DOLOR I PERPLEXITAT PER LA CARTA D’ORIOL JUNQUERAS: ” HA MATAT L’1-O” ( PILAR RAHOLA)

El president d’Esquerra Republicana empresonat pel Tribunal Suprem, Oriol Junqueras, ha fet arribar una carta a La Sexta en la que deixa clara l’estrat√®gia del seu partit respecte del govern de Madrid. Una missiva que ha deixat colpida Pilar Rahola, absolutament perplexa. El tema dels indults ja li feia sospitar moviments estranys: malgrat que “√©s clar que vull que els presos pol√≠tics puguin tornar a casa i abra√ßar els seus familiars, aix√≤ no treu que siguin una presa de p√®l. L’estat espanyol vol normalitzar la repressi√≥: ens volen “cautivos y desarmados”, i despr√©s ens donen la caritat”. I la missiva de Junqueras li fa passar pel mateix tr√†ngol. Ho explica en un nou ‘Paraula de Rahola’ en el que l’estupefacci√≥ es barreja amb el dolor que li produeixen els postulats del republic√†.

Rahola √©s respectuosa amb les estrat√®gies pr√≤pies de cada partit i amb que cadasc√ļ faci autocr√≠tica. Tamb√© est√† d’acord en que el millor seria, com diu l’Oriol, “la via escocesa, la del pacte, l’acord, la del refer√®ndum acordat”. Tothom signaria ara mateix aquesta possibilitat. “Qui no ho voldria? Els catalans som gent civilitzada, per√≤ Espanya no √©s la Gran Bretanya. √Čs un estat repressor, de forta convicci√≥ nacional reaccion√†ria, que persegueix exiliats i a m√©s de 3.000 persones, que criminalitza l’independentisme”. En el que no hi est√† d’acord √©s amb una de les frases m√©s pol√®miques de l’escrit, la que diu que “d’altres vies no s√≥n viables ni desitjables”. La Pilar ho verbalitza amb contund√®ncia: “Acaba de matar l’1-O. No ho puc entendre”. Com tampoc que ERC continu√Į amb all√≤ d’eixamplar la base. “Farem el que puguem, per√≤ escolti: som l’√ļnic pa√≠s que amb m√©s d’un 50% no en tenim prou. A qui volem conv√®ncer, al senyor Illa? El que cal √©s guanyar el refer√®ndum‚Äč amb la majoria dels votants, com fan tots els pa√Įsos civilitzats. Qu√® ens hem de posar m√©s de genolls que els altres?”. Per tot aix√≤, remata amb all√≤ que li fa m√©s mal a Rahola i a milers que van jugar-se el tipus durant el refer√®ndum: “Ho dic amb respecte, dolor i perplexitat: la carta de Junqueras es la negaci√≥ de l’1-O”

JUNTS,TAMB√Č EN CONTRA
Junts discrepa sense embuts amb les retic√®ncies expressades del president d’ERC, Oriol Junqueras, sobre la via unilateral. La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha advertit que “l’independentisme t√© obligaci√≥ d’explorar totes les vies i no descartar-ne cap”.

El l√≠der republic√† ha fet p√ļblica una carta a trav√©s del programa Al Rojo Vivo de La Sexta i al diari Ara, en qu√® aposta pel di√†leg i l’acord i adverteix que “d’altres vies no s√≥n viables ni desitjables”. Artadi ha replicat que aquest no √©s el posicionament que plantegen totes les forces pol√≠tiques independentistes del Parlament i les organitzacions socials.

“L’1-O va ser una acci√≥ unilateral i, fins on jo s√©, l’independentisme no renuncia a l’1-O”, ha reblat Artadi, que tot i admetre que hi ha camins que preferirien i que s√≥n menys dolorosos, ha advertit que no se’n pot descartar cap, “s’han de mantenir oberts perqu√® √©s l’√ļnica manera”.

Pacte nacional sobre autodeterminació

“Les vies no les marquem nom√©s nosaltres, sobretot les est√† marcant l’Estat espanyol”, ha retret la portaveu de Junts que ha subratllat que Quebec va celebrar dos refer√®ndums, tots dos unilaterals, i Canad√† ha reaccionant de manera molt diferent que l’Estat. “√Čs l’Estat espanyol el que limita la soluci√≥ al conflicte pol√≠tic”, ha reblat.

Artadi no nom√©s ha discrepat amb Junqueras sin√≥ que ha aprofitat per reclamar la posada en marxa del pacte nacional sobre el dret a l’autodeterminaci√≥, que inclou l’acord que va tancar ERC amb Junts, i tamb√© el pacte dels republicans amb la CUP. “Segurament seria el moment per al seu impuls, activar-lo i tornar als grans consensos de pa√≠s com √©s l’exercici del dret a l’autodeterminaci√≥”, ha advertit.
Reunió Sánchez-Aragonès

La roda de premsa d’Artadi es produ√Įa a la mateixa hora que a Foment del Treball coincidien per primer cop els presidents espanyol i catal√†‚Äč, Pedro S√†nchez i Pere Aragon√®s, despr√©s que la setmana passada es va produir la primera conversa telef√≤nica entre els dos pol√≠tics.

La portaveu de Junts ha tret ferro a aquests primers contactes, que ha situat dins de la cortesia institucional amb la formaci√≥ d’un nou Govern, ha rebutjat que es pugui considerar un punt d’inflexi√≥ i ho ha desmarcat de la negociaci√≥ que s’ha d’obrir entre els dos executius.

“Ho emmarcaria dins d’una cortesia diplom√†tica de noves formacions de govern. Caldr√† veure si aix√≤ el govern espanyol i en particular Pedro S√°nchez vol que tingui recorregut a trav√©s un di√†leg sincer”, ha advertit.
Govern a l’ombra

En ser interrogad a la roda de premsa, Artadi ha relativitzat el Govern a l’ombra que ha presentat el l√≠der del PSC, Salvador Illa, ha subratllat que la feina de fiscalitzaci√≥ √©s la que correspon a tots els partits que estan a l’oposici√≥ i ha ironitzat que celebrava que finalment Illa hagi acceptat que √©s a l’oposici√≥.

En relaci√≥ al debat sobre el futur de l’aeroport, ha advertit que fa anys que el m√≥n de la pol√≠tica i actors de la societat civil catalana reivindiquen la millora de El Prat, ha retret l’actitud d’AENA, “que ha discriminat sistem√†ticament aeroport El Prat” i ara planteja una ampliaci√≥ sense concreci√≥ mediambiental. “S’hi ha de buscar una soluci√≥ per√≤ passa pels consens de les administracions”, ha reclamat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (7-6-2021)

223 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: