EL CONGRÉS APROVA PRORROGAR L’ESTAT D’ALARMA FINS AL 9 DE MAIG

El congrés espanyol ha aprovat per àmplia majoria la tercera pròrroga de l’estat d’alarma fins al 9 de maig amb dures crítiques de l’oposició. En un nou ple que ha durat gairebé onze hores, l’executiu de Pedro Sánchez ha comptat amb el suport del PP, Ciutadans, Compromís i el PNB mentre Vox, JxCat i la CUP hi han votat en contra. ERC i EH Bildu s’ha abstingut. Hi ha hagut, per tant 269 vots a favor, seixanta vots en contra i setze abstencions. La sessió ha començat amb el discurs de Sánchez, que ha situat a la segona setmana de maig l’inici d’una retirada de les restriccions progressiva i adaptada a cada territori.

UN DESCONFINAMENT AUTONÒMIC
El govern espanyol preveu definir els àmbits d’aplicació territorial desconfinament asimètric en una comissió creada ad hoc on estan presents representants de l’admnistració espanyola i de les comunitats autònomes. Així ho ha assegurat el ministre de Transports, José Luís Ábalos, que ha apuntat que el seu executiu cerca ‘una presa de decisions conjunta’ des de la cooperació amb els territoris. Ha dit que aquestes delimitacions no tenen perquè respondre a límits provincials o administratius, sinó que seran aquells que la comissió cregui convenient’.

Ábalos, en una compareixença de premsa, ha instat totes les administracions a involucrar-se a uns ‘pactes de reconstrucció’. ‘És de pura lògica que les comunitats autònomes i els ajuntaments tinguin una participació activa’, ha dit. La Moncloa considera que decidir-ho conjuntament farà que el relaxament del confinament sigui més ‘eficaç, ordenat i pacífic’.

També ha advertit al PP que ‘punxar el pacte’ que proposa Pedro Sánchez entre el govern espanyol, les comunitats autònomes i els ajuntaments equival a ‘punxar la confiança dels ciutadans’. En aquest sentit, ha fet una crida a ‘actuar de bona fe’ i fugir de l’oportunisme.

Diumenge, diversos presidents autonòmics van demanar al president espanyol, Pedro Sánchez, que es comptés amb ells de cara a la planificació del desconfinament. Dos dels presidents més vehements van ser Quim Torra i Ximo Puig, mentre que Francina Armengol va demanar que el ritme de desconfinament de les Illes fos inferior .
Informa:VILAWEB.CAT (22-4-2020)

206 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: