EL CATAL√Ä, A LA UCI (4) :L’AUDIOVISUAL, UNA ALTRA GRAN PEDRA A LA SABATA

ūüĒą Escolta l‚Äôeditorial de Ramon Serra, editor de radiocatalunya.cat.

Quan fa unes setmanes vaig llegir l’informe de la Generalitat i tamb√© el de la Plataforma per la Llengua sobre la situaci√≥ cada cop m√©s dolenta del catal√† vaig tenir la pensada d’escriure’n alguns articles, si b√© creia que m’ho podia ventilar r√†pidament. Per√≤ vet aqu√≠ que cada dos per tres surten nous elements. Sembla un serial de la televisi√≥ vene√ßolana. Al nostre pa√≠s la llengua va a mal borr√†s, les coses van maldades i, per tant, no sabem com s’acabar√†. De moment, som a la UCI.

En els articles anteriors afirmava que la manca d’un Estat, i sobretot tenint-ne dos en contra com s√≥n Espanya i Fran√ßa, √©s la causa de tots els mals. Malgrat tot, hem superat sempre tots els obstacles perqu√® la poblaci√≥ era majorit√†riament catalana. Ara amb aquesta immigraci√≥ tan descontrolada que ens ha arribat en els √ļltims anys i que representa pel cap baix un 25% del total de la poblaci√≥ ha fet que l’√ļs habitual del catal√† hagi baixat al 36%. Aix√≤ no havia passat mai. L’ONU diu que quan l’√ļs d’una llengua baixa del 30% √©s que est√† en vies de desaparici√≥, en vies de mort. Som en aquestes.

Per part de pol√≠tics i premsa es vol esquitllar aquesta q√ľesti√≥ i posen m√©s l’accent en la davallada del catal√† en la falta de continguts en aquesta llengua en les noves plataformes digitals, en els You Tubers i en els “influencers” i tota la pesca. Tot i ser un factor molt important penso que no √©s tan decisiu com la immigraci√≥. Per√≤, en fi, aquestes noves formes de consumir la televisi√≥ i l’oci ens han agafat amb els pixats al ventre. Perdoneu-me l’expressi√≥, per√≤ √©s la realitat.

Queden lluny aquells temps de TV3 amb s√®ries com Bola de Drac i la transmissi√≥ en exclusiva dels partits del Bar√ßa. Queden lluny els anys del canal 3XL per a un p√ļblic infantil i juvenil. Queden lluny els √®xits de Super 3,ara amb un quota d’audi√®ncia de 0,8%, m√©s baixa que mai i la pitjor televisi√≥ infantil de les quatre que es poden veure a Catalunya.
Sense un Estatal darrere i amb una Generalitat desmenjada les noves plataformes digitals ignoren pr√†cticament el catal√†. Aix√≠, Netflix t√© un 0,5 de pel¬∑l√≠cules en catal√†, HBO un 0,1% , Disney un1,8%, Amazona un 1,3% i Filmin un 19%. Ara mateix s’est√† discutint la nova llei audiovisual espanyola d’acord amb les directius de la Uni√≥ Europea que obliguen a aquestes plataformes a tenir una producci√≥ europea del 30%. Segons el projecte, d’aquest 30 % de producci√≥ europea un 9% ha de ser en castell√† i un 6% en la resta de lleng√ľes cooficials de l’Estat: catal√†, basc i gallec. Ara b√©, no sabem exactament quin percentatge hi haur√† de catal√†. En qualsevol cas d’aquest gran pa audiovisual ens quedaran les molles i esperem que no ens h√†gim de acontentar amb les engrunes.

Veurem si les plataformes amb seu a l’estranger s’avenen a fer servir el catal√†. El PSOE ha enganyat els negociadors catalans d’aquesta llei per tal de tenir aprovat els pressupostos. Espanya sempre ens enganya. Ho va fer amb Aznar amb la transfer√®ncia d’una part de l’IVA a la Generalitat i poc despr√©s va enviar-nos una munici√≥ d’inspectors fiscals. Ho va fer quan amb una llei semblava que els ports catalans serien aut√≤noms. Al cap de poc tot es va tornar a recentralitzar. Per la seva part, el PSOE ens ha enganyat √ļltimament amb la mem√≤ria hist√≤ria, la immersi√≥ ling√ľ√≠stica i ara amb tota seguretat amb la lleia audiovisual. I la llista continuar√† Segur.

Qui diu, doncs, que el m√©s important per a qualsevol llengua no √©s tenir un Estat? En posar√© algun exemple: Disney+ t√© 30 pel.l√≠cules en catal√†, el mateix nombre que tenia l’isl√†nd√©s, un pa√≠s de 300.000 persones. El govern d’aquella illa en volia m√©s, va protestar i ara ja ha arribat a 90 √Čs un Estat petit, per√≤ √©s un Estat. Per la seva part, Noruega amb cinc milions d’habitants t√© m√©s de 300 pel¬∑l√≠cules d’ aquesta plataforma en noruec .Tots aquests films els podem veure d’aqu√≠ estant i en canvi els i en les respectives lleng√ľes.mentre que els en catal√† gaireb√© estan amagats, malgrat que la Generalitat hi ha abocat for√ßa diners. O sigui que cornuts i pagar el deute. Una llengua sense Estat pr√†cticament no existeix. Ning√ļ ni fa cas i a vegades ni pagant . Per tant, les coses queden clares, molt clares .Tot amb tot, hem saber jugar amb les cartes que tenim a l’abast. Sembla que √ímnium Cultural vol crear aviat aut√®ntica f√†brica de continguts audiovisuals. Un cop m√©s la nostra cultura √©s una cultura de peatge. Tenim artistes i professionals de tota mena, per√≤ molts s’han de guanyar la vida a Madrid, perqu√® aqu√≠ no tenen feina.A veure ara quant llocs de treball es crearan. Sempre es diu que resistir ja √©s v√®ncer. Jo no s√© si √©s v√®ncer, per√≤ no ens queda m√©s remei. I el serial continua…

Quan havia acabat aquest article m’arriba tot el sidral de la imposici√≥ del 25% de castell√† a una escola de Canet de Mar. Una vegada m√©s es judicialitza tot. En veu que els jutges saben de medecina, vacunes, clima, economia, pedagogia, lleng√ľes, etc. etc. Ja que aquest gent ho sap tot potser convindria suspendre les eleccions i que els jutges ho decidissin qu√® cal fer en cada moment. No us sembla? D’altra banda, s’ha de dir que el TSJC (Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya) no t√© cap autoritat moral per imposar un 25% de castell√† a les escoles quan les seves sent√®ncies nom√©s un 7% ho s√≥n en catal√†. Aleshores continuant amb aquestes xifres potser nom√©s haurien d’imposar un 7% de castell√† a les escoles,oi?

Finalment destacar el paper covard i desmotivador de la Generalitat .El G‚Äčovern diu que no pot fer res contra una sent√®ncia judicial. Per√≤, no hav√≠em quedat que cal fer una desobedi√®ncia intel¬∑ligent? I aquesta gent √©s la que ens vol portar a la independ√®ncia? Les ben remunerades cadires auton√≤miques frenen qualsevol acci√≥ m√©s enll√† de paraules boniques que se les emporta el vent. Anem b√© per anar a Sants!
(15-XII-2021)

133 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: