EL CONSELL DE GARANTIES AVALA EL DECRET DE FONS PER FIANCES AMB RECOMANACIONS

El Consell de Garanties Estatut√†ries ha mantingut susp√®s durant hores el ple del Parlament aquest tarda, a l’espera de l’informe sobre el decret de creaci√≥ del Fons Complementari de Riscos amb que el Govern ha avalat les fiances d’alguns dels 34 exalts c√†rrecs encausats davant del Tribunal de Comptes. La votaci√≥ del decret llei estava prevista per avui per√≤ l’informe no ha arribat fins a les sis de la tarda i el ple s’ha hagut de suspendre al migdia. Finalment el Consell ha avalat per unanimitat el decret tot i assenyalar algunes “recomanacions”.

El Consell tanca l’informe, de 74 p√†gines, amb sis conclusions totes aprovades per unanimitat. A la primera subratlla que el decret no vulnera l‚ÄôEstatut en relaci√≥ a la necessitat de l‚Äôaprovaci√≥ ‚Äúextraordin√†ria i urgent‚ÄĚ, com va q√ľestionar el PSC. Tres de les conclusions descarten cap vulneraci√≥ de la Constituci√≥ de les que s’havia plantejat.

A m√©s, el Consell de Garanties Estatut√†ries considera que la Generalitat est√† ‚Äúhabilitada per crear un instrument de protecci√≥ dels seus servidors p√ļblics‚ÄĚ, com √©s el cas d‚Äôaquest Fons.

En el darrer punt, l‚Äôinforme recomana en refer√®ncia als articles 4 i 5 millorar la ‚Äúqualitat normativa‚ÄĚ del decret i ‚Äúesvair de manera expressa determinats dubtes que suscita el redactat actual. Aquests articles es refereixen a les condicions per sol¬∑licitar la cobertura del Fons i l’obligaci√≥ de retornar els diners en cas que hi hagi una sent√®ncia condemnat√≤ria. El mateix planteja en relaci√≥ a la disposici√≥ transit√≤ria, on hi apareix la refer√®ncia a l’ICF, on demana aclariments de car√†cter t√®cnic.

Tot i que l’informe no √©s vinculant, la votaci√≥ del decret llei elaborat per la conselleria d’Economia no es pot dur a terme fins que el Consell dona a con√®ixer la seva decisi√≥, at√®s que els grups de PSC, PP i Ciutadans l’havien sol¬∑licitat l’examen.
Hora i mitja per al ple

A partir del moment en qu√® la resoluci√≥ ha arribat al Parlament s’ha fet arribar als grups perqu√® l’estudiessin. La Mesa ja havia fixat un termini d’una hora i mitja per convocar el ple en qu√® s’haur√† de ratificar el decret llei.

La decisi√≥ del Consell de Garanties Estatut√†ries arriba just en el moment en qu√® el Tribunal de Comptes ha demanat a l’Advocacia de l’Estat un informe sobre diferents q√ľestions relacionades amb el principi d’indemnitat en qu√® se sustenta el decret emparant-se en la jurisprud√®ncia del Tribunal Suprem.
Tribunal de Comptes

El Tribunal de Comptes ha demanat aquest informe a l’advocat de l’Estat despr√©s que 29 dels 34 exalts c√†rrecs encausats han cobert les seves fiances amb els avals de l’Institut Catal√† de Finances (ICF) a trav√©s del Fons Complementari creat pel Govern.

Tot i que la voluntat inicial de l’executiu era que fos alguna gran entitat financera qui cobr√≠s els avals del Fons, la impossibilitat de tancar cap acord en aquest sentit, va obligar el Govern a rec√≥rrer a l’ICF, la qual cosa va provocar el trencament del consell de govern d’aquest √≤rgan.

D’altra, la Fiscalia va acceptar ahir obrir un procediment, a petici√≥ de Cs, contra els membres del consell de govern de l’ICF per la decisi√≥ d’avalar les fiances amb el Fons Complementari de Riscos.
Informa:ELNACIONAL.CAT (29-VII-2021)

107 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: