DOS MAGISTRATS DEL TC CONSIDEREN ” DESPROPORCIONADA” LA CONDEMNA A FORCADELL

El Ple del Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d’empara presentat per l’ex presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell contra la sent√®ncia del proc√©s que el va condemnar a onze anys i sis mesos de pres√≥ per cometre un delicte de sedici√≥ . L’Alt Tribunal considera que la seva actuaci√≥ d’impuls i de donar continu√Įtat al proc√©s constituent no est√† protegida per la inviolabilitat. La resoluci√≥ judicial es va fer p√ļblica la setmana passada i avui el TC ha notificat la sent√®ncia.

La sent√®ncia, de m√©s de 400 p√†gines i de la qual ha estat ponent el magistrat Ricardo Enr√≠quez, compta amb dos vots particulars que veuen desproporcionada la pena, per√≤ la majoria del ple del TC desestima el recurs de Forcadell i destaca que l’actuaci√≥ de Forcadell “formava part d’una estrat√®gia concertada” amb la resta de condemnats.

Dos magistrats del Tribunal Constitucional consideren “desproporcionada” la condemna d’onze anys i mig de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la sent√®ncia del proc√©s del Tribunal Suprem. Es tracta de Juan Antonio Xiol i Mar√≠a Luisa Balaguer, que han em√®s un vot particular discrepant amb la decisi√≥ majorit√†ria del ple del TC, de desestimar el recurs de Forcadell contra la condemna del Suprem. Xiol i Balaguer no veuen proporcionat haver condemnat per sedici√≥ Forcadell pel fet d’haver perm√®s la tramitaci√≥, debat i votaci√≥ de les lleis de desconnexi√≥. Els dos magistrats creuen que Forcadell es va “extralimitar”, per√≤ alerten del “devastador efecte descoratjament” que t√© la pena sobre el dret de representaci√≥ pol√≠tica.

Per a aquests dos magistrats, aquestes actuacions podrien ser considerades “com una desobedi√®ncia al Tribunal Constitucional” o, fins i tot, “utilitzades per a la subsumpci√≥ en el delicte de sedici√≥”, per√≤ no per justificar la condemna imposada. Els dos magistrats creuen que les actuacions de Forcadell “no resultaven suficients per consumar l’aportaci√≥ delictiva que s’al¬∑lega concertada amb la resta de condemnats per aquest delicte”. “S’exigia la concurr√®ncia del vot majoritari dels membres de la Mesa i del ple del Parlament, ali√® al seu control i funcions parlament√†ries”, remarquen.

Xiol i Balaguer creuen que no es podia aplicar la prerrogativa d’inviolabilitat a Forcadell, per√≤ que calia imposar una pena proporcionada. El vot particular argumenta que no s’ha ponderat prou b√© el “superior nivell de protecci√≥ contra qualsevol inger√®ncia” que requereix el c√†rrec de presidenta del Parlament i avisen d’un potencial “efecte descoratjador” en l’exercici del dret de representaci√≥ pol√≠tica. Els dos magistrats consideren que va haver-hi “extralimitaci√≥” en l’exercici d’aquest dret i “rellev√†ncia penal de la conducta de la recurrent” aix√≠ com “gravetat” dels fets, per√≤ que “les sancions han d’adequar-se a la gravetat de les infraccions que es castiguen”.
La resta del ple

La majoria per√≤ avala la sent√®ncia del Tribunal Suprem. Els magistrats subratllen que l’expresidenta del Parlament va renunciar “a l’exercici de les funcions constitucionals i estatut√†ries que li s√≥n pr√≤pies” i que aix√≤ fa que les seves decisions no estiguessin protegides per la inviolabilitat parlament√†ria.

El TC declara que l’actuaci√≥ de Forcadell, “incomplint i desatenent de manera consuma els pronunciaments, advertiments i requeriments d’aquest Tribunal”, ha impulsat “la tramitaci√≥, el debat i la votaci√≥ a la Cambra catalana d’iniciatives parlament√†ries que tenien per objecte servir de suport i donar continu√Įtat, eludint els procediments de reforma constitucional, al projecte pol√≠tic de separaci√≥ de la Comunitat Aut√≤noma de Catalunya de l’Estat espanyol i de creaci√≥ d’un estat catal√† independent en forma de rep√ļblica, donant inici a l’anomenat proc√©s constituent”.

El Ple subratlla aix√≠ mateix que l’actuaci√≥ parlament√†ria de Forcadell va afavorir que el Parlament se situ√©s en “una posici√≥ d’alienitat a l’ordenament constitucional, en actuar com a mer poder de fet, absolutament al marge del Dret i, per tant, amb expressa ren√ļncia a l’exercici de les funcions constitucionals i estatut√†ries que li s√≥n pr√≤pies”.

“El leg√≠tim exercici d’aquestes funcions √©s pressupost de la protecci√≥ que als membres de la Cambra dispensa la inviolabilitat parlament√†ria”, indica, per despr√©s afegir que per aix√≤ les actuacions de Carme Forcadell, “que han servit de suport a les decisions adoptades per la Cambra, no estan protegides per la inviolabilitat parlament√†ria en desviar-se manifestament de la finalitat de la prerrogativa‚ÄĚ.

A m√©s, la resoluci√≥ insisteix que l’expr√©s repudi per part del Parlament de Catalunya al car√†cter vinculant de la Constituci√≥ i de l’Estatut d’Autonomia que ha de presidir la seva actuaci√≥ “privava les disposicions i els actes aix√≠ adoptats de tota presumpci√≥ de legitimitat i als que els van impulsar , van tramitar i van aprovar de la possibilitat d’invocar les facultats i les prerrogatives associades a l’exercici de la funci√≥ parlament√†ria”.
InformaELNACIONAL.CAT (6-XI-2021)

158 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: