AVUI, MANIFESTACIÓ DE L’ANC: DIUMENGE, EL NOU FULL DE RUTA

Avui divendres, 3 de maig, a les 19 h, l’ANC es concentrarà davant de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, a la cruïlla del carrer Mallorca amb Roger de Llúria, per denunciar la prohibició de la Junta Electoral Central al president Carles Puigdemont i als consellers Toni Comín i Clara Ponsatí de presentar-se a les eleccions europees. Ho farem sota el lema “Pels drets civils i polítics: prou manipulació electoral”. Consulta la teva territorial, perquè hi ha diferents mobilitzacions arreu del territori.

D’altra banda,l’ANC votarà un full de ruta amb la via unilateral o unes noves plebiscitàriesL’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) votarà en la seva assemblea anual d’aquest diumenge un full de ruta que preveu la via unilateral o una convocatòria d’eleccions novament plebiscitàries. Si els partits independentistes guanyessin amb més del 50% dels vots la unilateralitat “es portaria a terme mitjançant la declaració d’independència fet pel Parlament o per l’Assemblea de Càrrecs Electes”.

L’ANC celebrarà la seva assemblea anual aquest diumenge, 5 de maig, a la Tarraco Arena de Tarragona, amb la presència in situ del president de la Generalitat, Quim Torra, i, per videoconferència, de l’expresident Carles Puigdemont, des de Waterloo. El Full de Ruta 2019-2020 que, segons ha avançat TV3, votaran els assistents inclourà tres escenaris possibles en la seva “actuació estratègica”. “L’escenari que l’Assemblea considera més probable”, segons el mateix full de ruta reconeix, és el de la via unilateral. En aquest sentit, l’ANC pensa que “cal idealment alinear els següents actors clau: el Govern, el Parlament, la resta d’institucions i la ciutadania mobilitzada”. Després de l’alineació, és a dir, el consens de totes aquestes parts, “caldrà revalidar la declaració d’independència al Parlament” i, afegeix, “publicar-la al BOPC i al DOGC, fer una proclamació solemne de la República catalana davant del món”.

 

NOUS ESCENARIS

 

Però el mateix full de ruta preveu que, “en la conjuntura actual, es podria dibuixar un altre escenari”. Es tractaria d’una nova convocatòria d’eleccions anticipades, en aquest cas per part del president Torra, si es dona el cas que, després del “judici dels líders independentistes al Tribunal Suprem espanyol continuem sense una estratègia comuna per assolir la independència”. En el cas que el president Torra opti per aquesta opció -cosa que el full de ruta considera “molt possible”, caldria tornar a una situació molt semblant a la del 21-D de 2017, les eleccions plebiscitàries. El full de ruta no fa servir aquesta expressió però descriu així la conjuntura: “En aquest cas, si els partits o coalicions electorals indubtablement independentistes assolissin més de la meitat dels vots del Parlament de Catalunya, es podria culminar per la via unilateral el procés iniciat l’1 d’octubre del 2017”.

Per si hi ha dubtes, el full de ruta que es votarà aclareix que “aquesta culminació per la via de la unilateralitat es portaria a terme mitjançant la declaració d’independència feta pel Parlament o per l’Assemblea de Càrrecs Electes”. Aquest escenari de la via unilateral està considerat “el més probable” perquè els altres dos són el “Referèndum pactat amb l’Estat espanyol com a resultat d’una negociació directa bilateral” (el primer), i el “referèndum p actat amb l’Estat espanyol, forçat per algun organisme internacional”. Amb el text proposat, l’ANC sembla distanciar-se de les teories d’ERC sobre l’eixamplament de la base independentista en explicitar la seva opinió sobre aquest concepte: “L’Assemblea vol posar en relleu que ampliar la base social no és una estratègia ni un escenari en si mateix” perquè “encara que fóssim el 80%, la independència no ens vindria donada, sempre hauríem de situar-nos igualment en algun dels tres escenaris esmentats”.

Informa:ELTEMPS.CAT (3-5-2019)

406 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: