EL BILING√úISME AJUDA A PREVENIR LA MALATIA D’ALZHEIMER

Parlar dues o m√©s lleng√ľes seria un probable factor de protecci√≥ davant la malaltia d’Alzheimer, ja que permetria prevenir o alentir la seva aparici√≥, segons una revisi√≥ d’estudis feta per un investigador de l’Hospital del Mar.

El treball ha estat liderat pel doctor Josep Dev√≠, de l’EAIA de Trastorns Cognitius i del CAS de Santa Coloma Gramenet de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) de l’Hospital del Mar. Aquest ha consistit en una revisi√≥ sistem√†tica dels estudis metodol√≤gicament m√©s rigorosos publicats a escala internacional. Dels deu seleccionats, set destacaven una relaci√≥ directa entre el biling√ľisme o el multiling√ľisme i el retard en l’aparici√≥ dels s√≠mptomes c√≠nics de l’Alzheimer o l’alentiment de la progressi√≥.

Altres dos estudis trobaven una relaci√≥ parcial, nom√©s en casos amb nivells baixos d’educaci√≥ o quan es parlaven m√©s de dues lleng√ľes. Nom√©s en un estudi no es mostrava cap relaci√≥ significativa entre parlar diversos idiomes i el retard en l’aparici√≥ de la malaltia.

Retard en el diagn√≤stic “d’entre 4,5 i 7 anys”

Dev√≠ ha concl√≤s que es va trobar un retard en el diagn√≤stic o en l’aparici√≥ de la simptomatologia de la malaltia “d’entre 4,5 i set anys”. Aix√≤ √©s causat perqu√® el fet de parlar dues o m√©s lleng√ľes incrementa la reserva cognitiva de l’individu, √©s a dir, la seva capacitat de resistir el deteriorament cerebral sense presentar s√≠mptomes o presentant-ne menys dels que serien esperables en funci√≥ de la neuropatologia present en aquell moment.

El principal investigador de l’estudi ha indicat que hi ha tamb√© determinades estructures cerebrals que quan es veuen afectades per la malaltia “les seves funcions s√≥n assumides per altres √†rees del cervell, encara que aquesta no sigui la seva funci√≥ principal”.

Increment de la reserva cognitiva
Alguns dels estudis analitzats utilitzaven t√®cniques de neuroimatge per analitzar el cervell dels pacients. Aquestes proves permetien comprovar com les persones que parlaven dues o m√©s lleng√ľes incrementaven la seva reserva cognitiva, millorant en tasques de control executiu, aix√≠ com la seva mem√≤ria de treball o en tasques d‚Äôintercanvi.

De fet, a les proves es va poder comprovar com aquestes persones presentaven un deteriorament neuropatol√≤gic m√©s acusat en diverses regions cerebrals i, tot i aix√≤, obtenien millors resultats que els pacients monoling√ľes durant la realitzaci√≥ de diverses proves. Aix√≤ porta els autors a apuntar a l‚Äôexist√®ncia d‚Äôestrat√®gies o xarxes compensat√≤ries que els hi permetien obtenir un millor rendiment tot i la neuropatologia present.

Dev√≠ ha explicat que el llenguatge s’ubica a l’hemisferi esquerre per√≤ el fet d’utilitzar dues lleng√ľes de forma quotidiana implica una reorganitzaci√≥ de l’estructura i de la funcionalitat cerebral. Altres estudis recents han demostrat que les persones categoritzades com a biling√ľes obtenen millors resultats en tasques que mesuren les funcions executives, “resultats que es poden deure al fet que la utilitzaci√≥ constant dels dos idiomes millora aspectes d’atenci√≥ i de control cognitiu”.

Segons el principal autor, aix√≤ permet a una persona que parla dues o m√©s lleng√ľes incrementar la seva reserva cognitiva i la seva capacitat de resili√®ncia i d’adaptaci√≥ davant les manifestacions de l’Alzheimer. “Parlar m√©s d’una llengua √©s, amb molta probabilitat, un factor de protecci√≥, com ho √©s mantenir uns bons h√†bits de vida saludables”, ha concl√≤s.

En l’estudi tamb√© hi ha participat la psic√≤loga del Departament de Psicologia Cl√≠nica i de la Salut de la Universitat Aut√≤noma de Barcelona (UAB) Noem√≠ Catal√† i la infermera del Servei d’Urg√®ncies de l’Hospital Quir√≥nSalud de Sabadell Susanna Jofre.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-11-2020)

189 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: