EL 23-F, DATA TACADA: L’EUROPARLAMENT VOTARÀ L’INICI DEL SUPLICATORI DE PUIGDEMONT

El Parlament Europeu votarĂ  sobre el suplicatori d’Espanya contra el president Carles Puigdemont al ple de principis de març, segons ha informat l’ACN. Però la primera votaciĂł en el Comitè d’Afers JurĂ­dics serĂ  el 23 de febrer, una data fatĂ­dica perquè coincideix amb l’intent de cop d’Estat de Tejero el 1981.

El mateix Puigdemont ha ironitzat amb la data triada pel Comitè, que estĂ  presidit per l’eurodiputat de Ciutadans, AdriĂĄn VĂĄzquez. “Votaran el dia que farĂ  40 anys del cop d’estat de la guĂ rdia civil i l’exèrcit espanyol. Tot en ordre”, ha indicat el president.

El ponent pel suplicatori contra els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni ComĂ­n i Clara PonsatĂ­, presentarĂ  el 22 de febrer la seva proposta per aixecar o protegir la seva immunitat als membres del Comitè d’Afers JurĂ­dics de l’Eurocambra. Aquests faran un debat al respecte el mateix 22 de febrer i s’espera que l’endemĂ  votin sobre la retirada o no de la immunitat de Puigdemont, ComĂ­n i PonsatĂ­.

La proposta que facin passarà desprÊs a mans del ple del Parlament Europeu, que està previst per la setmana del 8 de març. Llavors es prendrà la decisió definitiva.

Puigdemont, ComĂ­n i PonsatĂ­ van comparèixer el 14 de gener a la comissiĂł d’Afers PolĂ­tics del Parlament Europeu per defensar la seva immunitat davant del suplicatori. El president va ser el primer a comparèixer en una intervenciĂł de 45 minuts en què va exposar els seus arguments i va respondre a les preguntes dels grups.

En declaracions prèvies, va mostrar la confiança en les possibilitats de vèncer aquest obstacle, de la mateixa manera com van aconseguir superar, desprĂŠs de sis mesos, les dificultats inicials per assumir el seu escĂł. “Lluitarem. Igual que van dir que no serĂ­em eurodiputats, es van equivocar. Estem en el mateix”, va subratllar.

La compareixença de Puigdemont va anar precedida la mateixa setmana per la decisiĂł del Tribunal d’Apel¡lacions de Brussel¡les que va rebutjar l’euroordre contra el conseller exiliat LluĂ­s Puig, acceptant bona part dels arguments que els eurodiputats esgrimeixen tambĂŠ contra el seu suplicatori, com per exemple la incompetència del Tribunal Suprem i la vulneraciĂł de drets essencials, com la presumpciĂł d’innocència, arran dels posicionaments pĂşblics d’alts responsables polĂ­tics que donaven per feta la seva culpabilitat.

Per la seva banda, Junts ha posat en marxa una campanya amb documents i vĂ­deos, en catalĂ , anglès, francès, alemany i neerlandès, per explicar les raons contra el seu suplicatori. Rere una crida a protegir el Parlament Europeu i la seva immunitat, els eurodiputats denuncien que el seu cas obeeix a una “persecuciĂł polĂ­tica”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (12-2-2021)

119 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: