EL COLEGIO DE ” MÈDICOS DE VALENCIA”, TAMBÉ CONTRA LA LLENGUA

L’Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV) s’ha pronunciat en contra que la nova llei de la funció pública valenciana estableixi que cal saber valencià per exercir de metge al País Valencià, on la llengua pròpia és un dels dos idiomes oficials juntament amb el castellà. L’ICOMV veu “completament inacceptable que el valencià siga un requisit indispensable per a poder treballar a la Comunitat Valenciana” i ho argumenta per la “falta de professionals”. Segons el Col·legi, “el dret a la salut” ha de “prevaldre” i, tot i que entenen “que el valencià siga un mèrit”, rebutgen que sigui “un requisit que impedisca l’accés als llocs de treball” i encara menys “enmig d’una pandèmia mundial, on el personal sanitari, com moltes altres professions, està treballant sense descans”.

El comunicat del Col·legi de Metges de València ha estat rebutjat, de forma contundent, per les entitats de defensa del valencià. Escola Valenciana lamenta “la politització de l’ICOMV, que s’allunya del seu fi fonamental de vetlar per l’adequat nivell de qualitat de les prestacions professionals i es posiciona contra una mesura que el que fa és garantir una millor atenció a la ciutadania”. “Tindre competència lingüística només vol dir que s’és competent per atendre una persona en la seua llengua”, que és “el servei que han de prestar les administracions públiques”, recorda l’entitat.

La Plataforma per la Llengua remarca que “rebutjar el valencià implica discriminar la població per raons de llengua” i defensa “el dret de la ciutadania a parlar i ser atesa en valencià”. “Què opinaria el Col·legi de Metges de València si es contracten metges que no saben el castellà?”, es demana l’entitat.

El comunicat del Col·legi de Metges arriba pocs dies després que s’hagi començat a tramitar a les Corts valencianes el projecte de llei de la funció pública, fins ara encallada. La norma diu que els aspirants a treballar en la funció pública hauran d’acreditar la “competència lingüística” en valencià que estableixi el reglament que la reguli, que es regirà pel principi de “proporcionalitat” d’acord amb la funció de cada lloc de treball. El reglament és en mans de la Conselleria de Justícia de la socialista Gabriela Bravo.

La tramitació del projecte de llei ha desfermat les crítiques de l’oposició, que denuncia una “imposició del valencià”, i alguns mitjans de comunicació han engegat una campanya per denunciar la norma. Les entitats en defensa de la llengua, en canvi, denuncien els múltiples ajornaments que hi ha hagut per posar en funcionament el requisit lingüístic i temen que el reglament sigui tebi a l’hora de protegir els drets dels valencianoparlants.

La sanitat és un dels àmbits on més es vulneren els drets dels catalanoparlants. Segons la Memòria de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL) valenciana del 2018, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública és la que més queixes lingüístiques rep de la Generalitat amb un 36% dels casos.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (20-10-2020)

271 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: