EL BISBE DE MALLORCA DENUNCIA QUE L’INCREPEN PER FER MISSES EN CATALÀ

(QUICO SALLÉS )

DesprĂ©s d’una setmana marcada pel debat sobre l’oficialitat del catalĂ  al CongrĂ©s de Diputats i a les institucions europees, arriben alertes sobre l’estat del catalĂ  en l’àmbit social. Aquest Ă©s el cas de la denĂșncia pĂșblica que ha emĂšs el bisbe de Mallorca, el menorquĂ­ SebastiĂ  Taltavull, que en un acte de la 55a ediciĂł de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que se celebra a Prada, al Conflent, a la Catalunya Nord. El prelat ha participat en l’acte central d’aquest migdia al Liceu Charles Renouvier titulat Llengua i EsglĂ©sia. Als 20 anys de la mort del bisbe de Menorca i Solsona Antoni Deig. Una conferĂšncia sobre la identitat i l’Ășs de la llengua catalana en les actes religiosos.

Taltavull ha denunciat que ha estat increpat per fer misses en catalĂ . “Tenim avui una oposiciĂł molt declarada”, ha emfatitzat sobre les pressions que rep per fer misses en castellĂ . “L’altre dia a la Seu de Mallorca, a l’hora de combregar, una persona em va menysprear per fer la missa en català”, ha relatat. “Tinc tot el dret a celebrar en català”, ha reflexionat el bisbe, que ha reivindicat l’Ășs del catalĂ  en l’eucaristia. A mĂ©s, ha advertit que no va voler fer cap nĂșmero perquĂš era la missa que “s’emet en directe per televisiĂł a IB3”. Taltavull tambĂ© ha explicat que en un conclave sobre el Concili VaticĂ  II, que renovava la forma d’expressar els criteris de dir missa i de regenerar la doctrina cristiana, el catalĂ  tambĂ© va aparĂšixer. Aquell Concili establia que calia utilitzar la “llengua vernacla” a les celebracions. “En van dir que la llengua vernacla era el castellà”, ha confessat.

El paper de l’EsglĂ©sia

Per al Bisbe, l’EsglĂ©sia ha de defensar els drets humans i la identitat i el respecte de les persones i els pobles. Per aixĂČ, ha defensat la nacionalitat catalana i l’estima cap aquesta idea. “DesprĂ©s d’anys de normalitzaciĂł lingĂŒĂ­stica, la nostra identitat lingĂŒĂ­stica passa per uns moments no fĂ cils”, ha insistit. “Jo rebo cartes insultants com a bisbe per fer la missa en catalĂ , perquĂš el full dominical Ă©s en catalĂ  i tal
 els he telefonat i han vingut, tres vegades i en tres grups”, ha detallat, perĂČ ha admĂšs que “no hi ha manera d’entendre’ns” sobre el compromĂ­s de l’EsglĂ©sia amb la normalitzaciĂł, que topa amb “la seva ignorĂ ncia”.

“Fins i tot, els he regalat la BĂ­blia catalana!”, ha ironitzat, fent constar la seva sorpresa. “És una accentuada incultura”, ha criticat, no acceptar la normalitzaciĂł del catalĂ  a l’EsglĂ©sia. AixĂ­ ha retret que s’hagi “relegat” la llengua i mĂ©s en els darrers anys. TambĂ© ha carregat contra els que reclamen que “escrivim com parlem”. Una exigĂšncia que ha titllat de “ridĂ­cula”. TambĂ© ha admĂšs que hi ha capellans que en dues setmanes, tot i venir de MĂšxic o Afganistan, fan la missa en catalĂ . “L’EsglĂ©sia sempre ha cultivat la llengua del poble”, ha sentenciat.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (18-VIII-2023)

66 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: