EL CATALÀ, OFICIAL: EL CONSELL D’EUROPA MAI NO HA REFUSAT CAP PETICIÓ DE CAP ESTAT

“El català i les votacions al Consell de la Unió Europea: una dada nova”

A VilaWeb hem repassat les 1.128 votacions que hi ha hagut aquests darrers deu anys al Consell de la Unió Europea i cap proposta ni una, de cap estat, no ha estat rebutjada.

(VICENT PARTAL)

En el marc de les negociacions del govern espanyol amb Junts, que van acabar fent Francina Armengol presidenta del congrés espanyol, Madrid va fer arribar oficialment al Consell d’Afers Generals de la Unió Europea, el 17 d’agost, la sol·licitud d’incloure el català en la llista de llengües oficials que consten en el reglament número 1, que és el que regula el règim lingüístic de la Unió, i la voluntat que aquest punt es tracte en la reunió prevista el 19 de setembre.

Serà una setmana abans d’aquesta reunió que sabrem si el govern espanyol aconsegueix d’incloure o no aquest punt en l’ordre del dia –tot i que cal dir que, vist que Espanya exerceix ara la presidència rotatòria del Consell, no hauria de ser gens complicat d’aconseguir-ho. I allò que podem assegurar ja ara és que si la sol·licitud entra en l’ordre del dia –malgrat les especulacions alarmistes que fa una certa premsa espanyola– serà aprovada segur. Per què?

El periodista de VilaWeb Alexandre Solano ha repassat aquests dies una a una totes les decisions adoptades aquests darrers deu anys pel Consell de la Unió Europea i el resultat és que ni una sola proposta presentada per cap estat no ha estat derrotada. Ni una. I això, evidentment, no pot ser casualitat, sinó que respon a un model de funcionament, a una manera de fer. Simplement, les propostes ja arriben a la reunió prou pactades perquè la decisió siga favorable, per unanimitat o per majoria, depenent de la necessitat en cada cas.

Concretament, Solano ha analitzat 1.128 votacions i ha comprovat que totes tenen el mateix resultat. En deu anys ni una sola proposta inscrita en l’ordre del dia del Consell –ni quan es reuneixen els primers ministres i caps d’estat, ni quan es reuneixen els ministres d’afers europeus– no ha estat rebutjada. I això és un fet, no pas especulacions.
PS1. Si no inclouen el punt en l’ordre del dia 19 hi haurà noves eleccions espanyoles al gener. Per tant, el govern espanyol és el més interessat ara a complir.

PS2. Per si algú ho addueix: no, el 2005 el govern de Zapatero no va demanar la inclusió en la llista de llengües oficials, a diferència d’això que passa ara.
Informa:VILAWEB.CAT (31-VIII-2023)

82 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: