DIUMENGE, ENVIEU UN MISSATGE CONTUNDENT A EUROPA

Ara fa un mes que els electors del Principat varen enviar un missatge contundent a l’estat espanyol. La victòria d’Esquerra Republicana i el fet que la suma dels 15 diputats d’ERC i els 7 de Junts per Catalunya superàs la xifra màxima històrica de diputats independentistes al congrés espanyol no ha deixat cap espai possible a l’especulació interessada, a la propaganda unionista. Que, a més, hi hagués un creixement de 5 diputats respecte de les eleccions anteriors, que els partidaris del 155 obtinguessen sols 19 escons dels 48 en joc i que tot just quedassen 7 escons en mans del tripartit de dretes va acabar dibuixant un panorama que a Madrid, especialment el PSOE, pot provar de menystenir, però que no pot eludir de cap manera. La ràbia acumulada de les potades al congrés ho deia tot.

Per√≤ diumenge els electors tornem a ser cridats a les urnes, ara en una cita a parer meu encara m√©s important: les eleccions europees, tot i que tamb√© hi ha ‚Äďi s√≥n cabdals!‚Äď eleccions al parlament balear, als consells insulars, al Consell d‚ÄôAran i a la major part de municipis del pa√≠s.

Aquestes eleccions europees s√≥n especialment transcendentals al nostre pa√≠s perqu√® Europa va esdevenint l‚Äôespai lliure on es pot desmuntar l‚Äôofensiva antidemocr√†tica d‚ÄôEspanya contra la proclamaci√≥ de la independ√®ncia. Per√≤ tamb√© perqu√® l‚Äôespecificitat de la votaci√≥ fa que, tret de Catalunya Nord, a la resta del pa√≠s, a la circumscripci√≥ ‚Äėespanyola‚Äô, els votants puguem clavar un colp sobre la taula i originar un terratr√®mol pol√≠tic d‚Äôuna enorme intensitat. No √ļnicament al Principat, tamb√© al Pa√≠s Valenci√† i a les Illes.

A les europees, aquesta vegada, s‚Äôhi presenten tres forces nacionalistes. Hi ha Comprom√≠s per Europa, encap√ßalada per Comprom√≠s; Ara Rep√ļbliques, coalici√≥ de partits bascs, gallecs i catalans impulsada per Esquerra Republicana; i Lliures per Europa ‚Äď Junts per Catalunya, la coalici√≥ encap√ßalada pels membres del govern a l‚Äôexili, el president Puigdemont i els consellers Com√≠n i Ponsat√≠. Cal fer fortes totes tres candidatures i que apleguen el m√†xim nombre de vots, amb l‚Äôobjectiu de superar per primera vegada el 50% del vot popular.

Perqu√® aconseguint aix√≤ enviarem a Europa un missatge transparent. El poder judicial espanyol ha suplantat il¬∑legalment la voluntat del Parlament de Catalunya, impedint la investidura del president leg√≠tim i electe, Carles Puigdemont, i ficant a la pres√≥, enmig de la investidura, el candidat Jordi Turull. Tamb√© ha anul¬∑lat els drets de diputats de Junts i Esquerra, alterant la majoria parlament√†ria. I ara pret√©n suplantar la voluntat popular al congr√©s i al senat espanyols, provant d‚Äôimpedir la feina parlament√†ria d‚ÄôOriol Junqueras, Jordi S√†nchez, Jordi Turull, Josep Rull i Ra√ľl Romeva. Al parlament espanyol, significativament i tristament, les coses ja no semblen tan senzilles com al catal√† i hi ha un conflicte evident sobre com i qui ha d‚Äôadoptar una decisi√≥ tan pol√®mica. Per√≤ al Parlament Europeu, a partir de diumenge mateix, la batalla ser√† molt m√©s decisiva encara. Infinitament.

Perqu√®, com √©s ben sabut, l‚Äôestat espanyol defensa que els membres del govern a l‚Äôexili no podran prendre possessi√≥ del c√†rrec perqu√® haurien d‚Äôanar a recollir l‚Äôacta a Madrid. Tanmateix, l‚Äôintent barroer de la junta electoral de prohibir a √ļltima hora la candidatura de Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠ ja indica ben clarament que sembla que ells mateixos no confien gens en l‚Äôautopropaganda. Val m√©s aix√≠, perqu√® hi haur√† un notable estira-i-amolla per√≤ despr√©s l‚Äôentrada dels nous eurodiputats a l‚Äôhemicicle de Brussel¬∑les, completament lliures i prove√Įts d‚Äôimmunitat, esquerdar√† molts metres del mur de mentides i falses veritats que el r√®gim prova de sostenir per donar valor a la seua actuaci√≥, com m√©s va amb m√©s dificultats. I aquesta ser√† la segona gran vict√≤ria de l‚Äôequip que a l‚Äôexili ha anat acorralant amb paci√®ncia, persist√®ncia i perspectiva la peculiar i exc√®ntrica just√≠cia espanyola, sobretot a partir de la hist√≤rica sent√®ncia alemanya que fer eixir de la pres√≥ el president Puigdemont.

La tasca que s‚Äôha fet a l‚Äôespai lliure europeu per desmuntar l‚Äôarbitrarietat espanyola √©s fonamental i va convergint cap a un moment que no tan sols posar√† Espanya davant el mirall de les seues pr√†ctiques antidemocr√†tiques, sin√≥ que pot motivar un tomb important dels esdeveniments. Per√≤ abans cal que ning√ļ no es refie ni done res per guanyat i que els ciutadans omplim les urnes en massa, per assegurar la vict√≤ria de l‚Äôindependentisme i demostrar que el r√®gim postfranquista ja no pot ni controlar ni dominar un pa√≠s, aquest, que camina cap a la independ√®ncia i la Rep√ļblica.

Informa:VILAWEB.CAT (24-5-2019)
394 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: