EL CATALÀ, A EUROPA: ARA HAURIA DE SER-NE L’HORA

ERC, JxCat, CompromĂ­s-MÉS, Unides Podem i el PSC s’han compromès a treballar perquè el catalĂ  sigui la 25a llengua oficial de la UE, segons una nota de premsa feta pĂşblica per la Plataforma per la Llengua. L’entitat els ha presentat avui diverses propostes per millorar la situaciĂł del catalĂ , que mĂŠs enllĂ  de l’oficialitat de la llengua passen pel dret dels eurodiputats a parlar catalĂ  a la cambra europea, la garantia de disposar de fons europeus per a l’ensenyament en catalĂ  o “l’aixecament de fronteres audiovisuals” per als mitjans en catalĂ .

L’entitat ha celebrat que els socialistes rectifiquin i es comprometin a dotar el catalĂ  d’estatus d’oficialitat a la UE i sol¡licitar al president del Parlament Europeu que el catalĂ  es pugui fer servir a l’eurocambra, “fet que suposa una rectificaciĂł” respecte a la resposta que el govern espanyol va donar a una pregunta sobre aquesta qĂźestiĂł plantejada per Jaume Moya, diputat d’En ComĂş Podem al CongrĂŠs, a finals del 2018.

En la seva missiva, l’executiu estatal, ja presidit per Pedro SĂĄnchez, descartava “de manera taxativa” sol¡licitar al Consell Europeu que el catalĂ  fos declarat llengua oficial de la UE. TambĂŠ descartava sol¡licitar al president del Parlament Europeu que permetĂŠs als eurodiputats parlar en catalĂ  a la cambra. L’actual president de l’eurocambra, Antonio Tajani, s’havia mostrat disposat a acceptar aquest extrem si el govern espanyol l’hi demanava.

És per això que la Plataforma per la Llengua considera que amb aquestes respostes “no hi ha excuses” perquè el govern de Pedro SĂĄnchez no demani al president del Parlament Europeu l’Ăşs del catalĂ  a l’eurocambra.

 

 

Informa:ELMON.CAT (16-5-2019)

N.de la R.

Sempre anem amb retard. Quan els partits independentistes vam donar suport al govern de SĂĄnchez a cap no se li va ocòrrer demanar l’oficialitat del catalĂ  a Europa a canvi del vot. En cas positiu ja tindrĂ­em el catalĂ  oficial a Europa i en cas negatiu els socialistes s’haurien retratat un cop mĂŠs. Però res d’això. L’oficialitat del catalĂ  seria molt important perquè incidiria tambĂŠ en l’etiquetatge del consum, perquè la UE exigeix moltes vegades que els productes siguin etiquetats almenys en una llengua oficial.

Pel que fa a posar fi a les “barreres audiovisuals” tampoc no en treurem l’aigua clara.  La recepciĂł de les nostres televisions a Catalunya del Nord de moment estĂ  assegurada, malgrat l’oposiciĂł de Zapatero fa uns anys. Alguna vegada ho comentarĂŠ amb mĂŠs deteniment. Les “fronteres” d’ara sĂłn dins de l’ Estat i polĂ­tiques. Sempre s’havia dit que no hi havia prous canals per assegurar la reciprocitat en la recepciĂł de les televisions pĂşbliques dels PaĂŻsos Catalans. La tĂŠcnica ha demostrat que aquesta mentida no s’aguanta per enlloc. A casa nostra tots rebem canals ben estrambòtics i fins i tot de clubs de futbol com el Madrid o el Betis. Però els socialistes ja han trobat la soluciĂł: que s’aprofiti alguna de les freqßències de cada ens pĂşblic per encabir-hi els canals o canal de les altres comunitats de parla catalana. En definitiva, que cal aprimar els canals de cada comunitat si volem rebre’n un altre o altres de les altres comunitats catalanoparlants. Un disbarat, un mĂŠs .Per tant, deixeu-me que sigui pessimista tant pel que fa el catalĂ  a Europa com la interconnexiĂł televisiva. Potser a còpia d’insistir-hi en traurem alguna cosa…

389 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: