EL CATALÀ HA PERDUT MÉS DE MIG MILIÓ DE PARLANTS A LES BALEARS EN ELS ÚLTIMS 15 ANYS

“El català ha perdut més de mig milió de parlants a les Illes Balears en els últims 15 anys”.
La Llei balear de Normalització Lingüística compleix 35 anys enmig d’incompliments i zero penalitzacions als infractors.

Un 29 d’abril de 1986 s’aprovava per unanimitat al Parlament de les Illes Balears la Llei de Normalització Lingüística. Naixia, per tant, una esperança en forma d’ordenament jurídic per a restablir la presència del català a tots els àmbits on havia estat foragitat o prohibit. Un marc legal que, amb les seves limitacions, ja voldríem que es complís fil per randa.

Malauradament, 35 anys després, les xifres demostren que aquesta llei s’incompleix sistemàticament sense que hi hagi cap penalització. Durant aquests 35 anys, han succeït governs com el d’en Jaume Matas (2003-2007) que s’han posat de perfil amb la normalització lingüística, governs com el d’en José Ramón Bauza (2011-2015) que han volgut dinamitar tots els consensos i avenços que la societat ha generat i governs com el de na Francina Armengol (2015-…) que fan polítiques a favor de la promoció del català però sense uns resultats òptims.

En l’àmbit dels mitjans de comunicació es continua sense rebre totes les ràdios i televisions en català de la resta de territoris dels Països Catalans. Les administracions, en general, també funcionen en català excepte en àrees tan sonades com les comunicacions de Salut. El sistema educatiu, bastió per a la recuperació de la llengua, no compta amb una inspecció educativa que garantesqui l’acompliment del Decret de Mínims. I, pitjor encara, hi ha àmbits com el de la justícia en què el procés de normalització lingüística sols no ha ni començat. En qualsevol dels casos, no s’ha assolit la plena recuperació del català a cap dels àmbits de la societat. Els casos de discriminacions per raó de llengua no aturen de créixer, com així consta a l’Informe de discriminacions lingüístiques de la Plataforma per la Llengua.

Després de 15 anys, el català ha perdut més de mig milió de parlants. Les Illes Balears es troben en estat d’emergència lingüística. Primer de tot, s’hauria de complir la Llei de Normalització Lingüística i adoptar-se mesures per a acabar amb la impunitat de qui no la compleix. Plataforma considera imprescindible per garantir la salut i la supervivència del català a les Balears, conèixer les dades d’usos lingüístics i impulsar planificació lingüística a curt termini que sigui realment efectiva.
Informa:DBALEARS.CAT (6-5-2021)

650 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: