” DRETS “: VOL SUSPENDRE EL JUTGE DEL TS QUE VA AMENAÇAR LES JUNTES DELS PRESOS

El president de Drets, Sergi Blázquez, ha explicat aquest dilluns que l’associació de juristes vol que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) obri un expedient disciplinari al magistrat que va autoritzar que es difongués a la premsa “l’amenaça” del Tribunal Suprem (TS) a les juntes de tractament sobre el confinament dels presos independentistes. En declaracions a l’ACN, Blázquez ha explicat que si es confirma que un dels jutges del Suprem va autoritzar la comunicació a la premsa això podria ser una “falta molt greu” que comportés la separació del cos del CGPD o la suspensió de funcions. Per això, Drets ha reclamat que s’aclareixi qui va autoritzar la comunicació i que, si és un dels magistrats, se li pugui aplicar una “pena”.

Blázquez ha considerat que el reglament del CGPJ preveu sancionar que un jutge, aprofitant la seva condició, “amenaci” o provi de “condicionar” la decisió d’un funcionari públic. Drets ha constatat que amb la comunicació als periodistes a través d’un missatge de WhatsApp on el Suprem avisava les presons que deixar passar el confinament a casa als líders independentistes podia ser prevaricació pretenia “condicionar” la decisió del jutge de vigilància penitenciària i els treballadors dels centres penitenciaris i “amenaçar-los directament”. Per això, han reclamat que es determini quina persona va autoritzar i redactar el missatge distribuït a la premsa.

Drets ha presentat aquest dilluns un text al CGPD on lamenta que s’hagi realitzat l’”amenaça directa” cap els funcionaris en un escrit amb voluntat “coercitiva” per “modificar la voluntat dels professionals”.

L’associació de juristes també ha preguntat al CGPD sobre la metodologia en la redacció i l’enviament de notes de premsa i continguts als periodistes.
Drets lamenta que en el missatge de WhatsApp amb la comunicació del confinament no estigui “signat per ningú” i no compti amb els elements reglamentaris de les comunicacions oficials del CGPJ. Consideren que s’ha donat una “mala praxis” que vulnera el protocol del CGPJ. “Que ens diguin qui va autoritzar i redactar aquest enviament per WhatsApp i per quin motiu no hi ha una nota de premsa sobre la qüestió”, ha manifestat.

Al text que han presentat Drets ha apuntat que a la normativa interna del CGPJ es desprèn que la decisió de redactar i publicar una nota de premsa la pot adoptar l’Oficina de Comunicació a petició de diferents autoritats judicials “sempre sota la supervisió del president del TS i del CGPJ”. Que l’emissió de notes de premsa oficials o resolucions judicials a través dels grups de WhatsApp està previst en el protocol per una comunicació més ràpida.

Això sí, Drets s’ha queixat que en cap cas està previst l’enviament d’un missatge de text “sense autor” com el que es va enviar el 30 de març a les 13:10h per part de l’Oficina de Comunicació del TS als periodistes acreditats. Amb tot, l’entitat recorda que segons el protocol intern les comunicacions de l’organisme formen part de l’estructural judicial i que sempre “respectaran la legalitat i actuaran a favor de la imatge de la justícia”.

Finalment, Drets recorda que la qüestió sobre la possibilitat que els presos independentistes passessin el confinament a casa “no és un assumpte que el Suprem en tingui cap competència”. “Correspon als jutges del vigilància penitenciària”, han destacat en el text.

Informa:LAREPUBLICA.CAT (6-4-2020)

263 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: