DILLUNS, LA VOTACIÓ FINAL DEL SUPLICATORI CONTRA PUIGDEMONT, COMÍN I PONSATÍ

El Parlament Europeu ja ha fet públic l’horari dels debats i les sessions de votació de la setmana vinent, en què s’inclou la votació definitiva sobre la retirada de la immunitat a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. Serà dilluns vinent a dos quarts de set de la tarda, i el resultat se sabrà l’endemà, dimarts, a les nou del matí. El vot en el plenari de cadascun dels 705 eurodiputats serà secret, en part presencial i en part telemàtic.

El ple haurà de decidir si avala l’informe que recomana de retirar-los la immunitat, elaborat per l’eurodiputat d’ultradreta búlgar Angel Dzhambazki i aprovat amb quinze vots favorables, vuit contraris i dues abstencions en la Comissió d’Afers Jurídics de l’eurocambra, presidida per l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez. Aquell resultat, i el fet que la votació sigui secreta, fa pensar en un resultat probablement favorable a la retirada de la immunitat, degut a la majoria absoluta que hi tenen els grups socialista, del PP i Renova Europa (on hi ha Ciutadans) però amb un nombre destacat de vots contraris, un fet pràcticament insòlit en cap dels més de dos-cents suplicatoris que ha tramitat el Parlament Europeu d’ençà de mitjans dels anys noranta.

Hi ha dubte en aquest sentit de quin grau de discrepància hi haurà dins del PPE i del grup socialista, si serà més elevada fins i tot que quan es va votar recentent una moció pel dret d’autodeterminació. I també fins a quin punt hi pot haver esquerdes dins del grup liberal on hi ha uns Ciutadans de capa caiguda política tant a l’estat espanyol com a Catalunya. Tant el grup dels Verds-ALE com el de l’Esquerra Unitària ja han anunciat que votaran unànimement contra el suplicatori.
Què passarà si s’aprova?D’ALTRA

En cas que s’aprovés el suplicatori, tots tres eurodiputats continuarien essent eurodiputats, amb tots els drets i deures corresponents, però deixarien de tenir la immunitat actual. Això voldria dir que haurien de tornar a comparèixer davant la justícia belga, que té obert i en suspens un procediment sobre l’euroordre per la qual el jutge Pablo Llarena els vol extradir a l’estat espanyol. A Puigdemont i Comín, per sedició i malversació, i a Clara Ponsatí, per sedició. Si Bèlgica decidís d’extradir-los serien jutjats al Tribunal Suprem espanyol. Però hi ha el precedent recent de la denegació de la justícia belga de l’extradició de Lluís Puig, que tindria molt de pes en la decisió que haguessin de prendre respecte.

D’altra banda, l’històric dirigent i sindical occità, José Bové, bon aliat de la causa catalana, afirma en una entrevista al diari francès ‘L’indépendant’ que ha demanat als eurodiputats, ell va ser-ne fins al 2019, que s’oposin a l’aixecament de la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. “Des que van ser elegits i fins i tot abans, Alemanya i Bèlgica han dit que les condicions per al seu retorn a Espanya no es compleixen pel que fa a la independència del poder judicial. S’hi afegeix la curiosa composició de la Comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu amb molts delegats espanyols de dreta, centre-dreta i dreta de dreta és tot el grup d’opositors als separatistes catalans els que s’hi asseuen”, denuncia. En aquest sentit es declara optimista que les coses canviïn en la votació del ple del Parlament europeu: “Bèlgica podria rebutjar la seva extradició i el Parlament Europeu quedaria en ridícul”. Bové també reclama que es derogui a Espanya el delicte de sedició.
Informa:VILAWEB.CAT (3-3-2021)

227 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: