DUR ARTICLE DE PRESOS POLÍTICS I EXILIATS CONTRA EL FISCAL ZARAGOZA

Els presos i exiliats arran de la causa oberta contra el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 han carregat contra el fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza per la seva “retorçada interpretació” del dret. Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Carme Forcadell, Marta Rovira, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez publiquen aquest dimarts un article a La Vanguardia acusant Zaragoza de “mentir” i exigint-li “neutralitat política”.

Zaragoza va escriure una peça en el mateix diari en què descrivia com a “arbitrària i infundada” la denegació de l’extradició de Lluís Puig per part de la justícia de Bèlgica i criticava la decisió del jutge belga de basar la seva sentència en les conclusions del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU, que per Zaragoza és una “simple opinió d’un grup d’experts contractats ad hoc per les defenses”. Els presos i exiliats arran de l’1-O –a excepció de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel– li recorden que “són experts independents” designats des de l’ONU i que l’Estat espanyol es va defensar davant d’aquest procediment, “la qual cosa significa un reconeixement inequívoc de la competència del Grup de Treball”.

Complir les normes

Sobre la no-extradició de Puig, sostenen que la justícia belga “simplement s’ha limitat a complir les normes” i a seguir la interpretació del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) “que tan malament ha caigut a aquells qui venen donant l’autèntic cop d’estat”. “Qui s’equivoca, i molt, són els qui venen arrossegant l’Estat espanyol, i al seu sistema judicial, cap a un desprestigi incompatible amb la presumpció democràtica en què tracten d’emparar-se”, avisen.

Així mateix, deploren que Zaragoza comparés “de forma intencionada” el moviment independentista català amb la banda terrorista ETA per “despersonalitzar l’enemic”. Es tracta d’una de “les fal·làcies argumentals habituals entre part de la Fiscalia i la judicatura espanyola”, avisen, i subratllen que ha estat precisament “la defensa de la llibertat i la democràcia” el que els ha dut “paradoxalment a la presó i a l’exili”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (1-8-2020)

263 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: