DISNEY+ TAMBÉ CONFINA EL CATALÀ

Disney+ no es vol confinar al meu sofà
«No ens esperàvem que la nova plataforma amagués unes versions que ja té i que per a ells era molt fàcil i àgil de publicar»
( ÒSCAR ESCUDÉ ) |
Són dies en què tots estem ben tancats a casa. Confinats, amb la família, amb els fills, busquem maneres d’entretenir-nos una estona entre les nostres quatre parets. L’entreteniment digital és una bona solució i des d’aquesta setmana tenim més oferta de productes audiovisuals per veure des del sofà de casa: ha arribat Disney+, una plataforma amb centenars de pel·lícules de Disney, alguns títols històrics de tota infància.

Però, ves per on, Disney+ ha arribat amb mal peu. No hi trobem cap contingut, res, zero, en català. Aquest fet mostra novament la impotència dels catalanoparlants davant una gran corporació que, si bé ja disposa de múltiples doblatges al català, els amaga al fons d’un calaix. No ens esperàvem que la nova plataforma amagués unes versions que ja té i que per a ells era molt fàcil i àgil de publicar. No ens ho esperàvem perquè normalment a igualtat de preu les empreses miren d’oferir als seus clients el millor servei i les màximes opcions possibles.

Estem decebuts davant aquesta hostilitat de Disney cap a la nostra llengua. Dumbo, Frozen. El regne del gel, Toy Story 4, Cars són alguns títols que ja vam poder veure a les sales de cinema en català. Per què no a la nova plataforma? Què hem de fer més perquè aquells productes culturals ja existents es posin a disposició del públic? Aquí el fet no és que els reclamem en la nostra llengua i que ens puguin dir que això és difícil, complicat, car i altres excuses de mal pagador que estem acostumats a sentir. No! Aquí el “delicte” és que ja està fet i ho amaguen, en reneguen.

Els hi volem fer veure, a Disney, que aquesta demanda és real. Per fer-ho, des de la Plataforma per la Llengua hem posat en marxa una campanya a través del portal CANVIA.CAT. En aquí, milers de persones ja han enviat una carta als directius nord-americans, europeus i espanyols de The Walt Disney Company per exigir-los que publiquin a Disney+ aquells continguts que ja tenen en la nostra llengua i que no ens discriminin més.

Mentre Disney mantingui aquesta postura de col·laborar a la minorització del català a casa meva no veurem Disney+ ni entrarem en un web que també ens discrimina. Estarem confinats el temps que faci falta per acabar amb aquest virus, i, alhora, continuaré exercint de manera responsable per col·laborar a posar fi a l’emergència lingüística a la qual ens enfrontem. I, és clar, com més siguem que utilitzem sempre la Llengua, més aviat i més sòlidament revertirem aquesta emergència. Sense complexos, som-hi!!

Informa:NACIODIGITAL.CAT (2-4-2020)

263 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: