’aproximació a una distància de 300 metres del domicili de les entitats integrants de la Comissió 9 d’Octubre, així com de les manifestacions o actes que convoquem, concretant-se l’esmentada prohibició en aquells llocs on es celebren els actes i recorregut de les manifestacions que convoquem, per un període superior a dos anys al temps de duració de la condemna».

Aquesta pena accessòria està justificada, segons l’acusació particular, «en la gravetat dels fets, ja que parlem de reincidència en delictes de lesions, atès que alguns dels acusats han estat condemnats en altres casos anteriors i, per tant, presenten un perfil violent i reincident». «També per l’obligació que tenen els poders públics de garantir la integritat física de les persones i també dels béns immobles, així com la necessitat no només de condemnar de forma clara i dissuasòria l’exercici de la violència sinó també d’aïllar socialment els extremistes violents, amb l’objectiu de protegir la democràcia i els drets fonamentals», ha afegit.
Subscripció al butlletí

A pesar de l’habitual impunitat de la violència ultradretana al País Valencià, des de la Comissió 9 d’octubre s’han mostrat «optimistes» envers el desenvolupament del judici. «Hi ha vulneració de drets fonamentals, estan acusats d’integrar organització criminal perquè no van actuar individualment i molts dels agressors compten amb antecedents. Hi ha suficients motius per a ser optimistes», ha indicat Gisbert, qui n’està «confiat» en el fet que la Delegació del Govern espanyol al País Valencià garantisca la seguretat amb el seu dispositiu policial. «Hem d’instar també al València CF perquè siga més ferm contra els ultres. Celebrem que prohibisquen l’entrada als violents, per què el València CF és patrimoni de tots els valencians. Però reclamem que elabore un protocol per evitar que les graderies dels estadis tornen a estar ocupades pels violents», ha agregat.

La manifestació vespertina del 9 d’Octubre d’enguany, tanmateix, comptarà amb peticions de caràcter nacional i a favor d’ampliar els drets lingüístics dels catalanoparlants. «Ens preocupa la persistent negativa a presentar una proposta de finançament just que pose fi a la discriminació econòmica que patim el poble valencià, la qual cosa afecta el benestar i el nivell de vida del conjunt de valencians i valencianes», ha esmentat com a motivació per sortir al carrer, a la qual ha sumat «la judicialització de molts dels acords del Consell, particularment pel que fa als drets lingüístics i a l’oficialitat del valencià, que és constantment rebaixada per sentències judicials que menyspreen la igualtat lingüística».

«S’ha produït una agressió a l’autogovern del poble valencià aprofitant l’emergència de la pandèmia de COVID-19, amb la centralització de les decisions, tot i que la sanitat és una competència transferida i, per tant, responsabilitat del Govern valencià», ha denunciat com a una de les accions que han caracteritzat aquesta recentralització que man non troppo experimentada a l’Estat espanyol, per advertir d’un esborrany de llei impregnat per l’emergent nacionalisme espanyol: «També ens manifestem per la presentació d’un projecte de llei de l’audiovisual, el qual discrimina la llengua catalana i totes les llengües no castellanes de l’Estat, fins a tal punt que només ser presentat ha estat retirat pel mateix Govern espanyol, conscient del rebuig que la proposta plantejava».

El Govern espanyol, però, no ha estat l’únic destinatari de les crítiques de la Comissió 9 d’Octubre. S’ha assenyalat al Consell i, particularment, al president de la Generalitat Valenciana, el socialista, Ximo Puig, per no firmar el conveni que ratifique i reactive la reciprocitat audiovisual entre TV3 i À Punt. «Hi ha espai radioelèctric suficient perquè, almenys, es puga veure TV3. No debades, estava reservat per a un segon canal d’À Punt que, de moment, no hi ha capacitat pressupostària per posar-lo en marxa. Per tant, es tracta d’una qüestió de voluntat política. La reciprocitat està en mans del president Puig: només ha de firmar l’acord», ha assegurat.

«En la mateixa situació està l’entrada formal a l’Institut Ramon Llull. La conselleria ja està treballant i col·laborant amb plena normalitat amb la institució, fent que a, efectes pràctics, estiga incorporada la Generalitat Valenciana. Però falta el formalisme al qual es nega Puig», ha retret, mentre ha indicat que «el PSPV hauria d’estar a la Comissió 9 d’Octubre». «Té la porta oberta d’ençà que va sortir en 2015 amb el canvi de cicle polític», ha plantejat. Recentralització, llengua i, especialment, antifeixisme, els clams pels quals la Comissió 9 d’Octubre anima als valencians a omplir durant la diada nacional valenciana els carrers del cap i casal del País Valencià.
Informa:ELTEMPS.CAT (9-X-2021)

45 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: