El cas de Catalunya ha arribat al Bundestag. El partit Die Linke ha presentat una moci√≥ a la cambra baixa alemanya, demanant al govern d’Angela Merkel que es posi a treballar per una soluci√≥ negociada al conflicte de Catalunya amb l’Estat espanyol, i intervingui en aquest sentit davant el Consell de Ministres del Consell Europeu perqu√® prengui iniciatives a favor d’una “sortida pac√≠fica i democr√†tica” al contenci√≥s.

Igualment la moci√≥ proposa que el govern alemany ofereixi asil al pa√≠s “a totes les persones perseguides pol√≠ticament per rebel¬∑li√≥ o sedici√≥ que desitgin acollir-s’hi”. Tamb√© sol¬∑licita que l’executiu de Merkel¬†insisteixi de forma p√ļblica que en el judici al Tribunal Suprem espanyol “es respectin les normes de l’Estat de dret i dels drets fonamentals” dels presos, i que s’admetin observadors internacionals en el procediment.

La moci√≥ precisa que la “soluci√≥ democr√†tica” a la q√ľesti√≥ catalana, hauria de ser negociada “de mutu acord entre les dues parts i amb conformitat del dret internacional”. Finalment, apunta que el govern alemany haur√† d’evitar qualsevol participaci√≥ en la “persecuci√≥ pol√≠tica” dels representants pol√≠tics catalans.

La iniciativa parlament√†ria, que porta com a t√≠tol¬†Preservar la democr√†cia i l’Estat de dret¬†en el conflicte¬†catal√†,¬†est√† subscrita personalment per 17 diputats de Die Linke i pel grup parlamentari. El text cont√© una exposici√≥ de motius que posa en antecedents la cambra sobre el judici al proc√©s, i recorda que el Tribunal d’Schleswig-Holstein “va dictaminar en la seva sent√®ncia sobre l’extradici√≥ de Carles Puigdemont a Espanya que les acusacions de rebel¬∑li√≥ i insurrecci√≥ no eren admissibles”. Tamb√© indica que els presos pol√≠tics han estat llarg temps en pres√≥ preventiva, sense estar ni jutjats ni encara menys condemnats.

Aquest moviment¬†al Bundestag s’afegeix a la creixent internacionalitzaci√≥ del proc√©s catal√† en les √ļltimes setmanes, amb el suport expressat per 41 senadors francesos.

Informa:ELNACIONAL.CAT (6-4-2019)