EL CATALÀ ÉS LA PRIMERA LLENGUA NOMÉS DEL 15% DE LA POBLACIÓ DE L’EIX BESÒS

L’ús del català a l’eix Besòs és dels més baixos de Catalunya. Així es desprèn de l”Enquesta d’usos lingüístics de la població’, que apunta que només un 15% de la ciutadania a la zona té el català com a primera llengua. Tan és així que el Barcelonès Nord és, per darrere del Baix Llobregat i l’Hospitalet, el tercer punt del país on menys es parla llengua catalana.

L’estudi elaborat per la Plataforma per la Llengua sobre la situació sociolingüística de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs pren més importància que mai, i es dóna la circumstància que als barris d’aquestes ciutats on hi ha un coneixement més elevat del català, “tenen una renda mitjana anual per persona més alta”, una qüestió que es repeteix en els tres municipis analitzats.

Així doncs, Badalona és la ciutat que presenta una situació més heterogènia entre els seus diferents districtes, tot i que més de la meitat dels habitants viuen en llocs en els quals hi ha un cert equilibri entre el castellà i el català. Per altra banda, gairebé un terç de la població viu en zones amb un baix coneixement del català i un 17% dels habitants viuen en una zona de coneixement alt.

En el cas de Sant Adrià de Besòs només trobem zones de coneixement mitjà i baix. Per la seva banda, a Santa Coloma de Gramenet hi ha una situació homogènia, ja que tots els districtes presenten un coneixement baix del català.

Per tal de fer del català una llengua d’ús social a la zona, la Plataforma per la Llengua ha engegat una campanya sota el títol d’Al Besòs, en català!, que s’allargarà fins al juny de 2022 i s’emmarca en el tercer Pla d’Actuació Lingüística Integral que duu a terme l’entitat per “donar resposta a aquelles zones o barris on el coneixement del català és baix”.

Així, l’ONG ha planificat accions dirigides a infants, joves i adults, amb la participació d’entitats, centres educatius, equipaments i agents del territori. Sobretot es faran tallers, xerrades i activitats culturals que busquen augmentar les competències lingüístiques dels participants, a través d’accions que ajudin a crear una imatge desacomplexada i viva de la llengua catalana.

Informa:RACOCATALA.CAT (5-VIII-2021)

157 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: