EL 155 DIGITAL: TANCAR INTERNET I WEBS SENSE PASSAR PER SEU JUDICIAL

Malgrat el suport majoritari amb qu√® est√† comptant des dels mitjans espanyols, el decret√†s d’excepci√≥ digital que el govern en funcions de Pedro S√°nchez va fer publicar al BOE dimarts 5 de novembre no √©s sin√≥ un aut√®ntic 155 digital, com l’han batejat des de diferents inst√†ncies.

“Ni hi haur√† independ√®ncia offline, ni online”, va declarar S√°nchez en una entrevista a Onda Cero l’√ļltim dia d’octubre. I uns dies despr√©s, l’executiu provisional d’Espanya ha revelat la seva f√≥rmula dissenyada per entorpir la Rep√ļblica digital de Catalunya.

Cadenat

La fatal ocurr√®ncia, que t√© rang de decret llei, passa per retallar les llibertats en les comunicacions “en determinats sup√≤sits excepcionals que puguin afectar l’ordre p√ļblic, la seguretat p√ļblica i la seguretat ciutadana”. Sense necessitat de cap intervenci√≥ judicial, el govern, “amb car√†cter excepcional i transitori, podr√† acordar l’assumpci√≥ per l’Administraci√≥ General de l’Estat de la gesti√≥ directa o la intervenci√≥ de les xarxes i serveis de comunicacions electr√≤niques”. En definitiva, cada vegada que el govern d’Espanya consideri arbitr√†riament que es dona algun dels abstractes sup√≤sits anteriorment citats. Per√≤, en qu√® es podria substanciar aquesta nova norma la decisi√≥ de la qual i publicaci√≥ oficial ha tingut lloc en plena campanya electoral?


El 155 digital: tancar webs sense passar per seu judicial

En el cas del decret llei que acaba de publicar el BOE, les actuacions arbitr√†ries del govern d’Espanya podran afectar qualsevol infraestructura, recurs associat o element, o nivell de la xarxa o del servei que resulti necessari. Aix√≤ significa que l’executiu s’atribueix a si mateix la potestat incontestable d’afegir m√©s casos per tancar webs o bloquejar servidors sense passar per seu judicial.

Intervenci√≥ total d’Internet a Espanya

La gravetat del decret√†s no queda all√†, que ja per si mateix √©s greu, sin√≥ que atorga al govern l’autoritat d’intervenir Internet en qualsevol dels seus diferents estrats. Des d’exigir a les operadores que no permetin l’acc√©s a un determinat servidor, fins a obligar-los que bloquegin totes les connexions a aquest servidor. L’executiu podria fins i tot arribar a tallar totes les connexions sense fil o per cable en una determinada zona geogr√†fica, cosa que podria comportar que una part important de la poblaci√≥ es qued√©s directament incomunicada durant un per√≠ode de temps, cosa que faria que, de facto, el govern control√©s totalment la infraestructura tecnol√≤gica de l’Estat.

Per tant, atenent a la seva naturalesa arbitr√†ria i sens dubte abusiva, i les conseq√ľ√®ncies que suposaria voler matar mosques a canonades, parlar d’un 155 digital t√© tot el sentit, ja que s’impediria als ciutadans d’exercir el seu dret a comunicar-se, la seva llibertat per informar-se i la possibilitat de comptar amb el mitj√† m√©s potent, divers, igualitari i immediat com √©s Internet. Una cosa irracional en ple segle XXI i que nom√©s passa en les dictadures i en pa√Įsos els governs dels quals tenen car√†cters clarament totalitaris.

Cadenes

Des d’estaments que es preocupen per vigilar l’estat de salut d’Internet ja apunten que √©s un preocupant salt qualitatiu respecte a la llei mordassa aprovada quan Rajoy era president d’Espanya i parlen d’estat d’excepci√≥ digital. Tant √©s aix√≠ que a Twitter est√† tenint bastant seguiment l’etiqueta #EstadoExcepcionDigital.

La falta de tutela judicial perqu√® l’executiu espanyol es pugui llan√ßar a cometre tantes actuacions contr√†ries a la llibertat de comunicaci√≥ com consideri oportunes, no significa que en el futur la just√≠cia espanyola no acabi considerant aquest nou pas de rosca legal contrari a dret per part de l’Estat. Per√≤, si √©s aix√≠, el mal que es pot patir pel cam√≠ ja estaria fet i en la majoria dels casos no hi hauria manera real de reparar-lo. I mentrestant, els ciutadans i les empreses han vist com un dret b√†sic com √©s l’√ļs d’Internet podria deixar de ser-ho en qualsevol moment, i empitjoraria aix√≠ la qualitat democr√†tica d’un Estat que presumeix de pert√†nyer a la Uni√≥ Europea.
Informa:ELNACIONAl.CAT (7-11-2019)

284 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: