EL BOTIFLERISME ” MODERAT” ES CONJURA CONTRA LA UNILATERALITAT

Enterrar el conflicte i tornar a prestigiar la Generalitat. Al voltant d’aquestes dues premisses pivotarĂ  la jornada que se celebrarĂ  dissabte al monestir de Poblet i en la qual 200representants del catalanisme moderat debatran sobre com donar resposta a alguns dels principals reptes que consideren que tĂ© Catalunya. Les Ășltimes setmanes els organitzadors de la trobada -promoguda des de la societat civil- han treballat en la base del que serĂ  el document que es discutirĂ  a la cimera i que, segons ha pogut saber l’ARA, estĂ  dividit en quatre Ă rees -eix econĂČmic, eix social, valors i eix polĂ­tic- i aposta per deixar enrere la via unilateral.

En l’eix polĂ­tic, el document -que es va començar a elaborar a partir de la primera reuniĂł del moviment que es va celebrar el 29 de juny al Palau Macaya de Barcelona-, critica la manera com s’ha gestionat el ProcĂ©s tant des de Catalunya com des de l’Estat, i fa una crida a l’independentisme a canviar d’estratĂšgia per buscar escenaris que evitin nous conflictes. “A hores d’ara Ă©s mĂ©s que evident que insistir en la unilateralitat i el conflicte no Ă©s la soluciĂł. NomĂ©s ens pot perjudicar mĂ©s”, destaca el text, que recomana buscar vies d’acord amb l’Estat mentre l’independentisme intenta eixamplar la base. “Cal esmerçar des d’ara tots els esforços possibles per construir ponts amb l’Estat per preservar l’autogovern que tenim i millorar-lo”, defensa el document, que s’acabarĂ  de definir amb les aportacions que es facin a la mateixa trobada de Poblet i que exhorta l’independentisme a no prendre’s com una derrota la renĂșncia a la via unilateral: “No hem d’oblidar que una retirada a temps sempre Ă©s millor que una derrota que ens condemni a anys de frustració”.

Autogovern com a instrument

A banda de la crida a replantejar l’estratĂšgia independentista, els impulsors de la trobada de Poblet demanen tambĂ© reflexionar sobre la necessitat de prestigiar la polĂ­tica institucional. Segons el document que es portarĂ  a debat, “Catalunya necessita regenerar la seva classe polĂ­tica per assolir les condicions que permetin exercir un govern responsable”. Partidaris de deixar enrere la polĂ­tica mĂ©s emocional i sentimental, els promotors de la reuniĂł consideren “urgent” recuperar la polĂ­tica institucional i “el prestigi social que ha quedat malmĂšs”. En aquest sentit, recomanen incidir en la gestiĂł del dia a dia, sobretot en tot el que tĂ© a veure amb la prestaciĂł de serveis. “L’autogovern no Ă©s un concepte abstracte ni merament polĂ­tic; tambĂ© Ă©s un instrument per satisfer i garantir els drets bĂ sics dels ciutadans”, remarquen.

Fora de l’eix mĂ©s eminentment polĂ­tic, el document tambĂ© apunta a la necessitat de construir unes “noves prioritats compartides” com a societat en un moment en quĂš, apunten, predominen els valors del “presentisme” per sobre dels de l’esforç individual, la contribuciĂł al bĂ© comĂș o el repartiment equitatiu de la riquesa a partir del creixement econĂČmic.

Un nou partit?

Entre els organitzadors de la jornada -en la qual participaran des de membres de l’ala mĂ©s moderada del PDECat fins a representants d’Units per Avançar, Lliures o de l’ĂČrbita del PSC- hi ha, entre d’altres, l’exconseller LluĂ­s Recoder, l’exlĂ­der del PDECat Marta Pascal, l’exdiputada del PSC al CongrĂ©s Esperança Esteve, Antoni Garrell i AdriĂ  AldomĂ . La presĂšncia de membres destacats del PDECat -a mĂ©s de Pascal, a la jornada tambĂ© estĂ  previst que hi assisteixi l’exportaveu del partit al CongrĂ©s Carles Campuzano- ha fet que s’hagi vist el naixement del moviment com el possible embriĂł d’una escissiĂł del sector del PDECat mĂ©s descontent amb el rumb de la formaciĂł, en ple procĂ©s d’ordenaciĂł de la seva relaciĂł amb JxCat.

Tanmateix, fonts de la plataforma neguen aquest punt i destaquen que les jornades de Poblet -en les quals tambĂ© s’hi espera, per exemple, el tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle- agruparan sensibilitats que van molt mĂ©s enllĂ  del PDECat. D’entrada, la seva primera intenciĂł Ă©s traslladar les conclusions de Poblet a agents socials i econĂČmics i intentar incidir en el debat pĂșblic. De tota manera, fonts de l’organitzaciĂł no tanquen la porta que de tot aquest procĂ©s n’acabi sortint una nova formaciĂł polĂ­tica. “No ens posem lĂ­mits”, destaquen.

Informa:ARA.CAT (15-9-2019)
N.de la R.
El botiflerisme “moderat” no pretĂ©n altra cosa que l’independentisme no tingui majoria absoluta al Parlament.Es presenten com a independentistes moderats i partidaris del diĂ leg etern amb Espanya,com si aixĂČ fos possible. Se’ls veu massa el llautĂł. Aquesta ” tercera via” tambĂ© seria refusada per Espanya. Aquestes propostes potser serien vĂ lides fa quaranta anys en temps del vividor Duran Lleida. Per cert, ja ha paga els mĂ©s de vint milions d’euros de deute d’UniĂł? Esperem que no hi hagi una formaciĂł polĂ­tica que entri al Parlament amb aquestes idees del passat que trenqui la majoria nostra d’ara mateix, sempre naturalment que ERC amb el seu afany de ser-ne la força majoritĂ ria no ho esbotzi tot…

313 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: