EL CATAL√Ä, A EUROPA: ARA HAURIA DE SER-NE L’HORA

ERC, JxCat, Comprom√≠s-M√ČS, Unides Podem i el PSC s’han comprom√®s a treballar perqu√® el catal√† sigui la 25a llengua oficial de la UE, segons una nota de premsa feta p√ļblica per la Plataforma per la Llengua. L’entitat els ha presentat avui diverses propostes per millorar la situaci√≥ del catal√†, que m√©s enll√† de l’oficialitat de la llengua passen pel dret dels eurodiputats a parlar catal√† a la cambra europea, la garantia de disposar de fons europeus per a l’ensenyament en catal√† o “l’aixecament de fronteres audiovisuals” per als mitjans en catal√†.

L’entitat ha celebrat que els socialistes rectifiquin i es comprometin a dotar el catal√† d’estatus d’oficialitat a la UE i sol¬∑licitar al president del Parlament Europeu que el catal√† es pugui fer servir a l’eurocambra, “fet que suposa una rectificaci√≥” respecte a la resposta que el govern espanyol va donar a una pregunta sobre aquesta q√ľesti√≥ plantejada per Jaume Moya, diputat d’En Com√ļ Podem al Congr√©s, a finals del 2018.

En la seva missiva, l’executiu estatal, ja presidit per Pedro S√°nchez, descartava “de manera taxativa” sol¬∑licitar al Consell Europeu que el catal√† fos declarat llengua oficial de la UE. Tamb√© descartava sol¬∑licitar al president del Parlament Europeu que permet√©s als eurodiputats parlar en catal√† a la cambra. L’actual president de l’eurocambra, Antonio Tajani, s’havia mostrat disposat a acceptar aquest extrem si el govern espanyol l’hi demanava.

√Čs per aix√≤ que la Plataforma per la Llengua considera que amb aquestes respostes “no hi ha excuses” perqu√® el govern de Pedro S√°nchez no demani al president del Parlament Europeu l’√ļs del catal√† a l’eurocambra.

 

 

Informa:ELMON.CAT (16-5-2019)

N.de la R.

Sempre anem amb retard. Quan els partits independentistes vam donar suport al govern de S√°nchez a cap no se li va oc√≤rrer demanar l’oficialitat del catal√† a Europa a canvi del vot. En cas positiu ja tindr√≠em el catal√† oficial a Europa i en cas negatiu els socialistes s’haurien retratat un cop m√©s. Per√≤ res d’aix√≤. L’oficialitat del catal√† seria molt important perqu√® incidiria tamb√© en l’etiquetatge del consum, perqu√® la UE exigeix moltes vegades que els productes siguin etiquetats almenys en una llengua oficial.

Pel que fa a posar fi a les “barreres audiovisuals” tampoc no en treurem l’aigua clara.¬† La recepci√≥ de les nostres televisions a Catalunya del Nord de moment est√† assegurada, malgrat l’oposici√≥ de Zapatero fa uns anys. Alguna vegada ho comentar√© amb m√©s deteniment. Les “fronteres” d’ara s√≥n dins de l’ Estat i pol√≠tiques. Sempre s’havia dit que no hi havia prous canals per assegurar la reciprocitat en la recepci√≥ de les televisions p√ļbliques dels Pa√Įsos Catalans. La t√©cnica ha demostrat que aquesta mentida no s’aguanta per enlloc. A casa nostra tots rebem canals ben estramb√≤tics i fins i tot de clubs de futbol com el Madrid o el Betis. Per√≤ els socialistes ja han trobat la soluci√≥: que s’aprofiti alguna de les freq√ľ√®ncies de cada ens p√ļblic per encabir-hi els canals o canal de les altres comunitats de parla catalana. En definitiva, que cal aprimar els canals de cada comunitat si volem rebre’n un altre o altres de les altres comunitats catalanoparlants. Un disbarat, un m√©s .Per tant, deixeu-me que sigui pessimista tant pel que fa el catal√† a Europa com la interconnexi√≥ televisiva. Potser a c√≤pia d’insistir-hi en traurem alguna cosa…

347 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: