DIUMENGE ELS NENS JA PODRAN SORTIR AL CARRER UNA HORA AL DIA

Després de moltes setmanes de confinament, els infants podran sortir al carrer, finalment. Dissabte, el govern espanyol emetrà una ordre perquè diumenge els menors fins a catorze anys puguin sortir a fer passejades d’una hora al dia com a màxim prop de casa. Ho han anunciat el vice-president del govern espanyol i ministre d’Afers Socials, Pablo Iglesias, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

De primer, l’executiu va dir que els menors solament podrien sortir per acompanyar els pares o mainaders en les activitats ja autoritzades, com ara anar al supermercat o a la farmàcia. Però les crítiques van fer rectificar el ministre de Sanitat espanyol.


Què podran fer?

El govern espanyol permetrà que els menors de catorze anys surtin a passejar cada dia amb un dels progenitors. No es podran allunyar més d’un quilòmetre de casa i hauran d’anar acompanyats d’un adult que convisqui amb ells. Cada adult podrà acompanyar com a màxim tres nens en un mateix passeig i els menors podran córrer, saltar i fer exercici mantenint el distanciament social. No podran accedir a parcs ni a zones infantils.

Per una altra banda, els menors de catorze anys a divuit poden fer tasques quotidianes, com ara anar a comprar. Segons que va dir la ministra portaveu espanyola, María Jesús Montero, això ho podien fer d’ençà del dia que es va decretar l’estat d’alarma, cosa que molts progenitors ignoraven.


Passejades, durant quanta estona?

La sortida diària s’haurà de fer entre les nou del matí i les nou del vespre i es limitarà a una hora. A més, els ministres Illa i Iglesias han demanat d’evitar les ‘hores punta’.

A partir de quan podran sortir els menors?

Tot i que en un primer moment, el govern espanyol va dir que el desconfinament dels menors havia de començar a relaxar-se dilluns, després va rectificar i va avançar la data a diumenge, segons que va confirmar el ministre Illa.

Hauran de dur màscara?

Un altre dels interrogants és si els infants hauran d’anar amb màscara. La Generalitat, en el seu pla, sí que especifica que tots els membres de la família que surtin a passejar han de dur-ne, llevat dels infants de menys de tres anys. Els infants de tres anys a dotze sí que n’hauran de dur. El problema és que les màscares d’adults no els són útils perquè no els van ben ajustades i, ara per ara, és difícil de trobar-ne per a cares més petites. La Generalitat recomana que es facin servir màscares casolanes i algunes iniciatives veïnals de suport mutu n’ofereixen per a les famílies que en necessitin. Ací també podeu veure com adaptar una màscara quirúrgica per a nens.


Els parcs infantils continuaran tancats.

Què diu el pla del govern català?
Al marge de govern espanyol, el govern català ha elaborat el seu pla. Tanmateix, arran de la centralització de competències en tot allò que afecta la crisi del coronavirus, aquest pla no és de compliment obligat i conté ‘recomanacions’.

El pla català sí que inclou franges horàries. Recomana que les sortides, que no haurien de durar més d’una hora, es distribueixin segons l’edat: de 12.00 a 14.00, els menors de sis anys; de 16.00 a 18.00, els que tenen entre sis anys i setze; i de 18.00 a 20.00, els nois de setze anys a divuit.

D’acord amb el pla de la Generalitat de Catalunya, els infants i adolescents fins a setze anys hauran d’anar acompanyats d’un adult del nucli familiar amb qui convisquin. Per facilitar la conciliació i l’organització domèstica, podran sortir tots els familiars junts, però una vegada el dia i prou. Els joves més grans de setze anys sí que podran sortir sols. En aquest cas, els pares o tutors s’han de responsabilitzar que compleixin les mesures de seguretat necessàries.

Es podrà anar a passejar pels jardins públics oberts, però no en parcs ni espais infantils i de joc, on hi ha superfícies susceptibles de contaminar-se o de ser contaminades. No es podrà agafar el vehicle particular ni el transport públic per desplaçar-se i no es permetran les trobades organitzades.
Informa:VILAWEB.CAT (23-4-2020)

303 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: