EL BROT DE LLEIDA ACCENTUA LES DIFERÈNCIES ENTRE EL GOVERN

( PERE MARTÍ )
Gestió. El fet d’haver recuperat les competències de Salut i Interior per plantar cara a la pandèmia no ha tornat la pau al govern de la Generalitat ni ha millorat la gestió de la crisi del coronavirus. Més aviat al contrari. La crisi originada pel brot de Lleida demostra que les diferències entre els dos socis de govern infecten totes les decisions de l’executiu i que el fet de tenir les competències no evita que les decisions es prenguin tard, com en el cas del confinament del Segrià, i els interessos partidistes de cada soci de govern s’interfereixin en la gestió.

El confinament de Lleida va arribar tard perquè dos membres d’ERC al govern van considerar que no calia, com va dir la consellera Alba Vergés divendres, i que podia perjudicar els interessos econòmics i turístics de les Terres de Ponent, com va defensar el vice-president Pere Aragonès davant el president Quim Torra, en una reunió telemàtica divendres a la nit. Fonts de Vice-presidència matisen aquestes discrepàncies però han confirmat a VilaWeb que Aragonès va posar ‘tots els elements sobre la taula’, com li correspon en qualitat de vice-president econòmic. Torra va defensar el confinament perimetral recordant que havia estat el primer dirigent polític de l’estat espanyol que ho havia fet a Igualada i la conca d’Òdena, feus del PDECat. El cas és que Lleida és un feu d’ERC, on té la paeria en cap de la ciutat i la presidència de la diputació.

Les diferències al govern es van fer evidents quan es va acordar que cadascú avisaria ‘el seus’ a Ponent. És a dir, Aragonès i Vergés el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, i el president de la Diputació, Joan Talarn. Un error, perquè un govern no és una suma de parcel·les i hauria d’anar a l’una, sobretot en una àmbit tan greu com la crisi de coronavirus. Per això Pueyo es va queixar, amb raó, que no li hagués trucat el president de la Generalitat per informar-l’en, cosa que després Torra va esmenar. Però la imatge que ha donat l’executiu no ha estat precisament de solvència ni d’unitat.

Mentre el govern espanyol tenia segrestades les competències de Sanitat i Interior, gestionar la crisi era més fàcil, perquè tot allò que fallava era culpa de Madrid. Amb el final de l’estat d’alarma, les competències per a gestionar la crisi del coronavirus tornen a ser de la Generalitat i per tant el govern tenia una oportunitat per a demostrar que les coses es poden fer millor. Tanmateix, amb el brot de Lleida no ha estat així. La imatge de descoordinació i divisió del govern ha evidenciat que es podia fer tan malament com el govern espanyol i això per a les dues formacions independentistes que hi ha al govern no és bo, perquè donen munició als seus rivals electorals. El govern espanyol ja ha aprofitat l’avinentesa i Fernando Simón ha dit que si hi ha noves dilacions adoptarà mesures, és a dir, tornarà a segrestar les competències. La gestió de la Generalitat no pot donar arguments al govern espanyol per a tornar a retallar l’autogovern.

L’exemple de Lleida hauria de servir per a posar en alerta tot el govern per un cas de possibles rebrots, amb què caldria reaccionar amb eficàcia i apartar les disputes partidistes en un aspecte en què es juga la salut de tots els catalans. Acusar els ciutadans de no ser prou responsables no serveix per a justificar la descoordinació del govern, que clarament necessita millorar. Així mateix s’han de reforçar els sistemes de vigilància epidemiològica per fer el seguiment dels contactes i tallar les cadenes de contagi. És incomprensible que més d’un mes després de la dimissió de Joan Guix com a secretari de Salut Pública no se n’hagi nomenat cap substitut.
Si l’excusa és la proximitat de les eleccions catalanes, és d’una imprudència galàctica perquè la covid-19, com recorda la consellera Vergés, no ha desaparegut i el virus no hi entén, en calendaris. Tampoc no és bo que encara no s’hagi anul·lat el contracte amb Ferrovial que havia de fer seguiment dels contactes positius de covid-19, decisió anunciada el 8 de juny, ni s’hagi atorgat a cap altra empresa. Segur que una decisió d’aquesta mena té complicacions tècniques que no ho faciliten. No se sap quants mesos li queden, a aquesta legislatura, perquè les eleccions no s’han convocat, però mentre hi hagi govern ha d’actuar amb unitat i demostrar que és allò que un dia va dir que volia ser: un govern efectiu.
Informa:VILAWEB.CAT (7-7-2020)

272 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: