EL CATALÀ ESCRIT DE TV3 CARREGAT DE FALTES INDIGNA ELS ESPECTADORS

Primer va ser la llengua oral i ara, l’escrita. TV3 ha indignat molts espectadors pels reiterats errors d’escriptura que es van produir en el programa Tot es mou del passat divendres. La periodista Helena Garcia Melero va connectar amb el cap del Servei d’Epidemiologia del Vall d’Hebron, Benito Almirante, i anaven titulant les declaracions m√©s destacades d’aquest doctor. Un recurs que en el llenguatge televisiu es coneix com a c√†iron i serveix per contextualitzar l’espectador amb el contingut que s’emet en aquell moment.

Els deu minuts que va durar l’entrevista es van complementar amb set frases i tres d’elles van anar acompanyades d’errors ortogr√†fics que van deixar molt malm√®s el catal√†. Faltes que es consideren, pels ling√ľistes experts en la mat√®ria, pr√≤pies d’un nivell B, for√ßa elementals, que no requereixen grans coneixements per evitar-les. Analitzem quines s√≥n. El primer error: “recullida de fruita”, canviant una u per una o que seria la lletra correcta, “recollida de fruita”

La segona es pot llegir “seguiran haven-t’hi”, la utilitzaci√≥ dels pronoms febles √©s b√†sica i la resposta correcta √©s “seguir√† havent-hi” o, encara millor, “hi seguir√† havent”.

Per acabar, problemes d’adverbis i g√®nere: “tan de casa nostre” i s’hauria d’escriure “tant de casa nostra”.

Els espectadors del programa van reaccionar a trav√©s de les xarxes amb opinions de tota mena: “N’han tingut prou amb dos minuts per cobrir-se de gl√≤ria”, “Cada dia m√©s errades i m√©s menyspreu a la llengua catalana”, “No tenen correctors?”, “Comen√ßo a pensar que ho fan expressament”. Opinions diferents per√≤ totes en una √ļnica direcci√≥: la indignaci√≥ per no utilitzar correctament el catal√†.

Avui a @tv3cat n’han tingut prou amb dos minuts per cobrir-se de gl√≤ria. pic.twitter.com/SsAShpYdyN

‚ÄĒ Albert Serracant (@AlbertSerracant) July 10, 2020
Cada dia més errades i més menyspreu a la llengua catalana. @tv3cat

‚ÄĒ Dolors Colomer (@DolorsColomer) July 11, 2020
No tenen correctors??????

‚ÄĒ N√ļria ll. (@nsoldra) July 11, 2020
Començo a pensar que ho fan expressament.

Informa:ELNACIONAL.CAT (19-7-202)

245 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: