DOS DIES D’AGOST QUE EXPLIQUEN LA RĂBIA D’ESPANYA CONTRA EL MAJOR TRAPERO

“Dos dies dâagost que expliquen la rĂ bia dâEspanya contra el major Trapero ”
Segurament llavors el règim va veure mÊs que no Êrem i som encara avui capaços de veure nosaltres
( VICENT PARTAL )
Joan Ramon Resina escrivia ahir a VilaWeb un article, âEl retard de la consciènciaâ, que us recomane molt de llegir. Hi diu: âEn realitat, Catalunya ja sâha independitzat, però aquest esdeveniment tambĂŠ necessita temps per a arribar a les consciències.â I tot seguit fa una repassada històrica ben aclaridora i una comparança amb els fets que van dur a la pèrdua de Cuba i remarcant que âla realitat no coincidia amb la representaciĂłâ.
El text de Resina mâha fet pensar en lâespasme que ĂŠs aquest judici que ahir va començar a Madrid, contra la cĂşpula dels Mossos dâEsquadra. No entrarĂŠ avui a comentar lâestratègia de defensa i especialment del major Trapero. Hi haurĂ temps de fer-ho quan no tinga una amenaça de deu anys sobre el seu cap i quan els fets i les declaracions puguen ser contrastats en llibertat, cosa que ara no passa. Però sĂ que crec que puc explicar dâon naix aquesta rĂ bia indissimulada del règim.
Estic segur, gairebĂŠ diria que sĂŠ, que naix dels tres dies posteriors als atemptats de Barcelona i Cambrils, uns atemptats âcal dir-hoâ que els mateixos que ara jutgen la cĂşpula dels Mossos es neguen, ben significativament, a investigar. Evidentment, tambĂŠ naix del Primer dâOctubre. Però això els afecta tots. La rĂ bia per la derrota de lâestat el primer dâoctubre de 2017 lâhan pagada els del judici del Suprem, els de tots els altres judicis en marxa i les vĂctimes de la repressiĂł de tota mena. La rĂ bia pels dies dâagost, en part tambĂŠ, però sobretot la paga la cĂşpula dels Mossos dâEsquadra.
Fa temps que crec que el colp dâestat del 20 de setembre el van desfermar els atemptats del 17 dâagost i el fet que Espanya comprovĂ s que tot estava a punt, que el Principat de Catalunya era capaç de funcionar perfectament com un estat de facto. El pĂ nic que van tenir aquells dies les autoritats espanyoles crec que explica la desmesura de la reacciĂł posterior durant el referèndum. A Madrid sempre sâhan cregut que els catalans no anem de debò. Per això, amb tot allò que va passar desprĂŠs de lâatemptat, tingueren un xoc tan gran i la desmesura de la reacciĂł fou tan significativa.
No parle Ăşnicament de lâactuaciĂł del cos dels Mossos dâEsquadra desarticulant la cèl¡lula gihadista i controlant el territori dâuna manera total i efectiva. Parle tambĂŠ de lâactuaciĂł del govern i de situacions que van ser força significatives.
Per exemple, com el conseller Romeva va fer de ministre dâAfers Estrangers efectiu, va rebre a lâaeroport els cancellers estrangers i va resoldreâls tots els dubtes i dificultats amb una eficĂ cia extraordinĂ ria. Especialment, la visita conjunta dels ministres dâAfers Estrangers francès i alemany, Jean-Yves Le Drian i Sigmar Gabriel, i el tracte directe que mantingueren amb la Generalitat va causar un autèntic terratrèmol a Madrid. Sâhi veieren situacions excepcionals, com ara que Romeva els duguĂŠs a visitar Soraya SĂĄenz de Santamaria, a peticiĂł dâella, en compte de fer-ho a lâinrevĂŠs; o bĂŠ que la Generalitat organitzĂ s en un temps molt breu un servei de seguretat extremadament eficaç per al ministre alemany, que es quedĂ a dormir improvisadament a Barcelona. Uns comentaris privats, però no tant, de Gabriel a lâaeroport lâendemĂ , en què elogiava la capacitat catalana per a ser un estat independent, arribaren molt lluny.
Però fou lâaplicaciĂł del pla Cronos que causĂ la inquietud mĂ xima a Madrid. Això ja ho vaig explicar en un editorial de lâagost de lâany passat, de manera que no crec que calga repetir-ho.
NomĂŠs permeteu-me que remarque dos fets que avui tenen un gran valor explicatiu. Lâun, que el pla va permetre per primera vegada el control total i absolut del territori del Principat per part de les forces de la Generalitat. A qualsevol dispositiu armat que sâhi haguĂŠs volgut confrontar li hauria estat molt difĂcil. I descobrir això va causar un estat dâhistèria absoluta entre les forces armades espanyoles. Feu-me cas: entendreu mĂŠs bĂŠ tot això que passa a Madrid si teniu en compte que des dâuna certa mentalitat espanyola, molt obtusa i paranoica però real, en realitat jutgen el qui ells entenen que era el general de lâaltre exèrcit âi ho fan, ĂŠs clar, amb independència de què diga ell i fins i tot amb independència de què haja fet en realitat.
I hi ha una cosa, el segon fet que vull destacar, que encara va esgarrifar mĂŠs la cĂşpula del poder madrileny: la mostra espontĂ nia de suport popular als Mossos dâEsquadra i de rebuig a la monarquia en què es va convertir la manifestaciĂł contra els atemptats a Barcelona. Perquè aquelles imatges de les flors a les furgonetes dels Mossos i els aplaudiments de la poblaciĂł al cos armat catalĂ van fer tremolar el cor del règim. Allò els recordava la Lisboa dels capitans i dels clavells. I de poques coses tĂŠ mĂŠs por aquesta gent que dâuna revoluciĂł com aquella.
A Madrid jutgen, doncs, el fantasma que alguns van veure i tĂŠmer aquells dies, mĂŠs que no una realitat? SĂ i no. Segurament llavors el règim va veure mĂŠs que no ĂŠrem i som encara avui capaços de veure nosaltres. Si un estat sobretot ĂŠs el monopoli legal de la força, aquells dos dies dâagost per primera vegada van tĂŠmer que Catalunya no fos ja independent, si mĂŠs no en la lĂnia del que diu lâarticle de Resina. I ĂŠs això que persegueixen i jutgen.
PS. Pensant en el futur. NingĂş no pot discutir que el comportament dels Mossos avui i la imatge que en tĂŠ la poblaciĂł ja no es correspon en absolut amb la del 2017. Però alerta. Els Mossos sĂłn, per definiciĂł, una instituciĂł que obeeix ordres. Ara, dâun en un, sĂłn gairebĂŠ els mateixos que el 2017. Ens equivocarĂem molt, per tant, si no entenguĂŠssem aquest detall fonamental i què significa amb vista al futur. I el judici tambĂŠ tracta dâaixò.
Informa:VILAWEB.CAT (21-1-2020)