EL CONSELL DE GARANTIES AVALA LA LLEI DEL CATALÀ A L’ESCOLA I EN DESBLOCA LA VOTACIÓ

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat la nova llei del català a l’escola, de manera que el ple del parlament ja pot votar-la. Els diputats de Vox, Ciutadans i el PP l’hi havien portat com a estratègia dilatòria per a impedir que la llei s’aprovés el 27 de maig, com era previst, i s’acabés el termini que havia donat el TSJC perquè la Generalitat executés la sentència del 25% de català.

El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries no és vinculant, però si els diputats el demanen tots els tràmits parlamentaris queden congelats fins que l’emeti. De fet, els representants de Vox, Ciutadans i el PP van dir públicament que ho feien per a posar traves a l’aprovació.

La proposició de llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari defineix el castellà, igual que el català, com “a llengua d’ús curricular i educatiu”. El text defineix el català com a llengua pròpia de Catalunya i diu que és “la normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i la d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut”. Del castellà, en diu: “És emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre.”

Aquests projectes lingüístics han de seguir uns criteris, el primer dels quals és aquest: “L’ensenyament i l’ús curricular i educatiu del català i del castellà han d’estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius per tal que tot l’alumnat assoleixi el domini oral i escrit de les dues llengües oficials al final de l’educació obligatòria.”
Informa:VILAWEB.CAT (7-6-2022)

63 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: