EL BREXIT HA DESPLAÇAT CATALUNYA DE L’AGENDA EUROPEA

Catalunya no es troba en aquests moments a l’agenda europea. Això és el que asseguren fonts de la Comissió Europea, quan queden menys de dos mesos per les eleccions al Parlament Europeu. En canvi, el Brexit està marcant absolutament el dia a dia de la Unió Europea abans del comicis, que se celebraran entre el 23 i el 26 de maig -a Catalunya seran diumenge 26, coincidint amb les municipals-. Des de la Comissió Europea reconeixen que “ningú no s’esperava el resultat de la votació” i que “va generar una necessitat de reacció per part de les institucions europees i els Estats membres”.
Arran d’aquesta votació del Brexit, a la Comissió es van activar tres eixos d’acció. El primer, l’agenda positiva, consistent en centrar-se en el resultats sobre els ciutadans. S’han presentat un total de 500 iniciatives en aquesta legislatura, de les quals se n’han aprovat 324 (un 65%), i en queden 176 de pendents. En segon lloc es troba l’agenda negativa, que té com a objectiu gestionar el Brexit. Les mateixes fonts de la Comissió Europea asseguren que si el Regne Unit surt sense acord “tindria pitjor situació que si sortís amb acord”.
I el tercer eix busca preparar el futur amb 27 Estats membres, ja sense el Regne Unit. Des de la Comissió Europea expliquen que el Brexit “ha generat una reflexió sobre què ha de ser la UE i cap a on va”, i es fa referència al Llibre Blanc sobre el futur de la UE que va elaborar la Comissió l’any 2017, on es presentaven cinc escenaris diferents. Aquestes cinc possibilitats eren: l’status quo; quedar-se només amb el mercat únic; l’Europa de les dues velocitats – que els Estats que vulguin fer més ho puguin fer-; que la UE faci menys però de forma més eficient i, en darrer lloc, que es faci molt més conjuntament.
La incertesa és total. La primera ministra britànica Theresa May ha demanat aquest divendres a la Unió Europea un segon ajornament del Brexit fins al 30 de juny. En una carta oficial al president del Consell Europeu, on seuen els caps d’estat i de govern de la UE, la líder tory ha proposat “acordar un calendari” “permeti al Regne Unit sortir del bloc abans del 23 de maig” si el parlament ratifica a temps de l’Acord de Retirada. May està mantenint converses amb el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, per intentar pactar un acord sobre el Brexit i superar l’actual “impàs”. Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Donald Tusk ha proposat als 27 governs de la UE que concedeixin una pròrroga “flexible” de 12 mesos a Londres amb la possibilitat d’escurçar-la si el parlament britànic aprova l’Acord de Retirada abans.
Immigaració i euroescepticisme
Des de la Comissió Europea vaticinen que en la propera legislatura hi haurà molts partits nous que l’única cosa que tindran en comú serà l’euroescepticisme. Tot i això, matisen que el discurs que fan aquests partits ha canviat: “Abans apostaven per sortir de l’euro o de la Unió Europea, mentre que ara advoquen per canviar Europa”. Aquest canvi l’atribueixen també al Brexit, ja que asseguren que molts partits “han vist les orelles al llop” amb la possibilitat de sortir de la Unió Europea. Un dels altres temes que iniquieta especialment a les institucions europees és la immigració, que ocupa un paper molt important en la campanya electoral. En aquest aspecte hi ha posicions molt enfrontades, i des de la Comissió Europea no troben una solució que acontenti a tothom.
El paper de la Comissió quan s’iniciï la campanya electoral serà poc, ja que hi participa, però sense prendre-hi partit. L’objectiu que es persegueix, i que obsessiona a tots aquells que treballen en les instituciones europees i que creuen en el projecte europeu és que els comicis del proper mes de maig siguin “el més europeus possible” i que “els ciutadans evitin votar en clau nacional”.