EL CONSELL D’EUROPA ESTIRA LES ORELLES A ESPANYA SOBRE LA JUSTÍCIA

El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) exigeix al govern de Pedro Sánchez que formalitzi la publicació de comunicacions amb la fiscalia. Si bé celebra que l’executiu hagi fet accessibles els seus contactes amb el ministeri fiscal a internet, reclama que formalitzi aquest pas per millorar la transparència en les comunicacions. Això consta en el darrer informe sobre prevenció de la corrupció entre els diputats, jutges i fiscals. L’informe GRECO, que és del 21 de juny però s’ha fet públic avui, torna a criticar la manca d’independència judicial, l’excessiva politització de la justícia. I això que ja fa sis anys que aquest mateix organisme va renyar Espanya per aquest motiu. ‘El GRECO reitera que les autoritats polítiques no poden estar implicades en cap moment en el procés de selecció judicial’, remarca.

Ministeri fiscal

A més de demanar la transparència de la relació entre el govern espanyol i la fiscalia, el GRECO exigeix que el ministeri fiscal actuï ‘de manera decisiva’ per millorar ‘l’autonomia, la integritat i el retiment de comptes’.

Així mateix, critica que el Ministeri de Justícia espanyol decideixi sobre l’assignació de personal de les fiscalies i no creu que s’hagi avançat per a proporcionar ‘més autonomia’ en la gestió dels recursos del ministeri fiscal.

Aforament
En un altre informe sobre la prevenció de la corrupció al govern espanyol i a les forces de seguretat, el GRECO recomana que es modifiqui el règim d’aforament per evitar que ‘obstaculitzi l’acció penal’ contra membres de l’executiu espanyol sota sospita d’haver comès delictes de corrupció.

El document, a més, alerta que el nombre de persones aforades a Espanya és ‘nombrós’ i que aquest règim s’aplica tant a delictes comesos amb relació a l’exercici de funcions oficials com a delictes aliens a aquest exercici.

D’una altra banda, el GRECO també recomana de sotmetre els assessors del govern espanyol a les mateixes exigències de transparència i integritat que als alts càrrecs executius, detallar la informació financera dels càrrecs públics i augmentar els recursos i independència de l’Oficina de Conflictes d’Interessos.

Codi de conducta dels policie
s
Pel que fa a les forces de seguretat, el GRECO reclama que la Guàrdia Civil adopti un codi de conducta sobre la prevenció de la corrupció. A més, creu que tant aquest cos com el de la policia espanyola han de millorar la prevenció, la transparència i la protecció dels denunciants en aquest àmbit.

‘A Espanya encara no s’ha adoptat cap marc general i efectiu per a la protecció dels denunciants’, lamenta el GRECO. I diu que cal millorar ‘substancialment’ els mecanismes de protecció actuals de la identitat física dels denunciants de casos de possible corrupció.

Informa:VILAWEB.CAT (13-11-2019)

310 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: