EL CONSELL D’EUROPA REVISARÀ SI EL SUPREM VULNERA LA CARTA DE LLENGÜES MINORITÀRIES

( LAURA CERCÓS )
El Consell d’Europa examinarà si la decisió del Suprem sobre la immersió lingüística vulnera la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELROM). La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, va enviar una carta a la presidenta del comitè del Consell d’Europa per denunciar aquest nou “atac judicial” al català.

La resposta ha sigut clara: “En la pròxima revisió, es miraran aquest fet per veure si hi ha hagut una altra vulneració de la Carta Europea per part d’Espanya”, ha apuntat la consellera en declaracions al ‘Més 3/24’. Segons Alsina, l’Estat espanyol ha incomplert “en nombroses ocasions” aquesta carta que protegeix les llengües minoritàries, i que, a més, el govern va ratificar el 2001.
La dimensió europea del conflicte

La Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELROM) està dissenyada per protegir i fomentar les llengües regionals i minoritàries, ja que considera que formen part del patrimoni cultural europeu i poden estar amenaçades. Per això, deixa clar que són els estats europeus els que han de fer les polítiques, legislació i pràctiques perquè estiguin protegides.

“El tema del català és molt important per veure la magnitud de la tragèdia. És molt important posar-lo en perspectiva: la dimensió europea del conflicte és molt important i cal no oblidar-la”, ha assenyalat Alsina.

Per altra banda, la Carta també està pensada per protegir el dret dels parlants d’una llengua regional o minoritària a fer-la servir amb normalitat tant en la vida privada com la pública.

La consellera ha recordat que el català és la tretzena llengua més parlada a la UE. “Hi ha 11 llengües que tenen menys parlants que estan ja oficialitzades, i nosaltres no la tenim”, ha lamentat. Alsina ha afegit que Europa, per altra banda, també juga un paper clau en la defensa del català, “perquè sabem moltes vegades molts dels èxits no venen de Madrid sinó que venen d’Europa”.

Per això, va decidir enviar una carta al Consell d’Europa demanant que investigués la decisió del Suprem sobre la immersió lingüística. Aquesta institució europea és la mateixa que l’estiu passat va emetre un informe sobre el cas de Catalunya on reclamava, entre altres coses, l’alliberament dels presos polítics.
Una línia vermella

“La immersió és un model d’amplíssim consens tant a nivell polític com social i una línia vermella que aquest Govern no està disposat que es creui. La decisió judicial és molt greu”, afegia durant l’entrevista al programa Més324.
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-XII-2021)

153 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: