EL 33 ESTRENA AQUEST DIJOUS EL DOCUMENTAL SOBRE L’ASSASSINAT DE COMPANYS (22.10 H)

El dijous 7 de gener, a les 22.10, el 33 estrena “LluĂ­s Companys, 80 anys de l’assassinat d’un president”, un documental histĂČric i artĂ­stic promogut per la ComissiĂł de la Dignitat, dirigit per Pau Cruanyes i Garrell sobre el guiĂł de Josep Cruanyes i Tor, que repassa els darrers mesos de vida del president LluĂ­s Companys.

El 15 d’octubre de 1940, el president de la Generalitat LluĂ­s Companys va ser afusellat al fossar de Santa EulĂ lia del castell de MontjuĂŻc. En el 80Ăš aniversari de la seva mort, la ComissiĂł de la Dignitat ha produĂŻt aquest documental on ha donat un paper preeminent a la cultura. La mĂșsica, el teatre i la dansa hi tenen un paper essencial i s’uneixen per reivindicar la figura de Companys.

El fil narratiu del documental s’estructura a partir de la composició coral “Trencadís. Darrers dies de la vida de Lluís Companys”, una obra de sis peces musicals de joves compositors i compositores catalanes que ressegueixen els principals moments dels darrers mesos de la vida del president. Des de la detenció per membres de la Gestapo a França, continuant amb el trasllat a Madrid, l’empresonament al castell de Montjuïc, el consell de guerra i l’afusellament.

Laia VallĂšs Ă©s l’autora de “PrisiĂłn de la SaintĂ©â€, la composiciĂł musical que obre el documental i que narra l’empresonament de Companys a ParĂ­s. La segueixen les peces “Real Casa de Correos de Madrid”, de Joaquim Rabasseda, sobre el pas de Companys per Madrid sota custĂČdia franquista, i “El fossar de Santa EulĂ lia”, composta per Arnau Tordera. “Testament” Ă©s obra de Laura Casaponsa i “A dos quarts de set”, de Daniel FĂ­gols. Finalment, el documental conclou amb “Per Catalunya”, d’Eduard Resina, en al·lusiĂł a les darreres paraules pronunciades per Companys abans de ser afusellat.

La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona Ă©s l’encarregada d’interpretar aquestes peces musicals, tot i que alguns espais narratius s’han il·lustrat amb mĂșsica de Carles Santos i de Jaume Pahissa i amb la “Mort i marxa fĂșnebre de Sigfrid”, de Richard Wagner, interpretada per l’orquestra de l’Esmuc. I Ada Viver, Txell Gilabert, Maria Turroja i Hary Cruanyes sĂłn els membres de la companyia de dansa que interpreten aquestes composicions musicals.

El documental compta, a mĂ©s, amb la participaciĂł d’actors, que donen vida als protagonistes d’aquests fets histĂČrics. AixĂ­, Xavier Ruano interpreta LluĂ­s Companys; Toni Sevilla, CristĂłbal del Castillo; Carles Sales, l’advocat Josep M. ColubĂ­; LluĂŻsa Mallol, la germana de Companys, Ramona; Maria JesĂșs Lleonart, la seva filla, Alba; David Espuña, el general jutge, i Jaume Comas Ă©s el narrador.

El resultat Ă©s “LluĂ­s Companys, 80 anys de l’assassinat d’un president”, un documental commemoratiu dirigit per Pau Cruanyes i Garrell sobre el guiĂł de Josep Cruanyes i Tor, que ha estat possible grĂ cies a la col·laboraciĂł econĂČmica de moltes persones i entitats i de professionals de molts Ă mbits .
Informa:RACOCATALA.CAT (8-1-2021)

237 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: