Aquest dijous ha arrencat al Jutjat n√ļmero 1 de Barbastre el judici civil per decidir la propietat de les 111 obres d’art parr√≤quies de la Franja de Ponent que s√≥n al Museu de Lleida.¬†El Bisbat de Barbastre-Mons√≥ va demandar al de Lleida i al Consorci del Museu de Lleida, Dioces√† i Comarcal per reclamar el retorn a l’Arag√≥ d’aquestes obres, per√≤ el Consorci recorda que estan protegides per la llei del patrimoni catal√†. Est√† previst que la vista s’allargui dos dies ja que estan citades una desena de persones entre testimonis i p√®rits.

El bisbe de Lleida, Salvador Gim√©nez Valls, ha defensat que un jutge civil actu√Į com a “√†rbitre” per decidir la propietat de les 111 obres d’art procedents de parr√≤quies de la Franja, que es troben al Museu de Lleida i que reclama el Bisbat de Barbastre-Monts√≥. Tot i que Gim√©nez Valls ha reconegut que el Vatic√† va ordenar el retorn de les peces a l’Arag√≥ i que ell “acata” les ordres vaticanes, el Consorci del Museu de Lleida no ho ha perm√®s. Tot i aix√≤, el bisbe de Lleida ent√©n que el litigi ara “comen√ßa de zero” per una via diferent a la can√≤nica, que √©s la civil, i amb nova documentaci√≥ que no es va tenir en compte anteriorment i que estava a l’arxiu de Lleida, que demostraria la legalitat de l’adquisici√≥ per part de la Generalitat de 83 de les 111 peces, a trav√©s de vendes o donacions.

Salvador Gim√©nez Valls ha estat el primer a declarar en el judici per la propietat de 111 obres d’art. Ha negat haver rebut cap ordre del Vatic√† per abandonar el Consorci del Museu de Lleida. “Nom√©s he rebut un suggeriment l’estiu de l’any passat perqu√® sort√≠s del consorci, per√≤ no era una ordre”, ha assegurat. A m√©s, considera que si sort√≠s del Consorci, no canviaria res ja que ell nom√©s representa el 5% del Consorci. Ha explicat que va fer arribar al Vatic√† aquestes explicacions per√≤ que encara no ha obtingut resposta. A m√©s, ha afegit, la Generalitat defensa que nom√©s si es tornen les peces, els bisbats poden disposar d’elles i que, per tant, “crec que si jo sort√≠s del consorci no podria sortir-hi amb els b√©ns”, ha concl√≤s.

DE QUI S√ďN LES OBRES ?

El segon a declarar ha estat el bisbe de Barbastre-Monts√≥, √Āngel P√©rez Pueyo, que ha dit que li hauria agradat arribar a un acord i a un enteniment entre el bisbats. Ha afegit, per√≤, que aquest no va ser possible per “l’entossudiment” del Consorci i no per part dels bisbes, “que sempre han reconegut el retorn de les peces”. “Qu√® s√≥n 111 peces per una Catalunya que en t√© tantes?”, s’ha q√ľestionat.

Preguntat per l’acte de conciliaci√≥ celebrat 31 d’octubre de 2017 als jutjats de Lleida, P√©rez Pueyo ha dit que per ell era una oportunitat per expressar que les obres s√≥n del Bisbat de Barbastre-Monts√≥ i que, per aix√≤, “les volem al nostre Museu”. Ha afegit que llavors, el bisbe de Lleida va recon√®ixer que havia de tornar les peces per√≤ que no podia perqu√® el Consorci no el deixava. √Čs per aix√≤, ha dit, que li ha “sorpr√®s” que Salvador Gim√©nez Valls hagi defensat ara, en la seva declaraci√≥ al judici d’aquest dijous, que 83 de les obres s√≥n propietat de la Generalitat.

Les¬†peces en disputa s√≥n origin√†ries de parr√≤quies de la Franja de Ponent, que fins al 1995 havien format part de la Di√≤cesi de Lleida, fins que aquesta es va dividir.¬†La den√ļncia es va fer despr√©s que el 31 d’octubre de 2017 no s’arrib√©s a cap acord en un acte de conciliaci√≥ celebrat al jutjat de Lleida i al qual no va assistir cap representant del Consorci. Abans s’havia intentat resoldre el conflicte per la via eclesi√†stica per√≤ la part lleidatana no ha fet cas les tres resolucions vaticanes que donen la ra√≥ a l’Arag√≥.

Informa:ELNACIONAL.CAT ( 16-5-2019)