EL 70% DELS OPOSITORS SUSPENEN L’EXAMEN DE CATALÀ A LES BALEARS, ON ELS CATALANOPARLANTS NOMÉS SÓN EL 36,8 %

Palesant la delicada situació de la llengua pròpia als Països Catalans, i malgrat que aquesta és també un requisit que el govern balear exigeix per a treballar a l’àmbit públic, es va registrar gairebé un 70% de suspesos als exàmens de català a les oposicions de les Illes Balears. Segons la Direcció General de Política Lingüística, reportant una única i modesta majoria del 66% d’aprovats al certificat més baix de català, l’A2.

Els examinats se’n queixen perquè el nivell és considerat molt elevat, fet que n’ha impulsat molts a refusar aprendre català i viatjar a l’Estat espanyol per opositar i obtenir el títol al pel qual s’examinen. Una negativa que sembla repetir-se provocant un èxode de professionals que, malgrat reportar-se un 30% més d’inscripcions en la darrera convocatòria —abastant els 8.122 inscrits—, continuen suspenent per majoria.

36’8% de balears catalanoparlants

Amb tan sols un 36’8% de la població balear catalanoparlant, segons les darreres enquestes d’usos lingüístics que xifren en un 10% la reducció de l’ús habitual del català al conjunt dels Països Catalans en més d’una dècada, l’ús social del català s’ha reduït en un 8’2% a les Illes Balears durant els darrers 15 anys.

Malgrat comptar amb un Consell Social de la Llengua Catalana, talment com s’esdevé al Principat, sense estratègies efectives per immergir el català en àmbits com la feina a canvi de plusos o incentius que facin atractiu parlar la llengua pròpia en tots els episodis de la vida personal. Un símptoma de la negligència de les administracions catalanes que, tenint-ne lleis per a salvar-la, menystenen la llengua.
Informa:LASANTAESPINA.CAT (10-5-2021)

595 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: