EL 74% DELS CATALANS PREFEREIXEN LA REP√öBLICA A LA MONARQUIA

(BARTO SAGRERA )

Una data que va passar a la hist√≤ria. El 14 d’abril del 1931, Francesc Maci√† va proclamar la rep√ļblica catalana poques hores abans que a Madrid es proclam√©s la Segona Rep√ļblica espanyola. √Čs per aix√≤ que cada 14 d’abril se celebra el dia de la rep√ļblica a Catalunya i a l’estat espanyol. Llavors, aquest dijous torna a ser el moment de fer-se la seg√ľent pregunta: qu√® prefereixen els catalans, monarquia o rep√ļblica? La resposta probablement sorprendr√† poca gent, per√≤ una ampl√≠ssima majoria de ciutadans donen suport a la segona forma d’Estat. D’acord amb les dades de l’√ļltim bar√≤metre del Centre d’Estudis d’Opini√≥ (CEO), tres de cada quatre persones escullen a Catalunya la rep√ļblica com a “forma de govern” preferida.

“Monarquia o rep√ļblica? La majoria dels catalans i de les catalanes es decanten per la rep√ļblica”, ha recordat aquest dijous a Twitter a l’institut de recerca. Concretament, ha compartit l’enquesta registrada just fa una setmana. Una enquesta que feia la seg√ľent pregunta: “Quina forma de govern prefereix vost√®, monarquia o rep√ļblica?”. El 74% dels enquestats van respondre que prefereixen la rep√ļblica, mentre que tan sols el 12% van escollir la monarquia. Un 2% van triar “una altra” forma d’Estat, un 10% va dir que “no ho sap” i, finalment, un 2% “no contesta”.
per Taboola

En la imatge difosa pel CEO tamb√© es veu la separaci√≥ per sexe, per edat i per simpatia de partit. El 76% dels homes prefereix la rep√ļblica per davant de la monarquia (13%), mentre que un 8% no ho sap o no respon. El percentatge √©s menor entre les dones, un 72% de les quals es decanta per la rep√ļblica i un 11% per la monarquia. Llavors, augmenta fins al 16% la quantitat de dones que no ho saben o no responen. Per edats, la franja d’edat on hi ha m√©s suport cap a la rep√ļblica √©s a la dels 25 als 34 anys (un 80%). On hi ha m√©s suport a la monarquia (18%) √©s entre els majors de 65 anys, que tamb√© √©s el col¬∑lectiu amb m√©s percentatge de “NS/NC” (17%). En el grup de 18 a 24 anys hi ha un 76% de suport a la rep√ļblica i un 11% a la monarquia. En el de 25 a 34, nom√©s el 7% escull la monarquia. Entre les persones de 35 a 49 anys i de 50 a 64 anys, un 78% prefereix la rep√ļblica i un 10% la monarquia. Finalment, un 63% de la franja de m√©s de 65 anys tria la rep√ļblica.

Per simpatia de partit, el suport a la rep√ļblica arrasa entre els independentistes: el percentatge √©s del 97% tant a ERC com a Junts, mentre que a la CUP √©s del 100%. La xifra tamb√© √©s del 97% en els comuns. Si b√© els tant per cent restants s√≥n principalment de les opcions “NS/NC”, un 2% dels simpatitzants de Junts i un 1% dels comuns opten per la monarquia. L’opci√≥ de la rep√ļblica tamb√© √©s majorit√†ria (68%) en el PSC, per√≤ la prefer√®ncia per la monarquia augmenta fins al 19%. Per sorpresa de ning√ļ, la monarquia guanya a Vox (65%), Ciutadans (56%) i PP (55%). Entre la dreta espanyola, nom√©s el 30% a Vox, el 31% a Ciutadans i el 33% al PP trien la rep√ļblica com a forma d’Estat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (14-4-2022)

190 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: