EL CONGRÉS TOMBA LA INVESTIDURA DE SÁNCHEZ EN PRIMERA VOLTA

El Congrés tomba la investidura de Sánchez en primera volta
El candidat ha obtingut 166 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions, i serà investit dimarts

166 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions. Com era de preveure, Pedro Sánchez no ha superat la primera votació de la investidura al Congrés en no arribar a la majoria absoluta i s’haurà de sotmetre a una segona volta dimarts a les 12.45 hores. Aleshores sí que sortirà escollit president per majoria simple. El líder socialista ha comptat amb els 120 vots del PSOE, 34 dels comuns -haurien de ser 35 però la diputada catalana Aina Vidal s’ha absentat i no ha pogut demanar el vot telemàtic-, 6 del PNB, tres de Més País i Compromís, un de Terol Existeix, un de Nova Canàries i un del BNG. En contra han votat els 88 del PP, 52 de Vox, 10 de Cs, 8 de JxCat, dos de la CUP, dos de Navarra Suma, un del PRC, un de Coalició Canària i un de Foro Astúries. Els 13 d’Esquerra i els 5 de Bildu s’han abstingut.

Aquest sentit de vot de totes les formacions, que es repetirà dimarts en la segona votació, permetrà que el candidat surti investit en sumar més vots afirmatius que negatius -en seran 167-. Les abstencions d’ERC i EH Bildu, imprescindibles perquè Sánchez rebi el suport de la cambra baixa, són les que han aixecat més polseguera tant en la sessió de dissabte com també aquest diumenge. Sobretot arran de la intervenció de la portaveu abertzale, Mertxe Aizpurua, a qui Adolfo Suárez Illana, diputat del PP i secretari tercer de la mesa ha donat l’esquena. S’han succeït els insults i les desqualificacions contra el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, quan Aizpurua ha pronunciat el seu nom, amb crits de “terrorista” i “assassins”.

Amb ETA ja dissolta, el terrorisme ha estat font de màxima tensió els dos primers dies de la sessió d’investidura. Els diputats del PP han estat especialment actius a les xarxes socials a l’hora de denunciar els pactes amb Bildu, a qui consideren ” proetarres”, amb el testimoni d’una de les seves diputades inclòs, Teresa Jiménez Becerril, germana d’un exregidor assassinat per ETA. Sánchez també ha entrat al joc i ha llegit els tuits de María Jauregi i Jose Elespe, fills de socialistes assassinats per l’organització armada, que han celebrat que “ETA no existeix” i la formació d’un govern d’esquerres.

Un cop han intervingut tots els grups parlamentaris, Sánchez ha agafat la paraula de nou i ha reivindicat la “coalició progressista que sortirà endavant el 7 de gener” davant la “coalició de l’apocalipsi” representada per la triple dreta. “Deixem-los amb el rancor. L’espai de la moderació, la temprança i el respecte, si el representa algú, és la coalició progressista. Davant l’insult, la mesura. Davant l’amenaça, voluntat de diàleg i de tendir ponts”, ha receptat als seus companys de files.

Més enllà d’ERC i Bildu, set formacions més participen per activa o per passiva de l’èxit de la investidura de Sánchez dimarts. Per arribar a aquest punt el PSOE ha hagut de pactar amb els republicans una taula de negociació entre governs i amb el PNB i el BNG el desenvolupament de l’estatut i “l’adaptació del model d’Estat al reconeixement de les identitats territorials”, a més de la cessió de competències de trànsit a Navarra. La dreta ha utilitzat aquest acord per assegurar que s’expulsa la Guàrdia Civil de la comunitat foral, però el ministre de l’Interior en funcions, Fernndo Grande Marlaska, ja va deixar clar que no és així. Compromís ha aconseguit, entre altres coses, el compromís per a un nou model de finançament per al País Valencià, i Nova Canàries i Terol Existeix també han tret profit per als seus respectius territoris a canvi del suport a la investidura.

PSOE i Bildu, els únics partits que repeteixen el sí i l’abstenció de juliol
En sis mesos de diferència, l’escenari al Congrés és sensiblement diferent. A la primera votació del debat d’investidura frustrat del mes de juliol, Sánchez va perdre la votació amb 124 vots a favor, 52 abstencions i 170 en contra. D’entre els partits que van optar pel sí o l’abstenció, es dona la circumstància que només una formació -més enllà del PSOE- repeteix el posicionament que va adoptar aleshores: EH Bildu. Aquesta vegada el seu sentit de vot ha despertat una gran indignació perquè acabarà permetent la investidura en segona volta, però fa uns mesos va passar sense transcendència.

El 23 de juliol passat només el Partit Regionalista de Cantàbria va votar sí, juntament amb el PSOE, mentre que Unides Podem, Compromís i el PNB, que ara voten afirmativament, es van abstenir. A la banda del no hi ha més coincidència: repeteixen PP, Cs, Vox, Navarra Suma, Coalició Canària i JxCat. Aleshores ERC també va optar pel no, per bé que en segona volta va decidir abstenir-se, malgrat que no va servir perquè Sánchez fos investit.

Informa:ARA.CAT (5-1-2020)

213 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: