EL CONSELL D’EUROPA ESTIRA LES ORELLES A ESPANYA SOBRE LA JUST√ćCIA

El Grup d‚ÄôEstats contra la Corrupci√≥ del Consell d‚ÄôEuropa (GRECO) exigeix al govern de Pedro S√°nchez que formalitzi la publicaci√≥ de comunicacions amb la fiscalia. Si b√© celebra que l‚Äôexecutiu hagi fet accessibles els seus contactes amb el ministeri fiscal a internet, reclama que formalitzi aquest pas per millorar la transpar√®ncia en les comunicacions. Aix√≤ consta en el darrer informe sobre prevenci√≥ de la corrupci√≥ entre els diputats, jutges i fiscals. L‚Äôinforme GRECO, que √©s del 21 de juny per√≤ s‚Äôha fet p√ļblic avui, torna a criticar la manca d‚Äôindepend√®ncia judicial, l‚Äôexcessiva polititzaci√≥ de la just√≠cia. I aix√≤ que ja fa sis anys que aquest mateix organisme va renyar Espanya per aquest motiu. ‚ÄėEl GRECO reitera que les autoritats pol√≠tiques no poden estar implicades en cap moment en el proc√©s de selecci√≥ judicial‚Äô, remarca.

Ministeri fiscal

A m√©s de demanar la transpar√®ncia de la relaci√≥ entre el govern espanyol i la fiscalia, el GRECO exigeix que el ministeri fiscal actu√Į ‚Äėde manera decisiva‚Äô per millorar ‚Äėl‚Äôautonomia, la integritat i el retiment de comptes‚Äô.

Aix√≠ mateix, critica que el Ministeri de Just√≠cia espanyol decideixi sobre l‚Äôassignaci√≥ de personal de les fiscalies i no creu que s‚Äôhagi avan√ßat per a proporcionar ‚Äėm√©s autonomia‚Äô en la gesti√≥ dels recursos del ministeri fiscal.

Aforament
En un altre informe sobre la prevenci√≥ de la corrupci√≥ al govern espanyol i a les forces de seguretat, el GRECO recomana que es modifiqui el r√®gim d‚Äôaforament per evitar que ‚Äėobstaculitzi l‚Äôacci√≥ penal‚Äô contra membres de l‚Äôexecutiu espanyol sota sospita d‚Äôhaver com√®s delictes de corrupci√≥.

El document, a m√©s, alerta que el nombre de persones aforades a Espanya √©s ‚Äėnombr√≥s‚Äô i que aquest r√®gim s‚Äôaplica tant a delictes comesos amb relaci√≥ a l‚Äôexercici de funcions oficials com a delictes aliens a aquest exercici.

D‚Äôuna altra banda, el GRECO tamb√© recomana de sotmetre els assessors del govern espanyol a les mateixes exig√®ncies de transpar√®ncia i integritat que als alts c√†rrecs executius, detallar la informaci√≥ financera dels c√†rrecs p√ļblics i augmentar els recursos i independ√®ncia de l‚ÄôOficina de Conflictes d‚ÄôInteressos.

Codi de conducta dels policie
s
Pel que fa a les forces de seguretat, el GRECO reclama que la Guàrdia Civil adopti un codi de conducta sobre la prevenció de la corrupció. A més, creu que tant aquest cos com el de la policia espanyola han de millorar la prevenció, la transparència i la protecció dels denunciants en aquest àmbit.

‚ÄėA Espanya encara no s‚Äôha adoptat cap marc general i efectiu per a la protecci√≥ dels denunciants‚Äô, lamenta el GRECO. I diu que cal millorar ‚Äėsubstancialment‚Äô els mecanismes de protecci√≥ actuals de la identitat f√≠sica dels denunciants de casos de possible corrupci√≥.

Informa:VILAWEB.CAT (13-11-2019)

259 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: