EL 2022 SERÀ L’ANY DEL FINAL DE L’EXILI ?

“El 2022 serĂ  l’any del final de l’exili?”
( JOSÉ ANTICH )
Aquest 29 de desembre Carles Puigdemont, el president catalĂ  a l’exili, complia 59 anys i ho celebrava a PerpinyĂ . Els cinc Ăşltims anys els ha passat a l’estranger, lluny de Girona i de Catalunya, la gran majoria a Bèlgica, i en llibertat, desprĂŠs que cap dels paĂŻsos als quals Espanya ha cursat, via Tribunal Suprem, una ordre d’extradiciĂł hagi acceptat lliurar-lo. Totes les batalles les ha anat guanyant —igual que la resta de membres del Govern, que sumen, entre tots, una llarga llista de paĂŻsos— des que va abandonar Espanya, quan es va implantar el 155 i va ser destituĂŻt per Mariano Rajoy, sense discussiĂł judicial possible. Una rere l’altra, mentre Espanya defensava primer una inexistent rebel¡liĂł i mĂŠs tard, desprĂŠs de la sentència als presos polĂ­tics, una imaginĂ ria sediciĂł.

Les repetides victòries legals han anat construint un cos jurĂ­dic internacional prou ampli perquè a mitjans d’any el Tribunal de JustĂ­cia de la UniĂł Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, doni el cop de grĂ cia als interessos d’Espanya. De fet, el seu advocat Gonzalo Boye ja ha començat a declarar, amb una certa ambigĂźitat però amb claredat, que el retorn dels exiliats serĂ  molt abans del que la gent es pensa.

Per a això, què hauria de passar? Que el TJUE en pronunciar-se sobre les qĂźestions prejudicials plantejades pel magistrat Pablo Llarena deixĂŠs clar que no ĂŠs factible tramitar una nova euroordre i que no hi ha lloc per a una detenciĂł; que recuperĂŠs la plena immunitat com a eurodiputat que ĂŠs; i, finalment, que s’establĂ­s sense discussiĂł possible que la decisiĂł afecta el conjunt de la UniĂł Europea en tractar-se d’un espai jurĂ­dic Ăşnic.

Hi ha una gran confiança que això passarĂ  i serĂ  abans de l’estiu, amb la qual cosa, un cop aclarit el tema legal d’un retorn a Espanya amb garanties —el Suprem hauria de passar-se pel clatell la sentència del TJUE, gens descartable per l’actuaciĂł que ha tingut fins ara, però acabaria sent un escĂ ndol internacional—, s’entrarĂ  en un segon escenari: el calendari del retorn de l’exili i si aquest ĂŠs conjunt o bĂŠ esglaonat. No s’estĂ  treballant en una data concreta per al retorn, però sĂ­ que hi ha, almenys sobre el paper, una data lĂ­mit: abans del 60 aniversari.

A mesura que avanci el 2022, es podrĂ  anar veient la viabilitat d’aquesta possibilitat que ja ha deixat de ser una hipòtesi per convertir-se en un escenari de treball factible. De fet, el govern espanyol ja ha assumit que el retorn del president Puigdemont a Catalunya en els pròxims mesos serĂ  una possibilitat real si vol executar-la, perquè els missatges que li arriben de les instĂ ncies judicials europees van tambĂŠ en aquesta mateixa direcciĂł. Si fos aixĂ­, seria el principi del final de l’anomalia polĂ­tica en què estĂ  instal¡lada Catalunya des que es van suspendre les seves institucions el 2017 i es va liquidar el govern legĂ­tim. Però, per a tot això, encara falta molt temps. Desitjo a tots vostès un molt bon 2022.
Informa:ELNACIONAL.CAT (1-1-2022)

170 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: