EL CASTELLÀ, EN PERILL A LES BALEARS

“El castell√†, en perill a les Balears ”

(SEBASTIÀ ALZAMORA)

Dimecres d’aquesta setmana, el diari ABC titulava en portada: ‚Äú Baleares copia a Cela√° y destierra el castellano de las aulas‚ÄĚ. Era la manera que tenia de desinformar sobre l’avantprojecte de la llei balear d’educaci√≥ el mateix mitj√† que va publicar un altre titular de portada que ara √©s hist√≤ric: ‚Äú Igual que con Franco, pero al rev√©s. Persecuci√≥n del castellano en Catalunya‚ÄĚ. Aix√≤ va sortir dia 12 de setembre de 1993, quan el vetust diari fundat pel senyor Torcuato Luca de Tena era dirigit pel persistent Luis M. Anson, i el titular anava il¬∑lustrat amb una foto de Jordi Pujol, que es trobava en el seu moment de m√†xim auge com a l√≠der pol√≠tic. Anys enrere, el 1985, el mateix ABC havia elegit Pujol com a ‚Äú espa√Īol del a√Īo‚ÄĚ, per√≤ aquesta era una altra hist√≤ria.

El titular sobre la persecuci√≥ del castell√† a Catalunya era el que ara anomenam fake news, √©s a dir, una not√≠cia constru√Įda a partir de fets que no han succe√Įt o que han estat profundament tergiversats. En resum, una mentida com una casa. Ho era l’any 1993 i ho √©s ara, com sap de sobres qualsevol persona que conegui m√≠nimament la realitat de Catalunya. Tamb√© la de Balears, perqu√® ben aviat van traslladar la mateixa mentida aqu√≠. L’objectiu nom√©s √©s un: tombar l’ensenyament p√ļblic en llengua catalana. Per fer-ho, no han dubtat a fer servir tot tipus d’intoxicacions: que l’ensenyament en catal√† √©s una imposici√≥ autorit√†ria (√©s la conseq√ľ√®ncia de l’aplicaci√≥ dels estatuts d’autonomia), o que suposa un endarreriment per als alumnes, perqu√® els seria de m√©s profit estudiar angl√®s o alemany (aquest argument √©s especialment barroer, perqu√® mai aprendre un idioma, i encara menys el propi, pot suposar un endarreriment; per altra banda, aprendre una llengua no impedeix aprendre’n d’altres: ben al contrari, ho afavoreix). En el cas de Balears, s’hi sol afegir una altra mentida recurrent, que √©s la del secessionisme ling√ľ√≠stic: pretendre que a les Balears no parlam catal√†, sin√≥ uns curiosos idiomes anomenats mallorqu√≠, menorqu√≠, eivissenc i formenterenc.

Tot aix√≤ representa una p√®rdua enorme i extremadament lamentable de temps i energies, que ens obliga a haver de reiterar obvietats i a patir la sensaci√≥, realment exasperant, de no poder avan√ßar mai, perqu√® sempre duim un pes fermat a l’esquena que ens estira, com a societat, cap enrere. La lluita del nacionalisme espanyol contra l’ensenyament en catal√† √©s un desafiament reaccionari contra la ci√®ncia filol√≤gica, contra la cultura i el coneixement, contra la igualtat d’oportunitats entre les persones. Voldrien separar-les, les persones, per la llengua que parlen, exactament de la mateixa manera que d’altres ho fan segons el seu color de pell. Els que parlam catal√† els feim nosa, just en la mateixa mesura que als supremacistes nord-americans els fan nosa els negres.

Ho repetirem una vegada m√©s: anar contra una llengua √©s una agressi√≥ xen√≤foba, i, per tant, no pot ser tolerada. La futura llei balear d’educaci√≥, per altra banda, no fa m√©s que tornar a fixar l’anomenat Decret de m√≠nims, que √©s el sistema que va ser vigent a les Balears fins al mandat de Jos√© Ram√≥n Bauz√°. No √©s la immersi√≥ ling√ľ√≠stica, per molt que ho diguin i ho tornin a dir personatges estrafolaris com Biel Company, del PP, o Jordi Campos, de Vox, per mala fe o per obcecaci√≥, per√≤ √©s que la immersi√≥ ling√ľ√≠stica tampoc no √©s el sistema lliberticida que ells volen suposar. Encara esperam que ens presentin els famosos infants que no saben castell√† a Balears: de moment, el que √©s segur √©s que ells dos no saben expressar-se ni en catal√† ni en castell√†.
Informa:ARA.CAT (26-12-2020)

199 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: