EL COE, DUR AMB ARAG√ď, REOBRE LES NEGOCIACIONS PELS JOCS “AMB ELS QUE VULGUIN PARTICIPAR-HI “

(PEDRO RUIZ )
El Comit√® Ol√≠mpic Espanyol (COE) intentar√† refer ponts. Alejandro Blanco, president de l’√≤rgan, ha comparegut aquest dimecres a la tarda per explicar la seva versi√≥ sobre l’encallament i posterior ruptura de les negociacions per formalitzar una candidatura conjunta de Catalunya i l’Arag√≥ per als Jocs Ol√≠mpics d’Hivern de 2030. En aquest context, el m√†xim responsable del COE ha anunciat un canvi respecte a la posici√≥ que va anunciar el dilluns, que consistia en el fet que el Comit√® Ol√≠mpic Espanyol agafava la paella pel m√†nec i presentaria la seva pr√≤pia proposta que es basaria en un “projecte t√®cnicament immillorable”. Ara, Blanco s’inclina per allargar la m√† de nou al govern d’Arag√≥ i reprendre les negociacions la setmana vinent per intentar assolir un acord: “No podem renunciar a organitzar els Jocs Ol√≠mpics d’Hivern. No ens podem permetre perdre posici√≥ ni prestigi davant el Comit√® Ol√≠mpic Internacional. Reobrir√© les converses amb totes les parts que vulguin participar per intentar consensuar una candidatura ol√≠mpica pel 2030”.

En el cas que aquest hipot√®tic pacte embarranqui de nou, el president del Comit√® Ol√≠mpic Espanyol no ha volgut anticipar escenaris i s’ha limitat a indicar: “Veurem quina √©s la decisi√≥”. Sigui com sigui, no es descarta que pugui parlar directament amb els territoris aragonesos interessats a acollir el projecte ol√≠mpic si el govern liderat per Javier Lamb√°n segueix bloquejant l’entesa: “Hi ha molt inter√®s dels Pirineus per organitzar aquests Jocs, tamb√© a Barcelona i Saragossa, aix√≠ que no deixar√© de lluitar per aconseguir tenir una candidatura”. Malgrat el pas, Alejandro Blanco admet que l’acord √©s “dif√≠cil”, per√≤ “no impossible”. Per aix√≤, ha volgut llan√ßar un missatge molt clar a l’Arag√≥ i al seu executiu: “En el moment decisiu, segur que la gent implicada pensar√† que √©s molt important presentar la candidatura”. El president del COE tamb√© ha volgut subratllar que compten amb el “clar suport” del govern espanyol per presentar el projecte i ha elogiat el paper de Catalunya: “El Govern de Pere Aragon√®s ha fet una aposta clar√≠ssima per fer els Jocs”.

Les converses es reprendran des dels treballs que ja s’han fet: “Aquesta feina no es pot obviar, no es pot desfer i comen√ßar de zero perqu√® ja hi ha un projecte. A partir d’aqu√≠, s’ha d’explorar si hi ha consens per fer modificacions. El 99% de la gent amb la qual parlo ent√©n aix√≤. Sense di√†leg, √©s impossible que surti la candidatura”. Preguntat per la possibilitat que l’Arag√≥ segueixi sense sumar-se a la proposta ‚ÄĒque Blanco ha emfatitzat que estava avalada per totes les parts, inclosa la delegaci√≥ aragonesa, de la comissi√≥ t√®cnica‚ÄĒ i que aix√≤ pugui implicar que hi hagi una candidatura en solitari de Catalunya, el responsable del Comit√® Ol√≠mpic Espanyol ha precisat que no es planteja aquesta opci√≥. “Hi ha territoris de l’Arag√≥ que volen fer aquests Jocs, la candidatura conjunta √©s l’escenari m√©s potent i no puc renunciar a aquest ideal. √Čs cert que hi ha una desavinen√ßa amb una part, per√≤ veurem si el desenvolupament de les reunions ens poden portar a un acord final”, ha reblat Blanco.
El COE dispara contra l’Arag√≥

Per explicar qu√® havia portat al trencament de les negociacions pel projecte de candidatura conjunta Catalunya-Arag√≥, Alejandro Blanco ha recordat com es va gestar aquesta iniciativa ol√≠mpica. “A finals del 2010, vaig mantenir una reuni√≥ amb l’aleshores alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, qui em va plantejar organitzar uns Jocs Ol√≠mpics d’Hivern a Catalunya. M√©s endavant, vam seguir el projecte amb l’alcalde Xavier Trias. Quan Trias ja no √©s el batlle, el plantejament del Comit√® Ol√≠mpic canvia i ja no es planteja per ciutats la candidatura, sin√≥ per territoris. Comencem a parlar amb Catalunya, territori amb el qual vam arribar a tenir treballs molt avan√ßats per fer aquestes Olimp√≠ades, per√≤ s√≥n esborranys que mai vam arribar a enviar al Comit√® Ol√≠mpic Internacional”, ha explicat. El mandatari de l’esport ol√≠mpic espanyol detalla que “quan vam veure que el nom d’Espanya es perfilava per assumir els Jocs d’Hivern, prenem la decisi√≥ amb el president Pedro S√°nchez de fer una candidatura m√©s √†mplia i, aix√≠, poder difondre la import√†ncia del Pirineu”. √Čs a partir d’aqu√≠ quan s’obre la porta a l’Arag√≥, fet que acaba portant a una carta del 8 de juny de 2021 que arriba al president del COI en qu√® el COE manifesta la voluntat “d’iniciar converses per a una candidatura Catalunya-Arag√≥ als Pirineus”. La missiva l’avalaven els governs espanyol ‚ÄĒPedro S√°nchez‚ÄĒ, catal√† ‚ÄĒPere Aragon√®s‚ÄĒ i de l’Arag√≥ ‚ÄĒJavier Lamb√°n‚ÄĒ.

