EL 2022 SERÀ L’ANY DEL FINAL DE L’EXILI ?

“El 2022 serà l’any del final de l’exili?”
( JOSÉ ANTICH )
Aquest 29 de desembre Carles Puigdemont, el president català a l’exili, complia 59 anys i ho celebrava a Perpinyà. Els cinc últims anys els ha passat a l’estranger, lluny de Girona i de Catalunya, la gran majoria a Bèlgica, i en llibertat, després que cap dels països als quals Espanya ha cursat, via Tribunal Suprem, una ordre d’extradició hagi acceptat lliurar-lo. Totes les batalles les ha anat guanyant —igual que la resta de membres del Govern, que sumen, entre tots, una llarga llista de països— des que va abandonar Espanya, quan es va implantar el 155 i va ser destituït per Mariano Rajoy, sense discussió judicial possible. Una rere l’altra, mentre Espanya defensava primer una inexistent rebel·lió i més tard, després de la sentència als presos polítics, una imaginària sedició.

Les repetides victòries legals han anat construint un cos jurídic internacional prou ampli perquè a mitjans d’any el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, doni el cop de gràcia als interessos d’Espanya. De fet, el seu advocat Gonzalo Boye ja ha començat a declarar, amb una certa ambigüitat però amb claredat, que el retorn dels exiliats serà molt abans del que la gent es pensa.

Per a això, què hauria de passar? Que el TJUE en pronunciar-se sobre les qüestions prejudicials plantejades pel magistrat Pablo Llarena deixés clar que no és factible tramitar una nova euroordre i que no hi ha lloc per a una detenció; que recuperés la plena immunitat com a eurodiputat que és; i, finalment, que s’establís sense discussió possible que la decisió afecta el conjunt de la Unió Europea en tractar-se d’un espai jurídic únic.

Hi ha una gran confiança que això passarà i serà abans de l’estiu, amb la qual cosa, un cop aclarit el tema legal d’un retorn a Espanya amb garanties —el Suprem hauria de passar-se pel clatell la sentència del TJUE, gens descartable per l’actuació que ha tingut fins ara, però acabaria sent un escàndol internacional—, s’entrarà en un segon escenari: el calendari del retorn de l’exili i si aquest és conjunt o bé esglaonat. No s’està treballant en una data concreta per al retorn, però sí que hi ha, almenys sobre el paper, una data límit: abans del 60 aniversari.

A mesura que avanci el 2022, es podrà anar veient la viabilitat d’aquesta possibilitat que ja ha deixat de ser una hipòtesi per convertir-se en un escenari de treball factible. De fet, el govern espanyol ja ha assumit que el retorn del president Puigdemont a Catalunya en els pròxims mesos serà una possibilitat real si vol executar-la, perquè els missatges que li arriben de les instàncies judicials europees van també en aquesta mateixa direcció. Si fos així, seria el principi del final de l’anomalia política en què està instal·lada Catalunya des que es van suspendre les seves institucions el 2017 i es va liquidar el govern legítim. Però, per a tot això, encara falta molt temps. Desitjo a tots vostès un molt bon 2022.
Informa:ELNACIONAL.CAT (1-1-2022)

65 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: