DISNEY+ INCORPORA DEFINITIVAMENT EL CATALÀ A LA PLATAFORMA

El catalĂ  ja ĂŠs una realitat a la plataforma Disney+. DesprĂŠs de diversos mesos de pugna per la incorporaciĂł de les pel¡lĂ­cules i sèries doblades a la llengua catalana, la multinacional oficialitza l’estrena de tres tĂ­tols en catalĂ . A partir del 25 de desembre es podrĂ  escoltar i veure Soul, Frozen 2 i Espies Disfressats. La incorporaciĂł del catalĂ  com a opciĂł d’idioma a la interfĂ­cie de la plataforma s’inscriu en el marc de l’estreta col¡laboraciĂł entre la distribuĂŻdora i la DirecciĂł General per impulsar l’oferta i el consum de continguts audiovisuals en catalĂ , una batalla que ha estat mĂŠs costosa i llarga que impossible. AixĂ­ ho han confirmat des del departament de PolĂ­tica Lingßística a travĂŠs d’un comunicat.

La directora general de PolĂ­tica Lingßística, Ester Franquesa, ha estat l’encarregada de mantenir la negociaciĂł continuada amb el director general de Disney EspaĂąa perquè la seva plataforma incorporĂŠs el catalĂ . Tal com vam explicar a NaciĂłDigital, la llengua catalana aterrarĂ  en dues fases a la plataforma de la distribuĂŻdora -que ja tĂŠ desenes de pel¡lĂ­cules doblades al catalĂ -. Primer com a opciĂł d’Ă udio en moments puntuals i desprĂŠs en tota l’oferta de la que disposen. El problema d’aquest Ăşltim, com va assenyalar Franquesa, ĂŠs que Disney no tĂŠ els drets de les peces del doblatge i s’han de negociar una a una.

La demanda del catalĂ , una necessitat a l’alça

El 77,6 % dels catalans demanen sèries i pel¡lĂ­cules amb doblatge en catalĂ  a les plataformes que no l’incorporen pròpiament (com si fa Filmin): Netflix, Amazon Prime o Movistar+. Aquesta xifra suposa uns 5 milions de potencials consumidors i revela la bona salut del catalĂ  en la creaciĂł de contingut digital, a mĂŠs d’exigir que la llengua formi part dels productes estrenats mundialment.

Aquesta ĂŠs una de les conclusions principals de l’enquesta que va dur a terme la DirecciĂł General de PolĂ­tica Lingßística del Departament de Cultura durant el mes de maig. L’enquesta revela que un 76,3 % dels ciutadans voldrien tambĂŠ subtĂ­tols en catalĂ  i que un 83 % voldrien que les interfĂ­cies de maneig de les plataformes de video a demanda es poguessin configurar en catalĂ .
Informa:NACIODIGITAL.CAT (23-12-2020)

204 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: