DISNEY+ INCORPORA DEFINITIVAMENT EL CATALÀ A LA PLATAFORMA

El catal√† ja √©s una realitat a la plataforma Disney+. Despr√©s de diversos mesos de pugna per la incorporaci√≥ de les pel¬∑l√≠cules i s√®ries doblades a la llengua catalana, la multinacional oficialitza l’estrena de tres t√≠tols en catal√†. A partir del 25 de desembre es podr√† escoltar i veure Soul, Frozen 2 i Espies Disfressats. La incorporaci√≥ del catal√† com a opci√≥ d‚Äôidioma a la interf√≠cie de la plataforma s‚Äôinscriu en el marc de l‚Äôestreta col¬∑laboraci√≥ entre la distribu√Įdora i la Direcci√≥ General per impulsar l‚Äôoferta i el consum de continguts audiovisuals en catal√†, una batalla que ha estat m√©s costosa i llarga que impossible. Aix√≠ ho han confirmat des del departament de Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica a trav√©s d’un comunicat.

La directora general de Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica, Ester Franquesa, ha estat l’encarregada de mantenir la negociaci√≥ continuada amb el director general de Disney Espa√Īa perqu√® la seva plataforma incorpor√©s el catal√†. Tal com vam explicar a Naci√≥Digital, la llengua catalana aterrar√† en dues fases a la plataforma de la distribu√Įdora -que ja t√© desenes de pel¬∑l√≠cules doblades al catal√†-. Primer com a opci√≥ d’√†udio en moments puntuals i despr√©s en tota l’oferta de la que disposen. El problema d’aquest √ļltim, com va assenyalar Franquesa, √©s que Disney no t√© els drets de les peces del doblatge i s’han de negociar una a una.

La demanda del catal√†, una necessitat a l’al√ßa

El 77,6 % dels catalans demanen s√®ries i pel¬∑l√≠cules amb doblatge en catal√† a les plataformes que no l’incorporen pr√≤piament (com si fa Filmin): Netflix, Amazon Prime o Movistar+. Aquesta xifra suposa uns 5 milions de potencials consumidors i revela la bona salut del catal√† en la creaci√≥ de contingut digital, a m√©s d’exigir que la llengua formi part dels productes estrenats mundialment.

Aquesta √©s una de les conclusions principals de l’enquesta que va dur a terme la Direcci√≥ General de Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica del Departament de Cultura durant el mes de maig. L‚Äôenquesta revela que un 76,3 % dels ciutadans voldrien tamb√© subt√≠tols en catal√† i que un 83 % voldrien que les interf√≠cies de maneig de les plataformes de video a demanda es poguessin configurar en catal√†.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (23-12-2020)

170 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: