EL 33 ESTRENA AQUEST DIJOUS EL DOCUMENTAL SOBRE L’ASSASSINAT DE COMPANYS (22.10 H)

El dijous 7 de gener, a les 22.10, el 33 estrena “Lluís Companys, 80 anys de l’assassinat d’un president”, un documental històric i artístic promogut per la Comissió de la Dignitat, dirigit per Pau Cruanyes i Garrell sobre el guió de Josep Cruanyes i Tor, que repassa els darrers mesos de vida del president Lluís Companys.
El 15 d’octubre de 1940, el president de la Generalitat Lluís Companys va ser afusellat al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc. En el 80è aniversari de la seva mort, la Comissió de la Dignitat ha produït aquest documental on ha donat un paper preeminent a la cultura. La música, el teatre i la dansa hi tenen un paper essencial i s’uneixen per reivindicar la figura de Companys.
El fil narratiu del documental s’estructura a partir de la composició coral “Trencadís. Darrers dies de la vida de Lluís Companys”, una obra de sis peces musicals de joves compositors i compositores catalanes que ressegueixen els principals moments dels darrers mesos de la vida del president. Des de la detenció per membres de la Gestapo a França, continuant amb el trasllat a Madrid, l’empresonament al castell de Montjuïc, el consell de guerra i l’afusellament.
Laia Vallès és l’autora de “Prisión de la Sainté”, la composició musical que obre el documental i que narra l’empresonament de Companys a París. La segueixen les peces “Real Casa de Correos de Madrid”, de Joaquim Rabasseda, sobre el pas de Companys per Madrid sota custòdia franquista, i “El fossar de Santa Eulàlia”, composta per Arnau Tordera. “Testament” és obra de Laura Casaponsa i “A dos quarts de set”, de Daniel Fígols. Finalment, el documental conclou amb “Per Catalunya”, d’Eduard Resina, en al·lusió a les darreres paraules pronunciades per Companys abans de ser afusellat.
La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona és l’encarregada d’interpretar aquestes peces musicals, tot i que alguns espais narratius s’han il·lustrat amb música de Carles Santos i de Jaume Pahissa i amb la “Mort i marxa fúnebre de Sigfrid”, de Richard Wagner, interpretada per l’orquestra de l’Esmuc. I Ada Viver, Txell Gilabert, Maria Turroja i Hary Cruanyes són els membres de la companyia de dansa que interpreten aquestes composicions musicals.
El documental compta, a més, amb la participació d’actors, que donen vida als protagonistes d’aquests fets històrics. Així, Xavier Ruano interpreta Lluís Companys; Toni Sevilla, Cristóbal del Castillo; Carles Sales, l’advocat Josep M. Colubí; Lluïsa Mallol, la germana de Companys, Ramona; Maria Jesús Lleonart, la seva filla, Alba; David Espuña, el general jutge, i Jaume Comas és el narrador.
El resultat és “Lluís Companys, 80 anys de l’assassinat d’un president”, un documental commemoratiu dirigit per Pau Cruanyes i Garrell sobre el guió de Josep Cruanyes i Tor, que ha estat possible gràcies a la col·laboració econòmica de moltes persones i entitats i de professionals de molts àmbits .
Informa:RACOCATALA.CAT (8-1-2021)