L’opci√≥ que s’adopta per dissenyar la candidatura √©s la que passa per la creaci√≥ d’una comissi√≥ t√®cnica. “Pensava que era la m√©s raonable, democr√†tica i participativa”, ha destacat Alejandro Blanco. Aquest √≤rgan comptava amb quatre delegacions de tres representants cadascuna: una del Govern, una de l’executiu aragon√®s, una del COE i una altra del govern espanyol. El president del Comit√® Ol√≠mpic Espanyol ha revelat que la comissi√≥ va mantenir sis reunions i que el primer que es va debatre va ser la distribuci√≥ de la neu. “Va ser la delegaci√≥ d’Arag√≥ qui va proposar que es quedaven el fons i el biatl√≥ i Catalunya va manifestar que acollirien l’esqu√≠. L’acord va ser r√†pid”, ha recordat Blanco. El punt que m√©s va costar a la comissi√≥ t√®cnica va ser el gel, per√≤ despr√©s de sis reunions, el responsable del COE ha evidenciat que la proposta t√®cnica estava tancada i “validada per totes les parts”. Aquesta contemplava que l’Arag√≥ celebraria 54 proves amb un total de 2.138 esportistes, mentre que Catalunya es quedaria amb 42 disciplines i 2.608 participants. “Els tres governs estaven informats des del principi de com anaven les negociacions”, ha puntualitzat Alejandro Blanco.

Despr√©s de les sis reunions, el president del COE veu que “no es pot avan√ßar m√©s” i convoca un representant pol√≠tic de cada govern per debatre la proposta presentada per la comissi√≥ t√®cnica. “En aquest temps, rebo una carta de Javier Lamb√°n en la qual manifesta que no est√† d’acord amb el repartiment perqu√® no hi hauria activitat a les tres valls del Pirineu aragon√®s, Cerler quedava al marge”. Hi ha quatre reunions amb els representants pol√≠tics, explica Blanco, i en la primera no hi assisteix l’Arag√≥. En la darrera de les trobades, es posa al damunt de la taula, segons la versi√≥ del representant de l’esport ol√≠mpic estatal, que 5 proves que se celebraven a l’Aran anessin a Cerles, mentre que 5 proves de patinatge passarien de Saragossa a Barcelona. Tot i el canvi, es mantenien les 54 proves a l’Arag√≥ i les altres 42, a Catalunya. Per√≤ no hi ha entesa. ‚ÄčAlejandro Blanco ha concretat que “en veure que portem quatre reunions i que no es posen d’acord, veig que no hi ha cap possibilitat de seguir i que tot el que est√† passant perjudica seriosament la candidatura”. De fet, explica que han hagut d’anul¬∑lar dues vegades “la visita dels t√®cnics del COI perqu√® no pod√≠em donar aquesta imatge de divisi√≥”. Mentrestant, el president del COE lamenta que “aquests t√®cnics ja han visitat les instal¬∑lacions d’altres candidatures”.
Picada de crostó a Lambán

En els darrers dies, el president d’Arag√≥, Javier Lamb√°n, ha subratllat la seva “desconfian√ßa” envers el president del Comit√® Ol√≠mpic Espanyol, Alejandro Blanco. Sobre aquestes manifestacions, Blanco ha dit que no volia “entrar en debat” al voltant d’aquests termes, que s√≠ que ha considerat que no s√≥n “adequats”. Alhora, ha aprofitat per etzibar a Lamb√°n que ell segueix sent “el mateix”: “Havia rebut elogis de Lamb√°n, fins i tot quan la distribuci√≥ ja estava feta. Fins ara, tothom es fiava de mi. La Generalitat i el govern espanyol es fien de mi. S√≥c el mateix”. Blanco ha empla√ßat, aix√≤ s√≠, a “deixar debats pol√≠tics est√®rils a banda”.

Q√ľestionat sobre possibles terminis, Alejandro Blanco reconeix que van “apurats”, per√≤ que “no hi ha un termini fixe”. Malgrat tot, ha assenyalat l’1 de juny com a data clau per poder traslladar a Thomas Bach, president del COI, la intenci√≥ d’Espanya de fer els Jocs. “Bach haur√† de marxar de Madrid amb la certesa que seguim a la cursa”, ha afirmat. Pel que fa a la repercussi√≥ que t√© la manca d’acord en la consulta prevista a Catalunya pels Jocs, Blanco sost√© que aquesta votaci√≥ “es mantindr√† en les dates indicades” i confia que hi ha un “sentiment majoritari” per organitzar aquest projecte.

Informa:ELNACIONAL.CAT (25-5-2022)

65 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: