EL “CINEXIC” D’ÒMNIUM CULTURAL DOBLARÀ L’OFERTA DEL CINEMA FAMILIAR EN CATALÀ

El futur del català està en perill. La imposició del 25% de les classes en castellà i la manca d’oferta de continguts en català a les plataformes audiovisuals preocupen molt a organitzacions per la llengua com Òmnium Cultural. Per això han impulsat el projecte CineXic juntament amb Drac Màgic i MODIband, que doblarà l’oferta de pel·lícules en català a les sales de cinema. Concretament, es tracta d’un circuit estable en una cinquantena d’espais i sales de projecció a Catalunya, la qual cosa duplica el nombre de sales comercials que van programar cinema infantil en català durant tot el 2019. En total, hi ha tancades 300 sessions de cinema infantil en la primera fase del projecte. CineXic arrenca coincidint amb les festes de Nadal, i ho fa amb la projecció de El Nadal del senyor Branquilló i L’escombra voladora, i seguirà amb vuit projeccions anuals, una per mes, amb excepció dels mesos d’estiu.
El doble de pel·lícules en català

CineXic és un programa d’impuls a la difusió de cinema infantil europeu en català arreu del territori. Segons ha explicat Òmnium, la iniciativa neix amb la voluntat de sumar i fer xarxa amb el circuit d’estrenes ja existents, però reforçant la presència en indrets del país on encara no hi ha una programació estable. La cinquantena de sales i espais adherits a aquesta iniciativa, repartits per més de la meitat de les comarques del país, projectaran una pel·lícula al mes dirigida a un públic familiar d’entre 3 i 12 anys. En total, ja hi ha tancades 300 sessions de cinema infantil en la primera fase del projecte, i això fa incrementar més d’un 70% el nombre total de projeccions d’aquest tipus de cinema respecte al 2019.

Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, ha afirmat que davant l’ofensiva contra el català, “ningú no pot quedar-se de braços plegats”. Per això, ha instat la societat civil organitzada a “assumir la responsabilitat” i ha posat CineXic d’exemple: “És un projecte ambiciós per enfortir l’audiovisual en català i potenciar el cinema entre els més petits. Perquè els infants són uns grans espectadors de present i el millor baluard de futur per a la llengua, element de cohesió”. Òmnium ha explicat que l’any 2019 només es van programar 419 sessions amb 49 pel·lícules en català a 41 sales de 31 poblacions de Catalunya, i tan sols es va arribar a 22.922 espectadors. La situació encara va ser més crítica el 2020 -amb la pandèmia-, quan el nombre de sessions va disminuir a 106, amb 22 pel·lícules en 30 sales de 28 poblacions d’arreu de Catalunya, amb les quals només es va arribar a 5.668 espectadors, segons les dades de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura.
Sales

La iniciativa comença amb quasi mig centenar de sales adherides, repartides entre 25 comarques i es podrà gaudir en una quarantena de poblacions com Barcelona, Tarragona, Igualada, Esplugues de Llobregat, Martorell, Rubí, Gironella, Salt, Santa Coloma de Farners, Palamós, la Pobla de Segur, Sort, Solsona, Reus o Tortosa, entre d’altres. Les pel·lícules que es projectin sota el segell CineXic seran films de qualitat artística i pedagògica, seleccionats amb perspectiva de gènere, respecte a la diversitat i foment dels drets socials i universals. Es projectaran en versió original en català o versió doblada en català. Seran pel·lícules de reestrena, de distribuïdores independents locals, on es combinaran curtmetratges i llargmetratges, majoritàriament europeus. Les pel·lícules que es projectaran el 2022 en el marc de Cinexic ja es poden consultar al web del projecte.

Informa:ELNACIONAL.CAT (9-XII-2021)

189 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: